Impreuna pentru totdeauna?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/mu-plugins/rro-admin/assets/img/no-picture.jpg)
Contractele prenuptiale nu mai sunt o noutate, dar se stie mai putin ca acestea sunt precedate acum de teste de compatibilitate prenuptiale. Chiar trebuie sa le facem ori suna prea a diagnostic pentru iubire?
Ce bine ar fi ca lucrurile sa fie atat de simple! Destramarea unei casnicii poate avea consecinte negative asupra cuplului si a copiilor, dar si asupra societatii; nu e de mirare ca din ce in ce mai des sunt cerute chestionare care identifica tipuri de personalitati si compatibilitatea dintre ele, indica partenerul potrivit ori semnaleaza principalele obstacole dintr-o relatie.
La un moment dat, in Anglia a avut loc prezentarea la televizor a unei modalitati de testare a compatibilitatii in cuplu. Este vorba despre o ancheta pe baza de chestionar, la nivel national, realizata cu scopul de a afla obiceiurile partenerilor de cuplu. Numarul foarte mare de participanti (75.000 de persoane numai pe Internet) demonstreaza curiozitatea majoritatii oamenilor de a afla care este situatia in viata lor intima.
Unul dintre primele chestionare de compatibilitate a fost Inventarul premarital, creat acum 20 de ani in SUA de catre unul din cercetatorii psihologiei de cuplu, David H. Olson. Actuala varianta a Inventarului este imbunatatita si cuprinde cinci chestionare adresate cuplurilor, incepand cu stadiul premarital si pana la varsta a treia. Aceasta varianta s-a bucurat de un succes deosebit in Marea Britanie – studiile arata o crestere cu 40% a numarului persoanelor care au completat chestionarele in ultimul an, iar rezultatele bune nu au intarziat sa apara: cuplurile care le-au completat erau mai putin amenintate de spectrul divortului decat cele care nu au facut-o.
Primii au descoperit ca acest test le-a influentat relatia la nivelul comunicarii, al modului de rezolvare a conflictelor si al satisfactiei in cuplu. Succesul chestionarelor s-a datorat in mare parte faptului ca partenerii au fost hotarati sa dedice mai mult timp vietii intime si sa descopere care sunt adevaratele dorinte legate de relatia lor. Iata ce afirma Christine Northam, unul dintre cercetatorii care au contribuit la elaborarea chestionarului: „Intrebarile actioneaza ca un detector: identifica problemele care necesita rezolvare si le scot in evidenta pe cele care constituie punctul forte al relatiei respective”.
In mod sigur, completarea unui chestionar privind relatiile dintre partenerii unui cuplu nu va va face sa va reindragostiti, insa acest efort de a explora valorile care stau la baza unei relatii merita facut. Am rugat trei cupluri aflate in etape diferite ale relatiei lor sa completeze un astfel de chestionar si sa precizeze daca si in ce fel acest lucru le-a fost util.
Chestionar de compatibilitate
2 Timpul petrecut impreuna este egal cu cel in care nu suntem unul langa altul.
3 Partenerul face eforturi sa ma inteleaga, chiar daca nu impartasim aceleasi opinii.
4 Nu as schimba nimic in mod radical la partenerul meu.
5 Nu voi repeta greselile facute in relatiile anterioare.
6 Avem aceleasi opinii legate de dorinta de a avea sau nu copii.
7 Nu suntem/nu am fost presati de familie sa ne casatorim.
8 Sunt satisfacut(a) de viata noastra intima.
9 De multe ori, partenerul meu acorda prioritate relatiei noastre in fata altor solicitari.
10 Sunt convins(a) ca partenerul meu tine la mine la fel de mult cat tin eu la el (ea).
11 Nu ma ingrijoreaza modul in care partenerul meu gestioneaza banii.
12 Sunt satisfacut(a) de modul in care partenerul isi exprima sentimentele fata de mine.
13 Nu am/nu am avut nici un fel de indoieli in privinta casatoriei cu partenerul meu.
14 Imi respect foarte mult partenerul si stiu ca pot avea incredere deplina in el (ea).
15 Reusim destul de usor sa rezolvam divergentele dintre noi.
16 Imi este usor sa-i fiu fidel(a) partenerului.
17 Intre noi nu exista conflicte care ne pot afecta relatia pe viitor.
18 Recunoastem importanta sentimentelor si abordam, in mod foarte sincer, aceasta tema.
19 Exista suficient echilibru intre serviciu si restul vietii noastre.
20 Vom trece cu bine peste orice incercari ne va rezerva viata.
Intre 25 si 50 de puncte Ai mari asteptari legate de relatia ta si stii foarte bine ce vrei. Te-ai gandit bine la viitorul indepartat, stii problemele care pot aparea si esti pregatit(a) sa le faceti fata impreuna.
Intre 51 si 75 de puncte Este posibil ca o unda de nesiguranta sa traverseze relatia voastra. Identifica acele zone ale relatiei la care ai acumulat cele mai multe puncte si incearca sa descoperi modalitati de a rezolva potentiale probleme.
Intre 76 si 100 de puncte Un punctaj mare indica posibilitatea de a fi nefericit(a) in legatura cu anumite aspecte ale relatiei. Gandeste-te la modalitati de ameliorare a problemelor existente. O terapie de cuplu ar fi foarte indicata, fiindca va va ajuta sa explorati impreuna aceste probleme.
Larisa: „Trebuie sa insist ca sa ma inteleaga in anumite situatii. Eu il iubesc foarte mult si mi-as dori sa vorbeasca mai mult despre ceea ce simte”.
Marius: „Fiecare avem felul nostru de a ne exterioriza sentimentele; eu demonstrez mai mult prin fapte, nu prin vorbe, si din aceasta cauza nu cred ca sunt foarte bine inteles”.
Larisa: „Daca relatia noastra va fi ca pana acum, ii voi fi fidela fara nici un efort”.
Marius: „Uneori e firesc sa nu reusim sa ne rezolvam divergentele din primul moment. Cred insa ca vom trece cu bine peste orice incercare”.
Nu trebuie uitat ca, de cele mai multe ori, faptele valoreaza mai mult decat vorbele si ca barbatii nu sunt deprinsi sa discute despre ceea ce simt. Pentru ca lui Marius sa-i fie mai usor, ar fi bine ca Larisa sa-i adreseze intrebari de genul: „Ce anume te-ar ajuta sa te exteriorizezi?”.
Pentru a imbunatati intelegerea dintre ei, Marius ar trebui sa se puna in locul Larisei – numai asa va intelege ce anume o face sa-si doreasca discutii mai dese despre sentimente. Faptul ca nu au suficient timp liber ii va face sa pretuiasca fiecare clipa petrecuta impreuna.
Bogdan: „Mi s-a parut interesant sa constat ca pentru majoritatea raspunsurilor am raspuns cu acord total (75% dintre raspunsuri). Oare natura intrebarilor a generat aceasta situatie, care, in doua cuvinte, se poate exprima prin „acord total”?”.
Ingrid: „L-as dori un pic mai organizat, chiar daca el isi are ordine in dezordine. De asemenea, l-as dori un pic mai suplu (cu vreo 8-10 kg mai putin)”.
Bogdan: „La intrebarea 11 sunt aproape sigur ca Ingrid a punctat nesiguranta, care tine de numarul de masini din colectia familiei. (Bogdan este un impatimit iubitor de automobile, in special retromobile, acest hobby fiind destul de costisitor pentru bugetul familiei – n.r.).”
Ingrid: „Din punct de vedere financiar, avem prioritati diferite. Daca as repeta greselile din relatiile precedente, as face-o involuntar, pentru ca nimeni nu mi-a aratat sa fi gresit undeva”.
Este o reactie tipica pentru cei proaspat casatoriti; ei nu au reusit inca sa echilibreze balanta dintre munca si timp liber. In ceea ce priveste administrarea fondurilor, Bogdan se astepta ca Ingrid sa aiba nemultumiri, insa ea a preferat sa rezolve diplomat situatia, vorbind de prioritatile fiecaruia. Ar fi bine ca cei doi sa-si stabileasca scopuri impreuna, iar atunci cand interesele unuia il fac pe celalalt sa sufere, trebuie sa se ajunga la un compromis.
Pe de alta parte, hobbyul partenerului este unul dintre lucrurile care il fac unic, special – de aceea este bine sa fie incurajat si respectat.
Conform punctajului obtinut, nu exista nici o indoiala ca Ingrid si Bogdan vor rezolva cu succes orice potentiala problema.
2 Sinceritatea este secretul longevitatii oricarei relatii. Ca sa treceti cu bine peste orice obstacol, este absoluta nevoie de onestitate, loialitate, atasament si deschidere fata de partener.
3 Asteptarile realiste sunt importante. Persoanele care au asteptari prea mari de la o relatie risca sa fie dezamagite. Straduieste-te sa-ti cunosti bine partenerul (numai asa vei sti la ce sa te astepti!) si fiti optimisti, nu idealisti!
4 O buna autocunoastere este un atu pentru viitorul oricarei relatii. In majoritatea cuplurilor care se despart, partenerii se invinuiesc reciproc pentru acest esec, in loc sa incerce sa-si rezolve propriile probleme. Inainte de a face pasul decisiv (casatoria), asigurati-va ca il iubiti pe cel care va va fi partener de viata. Priviti-va viata in ansamblu – incercati sa aflati cum v-ati simti la ideea ca veti locui cu partenerul; in acest fel ati putea evita multe greseli…
Psiholog Iulia Firanescu