Iată care este cel mai urmărit film românesc din toate timpurile

Nea_Marin_miliardarSeparatorVEZI FOTOPOZA (1 / 6)

Au fost timpuri când în cinematografia românească se investeau mulți bani. Producțiile erau grandioase și rivalizau cu cele realizate în Cetatea Filmului, iar propunerile României la Premiul Oscar aduceau mari emoții unor țări cu cinematografie titrată cum este Franța, de exemplu. În 1972, pelicula Mihai Viteazu regizată de Sergiu Nicolaescu, a fost la un pas să câștige râvnita statueta de aur. Și totuși, nu Mihai Viteazu este cel mai urmărit film românesc. Ci Nea Mărin Miliardar, nn film regizat de același Sergiu Nicolaescu.

Cel mai urmărit film românesc

Nea Mărin Miliardar este un film de comedie romȃnesc, regizat ȋn anul 1979 de Sergiu Nicolaescu. Scenariul a fost scris de Vintilă Corbul, Eugen Burada și Amza Pellea, cel care a și interpretat rolurile principale. Nea Mărin Miliardar este singura comedie regizată de Sergiu Nicolaescu din cele peste 60 de filme regizate ȋn cariera sa și totodată cel mai urmărit film romȃnesc din toate timpurile. Pȃnă ȋn anul 2005, filmul Nea Mărin Miliardar a fost văzut de aproximativ 15 milioane de romȃni, conform unul comunicat al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din Romȃnia.

Din 2005 și pȃnă acum numărul romȃnilor care au urmărit filmul a crescut considerabil, acesta devenind un fel de simbol romȃnesc al cinematografiei. La 40 de ani de la prima difuzare a sa, filmul se regăsește ȋncă ȋn grila de programe de la televizor, fiind redifuzat ȋn mod frecvent.

Pelicula aduce ȋn prim plan obiceiuri tradiţionale romȃnești, combinate cu umor de calitate, suspans, răsturnări de situaţie, cam toate ingredientele necesare pentru a-i crește audienţa la fiecare difuzare.

Amza Pellea, cel care a jucat dublu rol ȋn această comedie, este cel care a creat personajul Nea Mărin. Evident, rolul i s-a potrivit mănușă. Nimeni altcineva nu ar fi putut să joace mai bine scenele lui Nea Mărin și nici până în ziua de astăzi nu s-a născut un al doilea Nea Mărin care să detroneze farmecul acestui personaj devenit emblematic. Personajul ȋntruchipează un amestec de modestie, curiozitate specifică bărbatului de la sat, cutume neaoșe românești și mult haz.

De ce este Nea Mărin Miliardar cel mai urmărit film din toate timpurile?

Filmul prezintă o poveste plină de umor romȃnesc pusă ȋn scenă de cei mai mari actori ai cinematografiei romȃnești. Ȋn Nea Mărin Miliardar au jucat, alături de Amza Pellea, nume sonore precum Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Colea Răutu și, nu ȋn ultimul rȃnd, Stela Popescu. Unul dintre principalele motive pentru care filmul a avut audienţă colosală este că acești actori au fost și vor rămâne preferații publicului, succesul astfel fiind pe jumătate garantat. Talentul lor a completat cealaltă jumătate.

Nea Mărin Miliardar a fost filmul creat să fie accesibil tuturor categoriilor sociale, gândit să provoace nostalgii, iar oamenii să ȋși amintească de anumite momente din viaţa lor sau să recunoască ȋn comportamentul și gȃndirea personajelor asemănări cu figuri cunoscute, familiare.

Foto: Facebook

Citește și:

Cum ar reacționa Ioana Ginghină dacă ar fi nevoită să joace într-un film alături de fostul ei soț, Alexandru Papadopol, și ar trebui să-l sărute

Adevărata cauză a morții lui Dan Spătaru

Loredana Groza, schimbare majoră de look. Cu greu mai poate fi recunoscută

Îți recomandăm și topul celor mai bune filme românești, vechi și noi. Câte din ele ai văzut?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Trending news
Mai multe din Muzica, filme, carte