Homosexualitatea și manelele: tabuuri învinse în filmul românesc

Homosexualitatea și manelele sunt două subiecte tabu. Cartea lui Adrian Schiop și apoi filmul omonim „Soldații. Poveste din Ferentari' taie brazdă adâncă în conspirația tăcerii.

Homosexualitatea și manelele, Soldații. Poveste din Ferentari

Regia: Ivana Mladenovic
Scenariul: Ivana Mladenovic și Adrian Schiop, după cartea cu același titlu a lui Adrian Schiop
Cu: Adrian Schiop, Vasile Pavel Digudai
Imaginea: Luchian Ciobanu
Montajul: Cătălin Cristuţiu
Costumele: Maria Pitea
Scenografie: Adrian Cristea
Machiaj: Maria Andreescu
Producători: Ada Solomon, Jelena Mitrovic (Serbia), Cassandre Warnauts şi Jean Yves Roubin (Belgia)

Homosexualitatea și manelele, romii și drogurile

Adi, un antropolog în vârstă de 40 de ani, se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo, îl întâlneşte pe Alberto, un rom sărac, fost puşcăriaş, care promite să îl ajute să cunoască cântăreţi. În același timp, Adi încearcă să-l ajute pe Alberto să-și facă acte de identitate și să-și găsească un job. Pentru că, da, în Ferentari, unii oameni nu au nici acte de identitate!

Destul de repede, cei doi încep o relaţie. Când banii se termină, amândoi se trezesc într-un apartament sărăcăcios, captivi cu secretul lor. În Ferentari, a fi homosexual poate să-ți aducă necazuri mult mai mari decât lipsa de bani.

Pelicula, o adaptare după romanul cu acelaşi titlu scris de Adrian Schiop şi publicat la editura Polirom în 2013, îi are în rolurile principale pe Adrian Schiop şi Vasile Pavel Digudai. Este debutul în regie al Ivanei Mladenovic.

Homosexualitatea și manelele într-un film european de succes

La vremea lui, romanul cu elemente autobiografice substanțiale a spart în forță tăcerea din jurul acestor teme actuale. Recompensat cu Premiul revistei Observator cultural, 2014, secțiunea „Proză' și cu Premiul „Cea mai bună carte a anului', secțiunea Beletristică, acordat în cadrul Galei Industriei de Carte din România, 2014. După asta, n-a urmat un val de cărți în siajul acestui succes. De fapt, n-a urmat niciuna. Adrian Schiop aleargă în fruntea unei curse în care nu urmează niciun pluton.

Filmul este cu atât mai notabil ca fenomen cinematografic. Și n-a scăpat neobservat de organizatorii festivalurilor europene.
Selecții la:

  • Festivalului Internaţional de Film de la Toronto
  • Central and Eastern European Film Festival Luxemburg
  • Festivalul Internațional de Film Francofon de la Namur
  • Reykjavik International Film Festival
  • CPH PIX din Danemarca
  • Festivalul de Film de la San Sebastián

Premii obținute:

  • Prix Découverte la Festivalul Internațional de Film Francofon de la Namur (Belgia)
  • Mențiune specială din partea juriului celei de 18-a ediții a Premios Sebastiane, secțiune a Festivalului de Film de la San Sebastián dedicată filmelor LGBTI (Lesbian, Gay, Transgender, Bisexual și Intersex). Filmul a fost apreciat pentru că „arată o minoritate ascunsă cu dublă fațetă, romi și homosexuali, pe care noi toți o abandonăm cu contradicțiile ei'. Desigur, este vorba despre două minorități distincte, dintre care una este total ostilă celeilalte: romii carte nu tolerează homosexualitatea.

Filmul va fi lansat în cinematografele românești pe 2 februarie 2018.

Trailer oficial

Citește și:

Filmul SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI a fost selectat la Festivalul Internațional de la San Sebastian

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Muzica, filme, carte