Ghosting sau fuga mascată de responsabilitate în relații
Fenomenul de ghosting afectează din ce în ce mai mulți oameni, și, cel mai adesea, își are rădăcinile în insecuritățile și problemele celui care fuge, nu în comportamentul celui părăsit. Ați avut câteva întâlniri minunate împreună, te-a copleșit cu dorința de a te vedea non-stop, cu atenție și cu un interes nesățios față de persoana ta. Pare începutul romantic al unei relații de vis, dar…
Apoi a dispărut brusc, fără mesaje, fără apeluri, fără nici o explicație. Oare totul a fost doar în capul tău? Sau ai făcut ceva greșit?
Cum se comportă bărbații/femeile care practică ghosting
Atât femeile cât și bărbații au comportamente similare când vine vorba de a nu mai dori să întrețină o relație: cel mai simplu mod este ca brusc, fără nicio explicație, să nu-i mai dea niciun semn celuilalt și să nu mai răspundă la mesaje/apeluri. Este ceea ce se cheamă… ghosting.
Această stopare a comunicării, eu aș numi-o chiar 'fugă de responsabilitate', se datorează instinctului de evitare a durerii pe care creierul nostru îl activează permanent. Comportamentul de evitare are la bază emoții și niște gânduri mai mult sau mai puțin conștiente care își au rădăcina în neîncrederea că am putea face față unei confruntări directe a situației respective, de exemplu: frica de a fi judecat/ă pentru ceea ce simt, teama de ridicol, teama că o să fiu umilit/ă etc.
În acest caz, ar fi de mare ajutor atât pentru bărbați cât și pentru femei să își clarifice precis ce frică/teamă/neîncredere îi împiedică să fie transparenți cu posibilii parteneri în privința felul în care se raportează la respectiva relație. În felul acesta nu ar mai fi nevoie să recurgă la 'dispariții misterioase' atunci când vor să spună stop și ar găsi resursele pentru o discuție matură, de încheiere.
De ce fac bărbații ghosting? Dar femeile? Motive diferite, același comportament
Diferențele dintre bărbați și femei apar în privința motivelor din spatele ghostingului, chiar dacă toți ne comportăm, în esență, la fel.
De ce recurg bărbații la ghosting?
• Bărbații care practică acest comportament au o nevoie neîmplinită de a fi validați, și implicit de a-și lua această validare din interesul manifestat de parteneră pentru persoana lor. Partenera este cucerită de gesturile, inițiativele, cadourile, atenția lor. După ce a primit această 'validare', un bărbat știe că a „cucerit-o' și trece la altă persoană de care devine brusc și intens interesat: o altă sursă de validare, o altă persoană de fermecat cu atuurile lui.
• Bărbatul care face ghosting nu poate oferi mai mult, sau ceva mai profund, decât a oferit în prima parte a interacțiunilor cu o femeie; pur și simplu devine 'secătuit' sau chiar plictisit în a oferi atât de multă atenție/energie respectivei femei cu care începuse să se vadă.
• Când observă că femeia îi răspunde favorabil, apare inevitabil întrebarea în mintea lui dacă ea își dorește mai mult de la el, și anume, să construiască o relație de cuplu împreună. Acesta este momentul în care se declanșează frica de implicare într-o relație și alege să retragă toată atenția pentru a nu da 'mai multă apă la moară' posibilei partenere.
• Bărbații care fac ghosting sunt băieți în corpuri de adulți, blocați emoțional la etapa adolescenței: atunci au primit prea puțină validare/apreciere și înțelegere a nevoilor lor de intimitate și conexiune socială, încât au rămas blocați în acele respingeri trăite în școala generală /liceu. Iar acum caută să își 'vindece' (la nivel subconștient, desigur) aceste trădări/respingeri/umilințe prin a fi ei înșiși cei care opresc orice comunicare, și nu cealaltă persoană. Se apără de respingere, fiind primii care resping.
De ce recurg femeile la ghosting?
• Când sunt furioase, dar nu vor să-l rănească pe celălalt, femeile pot alege să ia distanță și să nu mai răspundă.
• Pot dispărea și când așteaptă niște scuze, sau niște cuvinte prin care să observe că bărbatului îi pasă de sentimentele lor.
• O femeie poate apela la ghosting când este confuză cu privire la sentimentele ei și preferă să nu-i creeze speranțe 'deșarte' bărbatului cu care s-a întâlnit o perioadă.
• Un alt motiv îl reprezintă dezamăgirea: dacă o femeie și-a creat așteptări pe care respectivul bărbat nu le-a împlinit, sau chiar le-a desconsiderat, ea poate simți o profundă stare de deziluzionare și un sentiment că 'nu merită' să se implice în continuare.
Fie că ești femeie sau bărbat, principalul motiv pentru care apelezi la ghosting, în cazul unei relații personale, este acela de a evita disconfortul emoțional pe care îl implică comunicarea și expunerea directă a ceea ce simți față de o persoană. Cu alte cuvinte, nu ești dispus/ă să confrunți realitatea (uneori neplăcută) de a comunica sincer și deschis intențiile tale cu privire la persoana din fața ta sau la o relație de cuplu în general.
Această evitare poate fi rezultatul unei imaturități emoționale, a unei lipse acute de introspecție personală și de comunicare autentică cu cei din jurul tău. Cel mai probabil, ai suferit de prea multe ori respingeri, critici, umilințe când ai fost sincer și deschis, încât creierul tău a luat decizia să nu mai facă vreodată asta, în niciun caz cu persoane pe care abia le-ai cunoscut.
În zilele noastre, bărbații au un fond emoțional mult mai instabil (au mai puține căi prin care să își obțină validarea, aprecierea și confirmarea masculinității, ceea ce îi face mult mai fragili, emoțional vorbind) și la primele semne de vulnerabilitate, sau de disconfort în relaționarea cu o femeie, preferă să dispară și să nu se implice mai mult. Altminteri, dacă ar continua să se implice, rămânând în relație, ar însemna să își confrunte nesiguranțele, neîncrederile, temerile și 'demonii' interiori care speră să plece într-o zi, ca prin farmec.
Cum să faci față ghosting-ului?
Dacă ești bărbat și practici ghostingul, deci te recunoști în comportamentul de mai sus, observă ce te împiedică să te implici într-o relație romantică, asumat și responsabil, fii autentic și deschis cu sentimentele tale, spune încă de la început ce îți dorești de la o relație și până când. Femeile au nevoie de predictibilitate, iar dacă tu dispari 'în ceață' asta le va scădea și mai mult încrederea în tine. Deci, dacă te gândești să revii la o fostă iubită, vei porni de la un istoric de neîncredere și lipsă de credibilitate.
Dacă însă ești victima ghosting-ului, și femeile au fost cele care nu ți-au mai răspuns la inițiative/mesaje/apeluri, ai dreptul să comunici felul în care te face să te simți acest comportament. Exprimarea trăirilor tale este un act de maturitate emoțională și, în felul acesta, femeile vor deveni conștiente de efectul pe care îl are comportamentul lor.
Dacă nu comunici și lași suspendată acea relaționare, nu faci decât să fugi de emoțiile tale, de responsabilitatea asupra stării tale de bine și chiar este posibil să te scufunzi în frustrare, furie, abandon sau umilință. Toate astea pot activa nevoia de răzbunare și de 'a plăti cu aceeași monedă' următoarei femei care apare în viața ta.
Iar dacă vă este teamă de relații de cuplu, de fapt vă este teamă de implicarea în orice tip de relație semnificativă, la job sau cu membrii familiei. E doar un mecanism de apărare care vă ține departe de suferință, dar și de trăirea iubirii autentice.
Dacă ești femeie și practici ghosting-ul…
nu te supăra dacă vei ajunge într-o zi să fii victima lui. Pe principiul, 'atragi ceea ce ești, nu ceea ce vrei', sau, prin Legea Rezonanței, așa cum tu îi tratezi pe ceilalți, așa te vor trata și ei pe tine. Deci primul pas ca să îi faci față este să încetezi să mai dispari din 'relații' fără niciun semn. Arată-i celuilalt responsabilitate și asumare privind propriile emoții, așteptări, dezamăgiri sau nemulțumiri. Comunică autentic și deschis motivele pentru care alegi să nu mai dai curs inițiativelor lui, iar astfel și el va înțelege de ce vrei să nu mai continuați. Când vorbești despre stările și emoțiile tale îți întărești stima de sine și îți consolidezi puterea personală. Nu poate nimeni să judece o emoție, așa că n-ai de ce să te temi că vei fi judecată, criticată sau umilită.
Articol realizat de Alice Macrina – Psiholog & Life Coach