Femeile însărcinate au un risc mai mare de a dezvolta COVID-19?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2020/05/Femeile-însărcinate-au-un-risc-mai-mare-de-a-dezvolta-COVID-19.jpg)
Este firească îngrijorarea femeilor care au prins pandemia de coronavirus fiind însărcinate. Dar cercetătorii au pentru ele o veste care le va spulbera temerile. Femeile însărcinate au un risc mai mare de a dezvolta COVID-19? Iată ce spun specialiștii:
O femeie însărcinată este considerată o persoană la risc, vulnerabilă, independent de situația epidemiologică actuală. Prin însăși condiția ei, de femeie gravidă, condiție care o face mai susceptibilă de a contracta o infecție, având în vedere că au loc modificări la nivelul sistemului imunitar.
Cercetătorii de la Oxford, alături de specialiștii Colegiului Regal al Obstetricienilor și Ginecologilor, au realizat primul studiu la scară largă care analizează sarcina și legătura acesteia cu COVID-19. Datele pe baza cărora a fost realizat studiul au fost colectate din cele 194 de spitale din Marea Britanie care au și maternitate. Astfel, au fost incluse în studiu 430 de femei însărcinate internate pe parcursul a șase săptămâni. Conform rezultatelor cercetării, doar una din zece femei spitalizate a avut nevoie de îngrijire specială și pentru infectarea cu coronavirus, ceea ce nu este semnificativ diferit de femeile care nu sunt însărcinate.
Participantele la studiu au fost în general femei cu o vârstă a sarcinii de 34 de săptămâni, în medie, la data internării. Acest lucru sugerează că la infectarea cu coronavirus sunt mai predispuse gravidele aflate în ultimul trimestru de sarcină. Ceea ce este mult mai bine decât dacă acest lucru s-ar fi întâmplat în primul trimestru, când opțiunile de tratament sunt limitate iar fătul se află în dezvoltare.
Cercetătorii au avut în vedere nu numai vârsta gestațională ci și vârsta mamei, starea ei de sănătate și indicele de masă corporală. Concluzia a fost că mai degrabă unii dintre acești parametri contează mai mult în ceea ce privește riscul de îmbolnăvire. Astfel, femeile însărcinate cu vârsta de peste 35 de ani prezentau un risc de 35% de a fi diagnosticate cu COVID-19. De asemenea, cele supraponderale sau chiar obeze erau de două ori mai expuse îmbolnăvirii decât cele cu un indice de masă corporală aflat în limitele normalului.
Majoritatea bebelușilor născuți din mamele care au avut COVID-19 s-au născut prematur, la 37 de săptămâni, fiind declarați sănătoși. Infecția a fost transmisă de la mamă la făt în procent de numai 5%.
Foto: Shutterstock
Citeste și:
Semne că în casa ta se află energii negative