Fii protagonistă pe coperta revistei Avantaje și viața ta se va schimba în bine

de Daniela Palade Teodorescu

Protagonista copertei din ediția octombrie 2014, basarabeanca Lilia Mîndru, își continuă drumul ascendent, militând pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Ea este infinit mai mult decât o femeie frumoasă, este un model de viață, o poveste care inspiră, așa cum o fac mai toate femeile care apar pe coperta revistei.

De pe Internet, direct pe coperta revistei

Acum doi ani a fost descoperită de către echipa Revistei AVANTAJE, pe un clip de pe Internet, dintr-o prezentare de modă pentru femei cu dizabilități.

Din acel moment, pentru Lilia a început perioada marilor schimbări, sub forma împlinirii unor visuri mai vechi ale ei, toate într-o avalanşă de emoţii şi momente frumoase care au copleşit-o.

Mai întâi a fost venirea la București, tocmai de la Orhei, un orășel din Basarabia, și nu oricum, ci într-un cadru metalic cu care Lilia merge de când se știe. În ciuda accidentului de la naștere care i-a marcat întreaga viață, Lilia a avut parcursul oricărui copil sau adolescent: a mers la școală, la facultate, a muncit, practic a trecut peste toate obstacolele pe care o astfel de dizabilitate motorie le aduce cu sine. Pentru că își dorea un master în Jurnalism, am vorbit cu doamna decan de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării din Bucureşti. Prin bunăvoinţa şi efortul dumneaei, a ajuns masterandă la FJSC şi a putut locui în cel mai nou şi accesibilizat cămin studenţesc din Bucureşti, Gaudeamus.

Tot de la AVANTAJE a primit şi cel mai frumos dar posibil de ziua ei, coperta aniversară de octombrie, a cărei protagonistă am fost în octombrie 2014.

Studii, job, proiecte sociale și multe surprize

Iar lucrurile bune nu s-au încheiat, pentru că nici o copertă Avantaje nu rămâne fără 'urmări' benefice. Am transformat redacţia revistei în studioul Surprize-Surprize', astfel că Andreea Marin a venit la sediul Ringier pentru a o cunoaşte pe Lilia, care o urmărise cu sufletul la gură toată adolescența ei. Din această întâlnire a rezultat spotul campaniei Alege demnitatea', adresat victimelor violenţei în familie şi persoanelor cu dizabilităţi, a cărei imagine sunt Lilia alături de Andreea Marin. Mai mult, Lilia a primit și un job în echipa Fundaţiei Preţuieşte Viaţa, o experienţă profesională de nepreţuit.

De Crăciun, Lilia a primit în dar un nou cadru cu care să poată merge, pentru că acela vechi pe care îl avea dădea semne de oboseală și răspundea tot mai greu la comenzi. Cadoul a venit de la o cititoare a revistei, Maria Constantin Evenson, protagonista unui reportaj din anul 2003 despre persoanele în scaun rulant, aflată acum în Canada. Ea a fost impresionată de povestea Liliei și i-a trimis în dar acest bipod foarte performant.

Masteratul s-a finalizat cu notă maximă și o lucrare de dizertație despre revista Avantaje, bineînțeles. Urmează un doctorat, multe proiecte sociale, noi perspective în carieră, spre împlinirea ei, satisfacția noastră că am ajutat la schimbarea în bine a unui destin și bucuria mamei ei, care încă mai are emoții pentru puiul ei plecat de la Orhei, și a tatălui, care o veghează din Ceruri, unde a plecat de când Lilia avea doar doi ani.

Lilia păstrează o legătură strânsă cu comunitatea de basarabence din București, dar și din Moldova de peste Prut, cel mai recent proiect social al ei fiind cel conceput de revista online Ea.md, susținută de DARE – Senseability summer DARE.

Scopul proiectului este de a pune în valoare frumusețea, inteligența și sexualitatea femeilor cu nevoi speciale și de a sparge tiparele și percepțiile de inteligență și frumusețe perpetuate în societate. Mesajul campaniei este cel de a dezlipi etichetele puse acestor persoane din cauza ignoranței și de a scoate în evidență abilitățile femeilor, si nu dizabilitățile.

Mai multe despre Lilia Mîndru AICI și AICI

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Diverse