Iată ce nu știai despre… carne
Carnea este principala sursă de proteine de calitate pentru organismul uman, conținând toţi aminoacizii esenţiali. Iată ce nu știai despre carne și află care sunt beneficiile ei și cu ce o poți asocia corect în meniuri.
Carnea, fie că este de porc, viță, pui sau vânat, nu conține fibre sau glucide, însă conţine printre altele, vitaminele D, B12) şi o serie de minerale esențiale cum sunt zincul sau seleniul, dar este bogată mai ales în fier. Astfel, consumul de carne previne anemia prin conţinutul crescut de fier (în special carnea roşie sau pulpele de la pui şi curcan) iar în plus, fierul din carne se absoarbe în proporţie de circa 20% faţă de cel aflat în legume a cărui absorbţie este de 2-10 %.
Carnea brună de la copane conţine de 3 ori mai mult fier decât carnea albă de la piept.
Gâsca şi raţa sunt mai bogate în fier decât puiul şi curcanul.
150 g de carne de vită aduc un aport de 20% din necesarul zilnic de fier la femei şi un sfert din necesarul zilnic de fier la bărbaţi.
Iată ce nu știai despre… carne
Asociere corectă
- cu legumele de orice fel, pentru aportul de glucide şi fibre.
- cu produsele bogate în C, B şi caroten (salate, morcovi), deoarece cresc absorţia fierului din carne.
- cu glucidele: dietele bogate în proteine şi lipide (carne) au nevoie de carbohidraţi (amidon) pentru a preveni hipoglicemia, dezechilibrul mineral şi creşterea colesterolului (fibrele scad colesterolul).
- cu produse ce cresc aciditatea gastrică (suc de fructe, oţet), pentru că proteinele se digeră uşor în mediul acid. Persoanele cu ulcer, care folosesc medicamente antiacide, pot avea probleme cu digestia cărnii.
Cum o gătești corect
Gătitul umed (abur, sosuri) creşte digerabilitatea proteinelor, în timp ce căldura uscată (grătar) le face mai greu de digerat.
- dacă vrei ca substanţele nutritive să rămână în carne, pune-o la fiert în apă clocotită;
- la ciorbe însă, poți folosi apă rece.
- degresează orice mâncare după gătit ţinând-o la frigider şi apoi adunând crusta de grăsime ridicată la suprafaţă.
- nu folosi prăjitul în ulei ca metodă de gătit.
- nu cumpăra carne gata tocată, ci prepară-o singură din pulpă foarte slabă. Îndepărtează toate urmele albe de grăsime de pe carne înainte să o gătiţi.
- puiul la cuptor se gătește cu tot cu piele (care este formată 100 % din lipide, fiindcă grăsimea nu intră printre fibrele din carne, dar pielea trebuie îndepărată înainte de a mânca.
- nu adăuga ulei peste carnea slabă( pieptul de pui de pildă, deși pare slab, are suficientă grăsime cât să nu se ardă), folosește la gătit apă, vin, bere, sos de roşii, condimente şi ierburi aromate.
- alege bucăţi cât mai deschise la culoare pentru a fi fragede, cu cât animalul este mai tânăr, cu atât carnea este mai rozalie
Porţia corectă şi conţinutul caloric
- carnea de vită, porc, pui, miel şi curcan
1 porţie cât palma (150 g)
- muşchi de vită = 240 cal (9 g grăsime)
- muşchi de porc = 210 cal (6 g grăsime)
- pulpă de miel = 230 cal (9 g grăsime)
- piept pui/curcan = 190 cal (2 g grăsime)
- pulpă pui/curcan = 210 cal (6 g grăsime)
- mezeluri slabe (piept de pui afumat, şuncă slabă, pastrama, muşchi file) 1 porţie = 3-4 felii = 100 g = 250 cal
- mezeluri tocate (salamuri, parizer, cremwurst, jambon) 1 porţie = 2 felii = 60 g = 250 cal
Consumul corect
Studiile arată că, de obicei, în rândul populației, consumul zilnic de carne este de două ori mai mare decât necesarul organismului. La 100 g de carne crudă conțiunutul calorie este de: vită – 120 cal, miel – 160 cal, porc – 120 cal, ficat – 150 cal, pui, curcan – 100 cal
Deci ideal este să depăşești:
- 3 porţii de carne roşie/săptămână
- 3 porţii de mezeluri/săptămână
- 5 porţii de carne albă/săptămână
Foto: Shutterstock
Vezi şi carnea de struț – cât de sănătoasă este și cum o poți prepara!
Citește și:
Tristețea e normală, depresia nu
Cât de periculoasă poate fi o înțepătură de albină sau de viespe?
Unde greşeşti când pregăteşti salata?
Vezi şi cum se afumă carnea și peştele acasă!