Impreuna pentru totdeauna?

Contractele prenuptiale nu mai sunt o noutate, dar se stie mai putin ca acestea sunt precedate acum de teste de compatibilitate prenuptiale. Chiar trebuie sa le facem ori suna prea a diagnostic pentru iubire?

Iubirea ne face pe toti optimisti. Refuzam sa ne gandim la statisticile alarmante ale divorturilor si ne grabim (cu incredere oarba!) spre casatorie. Credem ca relatiile noastre vor rezista testului timpului doar pentru ca iubim si suntem iubiti.
Ce bine ar fi ca lucrurile sa fie atat de simple! Destramarea unei casnicii poate avea consecinte negative asupra cuplului si a copiilor, dar si asupra societatii; nu e de mirare ca din ce in ce mai des sunt cerute chestionare care identifica tipuri de personalitati si compatibilitatea dintre ele, indica partenerul potrivit ori semnaleaza principalele obstacole dintr-o relatie.

La un moment dat, in Anglia a avut loc prezentarea la televizor a unei modalitati de testare a compatibilitatii in cuplu. Este vorba despre o ancheta pe baza de chestionar, la nivel national, realizata cu scopul de a afla obiceiurile partenerilor de cuplu. Numarul foarte mare de participanti (75.000 de persoane numai pe Internet) demonstreaza curiozitatea majoritatii oamenilor de a afla care este situatia in viata lor intima.

Unul dintre primele chestionare de compatibilitate a fost Inventarul premarital, creat acum 20 de ani in SUA de catre unul din cercetatorii psihologiei de cuplu, David H. Olson. Actuala varianta a Inventarului este imbunatatita si cuprinde cinci chestionare adresate cuplurilor, incepand cu stadiul premarital si pana la varsta a treia. Aceasta varianta s-a bucurat de un succes deosebit in Marea Britanie – studiile arata o crestere cu 40% a numarului persoanelor care au completat chestionarele in ultimul an, iar rezultatele bune nu au intarziat sa apara: cuplurile care le-au completat erau mai putin amenintate de spectrul divortului decat cele care nu au facut-o.

Primii au descoperit ca acest test le-a influentat relatia la nivelul comunicarii, al modului de rezolvare a conflictelor si al satisfactiei in cuplu. Succesul chestionarelor s-a datorat in mare parte faptului ca partenerii au fost hotarati sa dedice mai mult timp vietii intime si sa descopere care sunt adevaratele dorinte legate de relatia lor. Iata ce afirma Christine Northam, unul dintre cercetatorii care au contribuit la elaborarea chestionarului: "Intrebarile actioneaza ca un detector: identifica problemele care necesita rezolvare si le scot in evidenta pe cele care constituie punctul forte al relatiei respective".

In mod sigur, completarea unui chestionar privind relatiile dintre partenerii unui cuplu nu va va face sa va reindragostiti, insa acest efort de a explora valorile care stau la baza unei relatii merita facut. Am rugat trei cupluri aflate in etape diferite ale relatiei lor sa completeze un astfel de chestionar si sa precizeze daca si in ce fel acest lucru le-a fost util.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Dragoste & Sex