Franța îsi vinde mobila veche din colecția națională ca să ajute spitalele

Pandemia de coronavirus este o cheltuială enormă chiar și pentru statele… înstărite. Cu toate ajutoarele oferite de Uniunea Europeană țărilor membre, numărul mare de îmbolnăviri sleiește de resurse bugetele. Franța, de exemplu, își vinde mobila veche din colecția națională ca să ajute spitalele.

Este vorba, mai exact, despre o parte din mobilierul vechi, de epocă, din colecția națională. Astfel, aproximativ o sută de obiecte din secolul XIX urmează să fie scoase la lictitație. Fondurile obținute din vânzarea acestora vor fi direcționate către sprijinirea unităților sanitare în vederea refacerii stocurilor și dotării cu aparatură și consumabile. Momentan, cei desemnați să se ocupe cu această problemă efectuează inventarul tuturor obiectelor existente în depozite. Apoi, următorul pas va fi acela de a întocmi liste cu acele obiecte care vor fi scoase la licitația care va avea loc în luna septembrie. Deși deocamdată nu se știe cu precizie ce obiecte vor fi puse în vânzare, au apărut informații că ar fi fost deja selectate unele aparținând perioadei 1830-1848, din epoca lui Louis-Philippe I. Se pare că majoritatea sunt obiecte declasificate, însă oficialii au refuzat să ofere presei mai multe amănunte, deși au fost cerute cu insistență.

Hervé Lemoine, directorul Mobilier National, a declarat că pe listă vor figura obiecte de mobilier cu o mică valoare patrimonială și care nu au folosit nimănui în mod semnificativ.Curatorii organizației vor trebui să fie de acord în unanimitate cu privire la ce obiecte vor fi vândute pentru a evita «risipirea argintului familiei»', a declarat Lemoine pentru publicația franceză Le Figaro.

Licitația, organizată pentru a „contribui la efortul național de susținere a spitalelor', va avea loc în Journées du Patrimoine în weekendul 20-21 septembrie. Fondurile vor merge la Fundația pentru Spitalele din Paris și din Franța, a cărei președinte este prima doamnă, Brigitte Macron.

Spitalele franceze vor beneficia, de asemenea, de vânzarea desenelor originale ale regretatului creator al personajului Asterix, Albert Uderzo, care a murit luna trecută la vârsta de 92 de ani. Licitația va avea loc luna aceasta.

Soția artistului, Ada, a declarat: „Soțul meu a fost profund impresionat de criza teribilă prin care trece sistemul de asistență medicală. Împreună cu fiica noastră, Sylvie, suntem hotărâte să ducem la bun sfârșit ceea ce ar fi făcut el însuși: să mulțumim personalului sanitar, eroilor noștri, ajutându-i'. Licitația va include cinci pagini originale de benzi desenate de Uderzo: trei cu Asterix și două din alte cărți de povești.

Foto: 123rf

Citeste și:

O femeie a trăit cu un vierme de 10 cm în creier

Vezi şi 14 iulie – Ziua Franței – 20 de lucruri pe care să le știi despre Hexagon!

Citeşte şi Palatul Versailles – curiozități și lucruri uimitoare despre acest simbol al Franței!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse