Familia ta spune multe despre destinul tau

Familie, destin

Crizele economice sau intervalele de inflorire economica, mai globale, mai locale, vin si se duc, ambele ne distrag insa atentia de la ceea ce este esential pentru fiecare dintre noi: echilibrul interior, al familiei, al relatiilor noastre cu familia si cu cei din jur.

Acum, in plina criza economica, in aceasta ne-vroza generalizata, intretinuta de valuri succesive de concedieri, de blocaje financiare de tot felul, este interesant faptul ca devenim mai deschisi la schimbarea comportamentului nostru de consumator, suntem receptivi la economisire, suntem atenti la cat pret punem pe produse, uitand de pretul pe care il platim, de fapt, in planul relatiilor intra si interumane. Ne mutam atentia de la faptul ca, inainte de acest declin economic, traim si asistam la declinuri relationale, familiale – sub forma divortului, a starii de boala, a dependentelor, a neimplinirilor, a esecului repetat si altele asemenea. Trist e faptul ca, in cazul acestor crize relationale, avem mai putina disponibilitate in a ne intelege si ajusta comportamentele gresite.

IN CAUTAREA ARMONIEI… Doar ocupandu-te mai intai de echilibrul interior si de cel in familie, poti avea parte de stabilitate in relatiile din plan profesional si social. Privindu-te pe tine, cautand sa fii in armonie cu tine si cu familia ta, incercand sa faci ceva pentru a produce o schimbare in tine, ai o sansa de solutionare a situatiilor de criza din interiorul tau, din relatiile tale. Privindu-te ca apartinand familiei actuale, dar si a celei de origine, remarci ca de acolo iti extragi o parte din resurse, dar tot de acolo iti atragi si o parte din disfunctionalitatile de raportare la propria viata si la situatiile la care esti expusa zi de zi.

METODA CONSTELATIILOR FAMILIALE. Exista mai mul-te abordari psihologice prin care poti face schimbari in interiorul tau, in relatiile cu membrii familiei, in raport cu cei din jur. Dar exista o metoda care implica influentele din mai multe orientari psihologice, din fenomenologie, din spiritualitate si care vizeaza echilibrul interior intre minte, suflet si trup si echilibrul in sistemul de familie. Aceasta talmaceste principiile fundamentale de functionare a familiei si a sistemului de familie, conform cu nivelul nostru actual de constiinta. Aceasta metoda este cea a constelatiilor familiale.

Prin metoda constelatiilor familiale poti face o schimbare, astfel incat sistemul de baza din interiorul tau sa fie in echilibru. Conform principiilor acestei metode, ne atragem din stramosi modalitati disfunctionale de definire a propriei vieti, prin modul in care ne raportam la destinul membrilor familiei din care provenim. Metoda constelatiilor familiale vine sa sublinieze si sa armonizeze aspecte pe care, in atata iures cotidian, le-am presupus a fi cunoscute, adaptate convenabil si integrate functional in fi-inta proprie. Declinul relatiilor intra si interumane reflecta ca principiile de functionare a sistemului de familie sau Ordinile Dragostei (Constiente), asa cum le numeste creatorul metodei, Bert Hellinger, sunt fie necunoscute, fie confuze, fie neacceptate.

Ordinile Dragostei (Constiente) sunt conditii fundamentale ale vietii, pe care nu le putem schimba sau alege, chiar daca nu le intelegem sau nu ne convin. Aceste ordini permit dragostei sa curga intr-o familie. Deoarece ele sunt un dat fundamental al vietii, incalcarea lor poate duce la suferinta in generatiile viitoare. Iata cateva exemple:
◆ Fiecare membru al sistemului de familie are dreptul si nevoia de a apartine. Toti membrii sunt egali in demnitate.
◆ Parintii, ca parteneri de cuplu, contribuie in mod egal in cuplu pentru a mentine balanta intre a Da si a Primi.
◆ Predecesorii sunt onorati, cei ce au venit dupa iau de la cei ce au venit inainte, parintii dau, copiii primesc.
◆ Parcursul vietii fiecarui membru al familiei este respectat ca atare, fara judecata.
◆ Fiecare are locul sau exact in sistemul de familie, in ordinea venirii.
◆ Parcursul vietii membrilor anteriori ai familiei este acceptat exact asa cum a fost.

Metoda constelatilor familiale aduce armonizarea poverilor pe care ni le-am atras din sistemul propriu de familie, repunandu-ne in contact cu resursele familiei respective. Cu totii purtam in noi tiparele mentale si istoria familiei, deseori purtam chiar durerea celor pe care ii iubim si, la fel de des, purtam impactul lipsei de dragoste din familia noastra. In lucrul cu constelatiile familiale opereaza mai multe forte, una dintre ele este cea a constiintei colective si alta, cel putin la fel de importanta, este cea a dragostei din inima fiecarui copil.

Constiinta colectiva, in orice sistem de familie, opereaza ca o memorie care cere dreptate de-a lungul generatiilor. Spre exemplu, daca un stramos a fost exclus (ignorat, facut tap ispasitor), atunci o incurcatura, o implicatie, o povara apare in viata unui viitor membru al sistemului de familie. Prin dragostea neconditionata a unui copil, acesta se identifica, inconstient, cu acest stramos si sufera pentru el sau cu el, ca si cum ar reconcilia excluderea facuta.

La polul opus este exemplul arogantei, una dintre formele de asediu ale dragostei constiente, prin care ne putem atrage experiente impovaratoare. Judecata unui urmas asupra destinului sau actiunilor unui stramos, membru al sistemului propriu de familie, poate conduce catre atragerea unor evenimente, experiente similare celor traite de respectivul stramos.

Astfel, tendinta de amanare, indecizia, frica, tristetea, starea de boala, dependenta, sentimentul neimplinirii, conflictul, tendinta de autosabotare, esecul si multe altele sunt revelate frecvent ca fiind conectate cu evenimente trecute ale sistemului de familie (moarte prematura, crima, sinucidere, abuz, excludere din familie, avort, dezmostenire, dizabilitate, secrete de familie).

In explorarea prin metoda constelatiilor familiale a oricarui tip de manifestare a unei poveri purtate, de la tendinta de amanare si pana la patologie psihica, un rol important il au informatiile despre membrii sistemului de familie. Abordarea temelor de constelatii familiale se poate face individual, insa cea mai frecventa forma este cea de grup. In grupurile de constelatii, participantii se ofera voluntar sa fie client si aleg sa exploreze o anumita tema. Clientul expune formularea temei, adica acel aspect al vietii care, prin frecventa si intensitate, a ajuns sa fie remarcat, sa fie impovarator si in privinta caruia clientul a decis sa faca o schimbare.

E posibila abordarea unei teme pentru un alt membru al familiei, care nu poate fi prezent, insa in anumite conditii si numai cu acordul celui pentru care abordeaza tema. De asemenea, cand unul dintre partenerii de cuplu doreste sa abordeze o tema legata de cuplu, atunci este necesar acordul ambilor parteneri. Dupa formularea temei, facilitatorul pune intrebari despre evenimente de familie sau despre acei membri care au avut un parcurs neobisnuit al vietii. Astfel, facilitatorul primeste informatia referitoare la implicatia sistemica in care se afla clientul. Apoi, clientul este rugat sa aleaga reprezentanti pentru el si pentru alti membri ai familiei. In plus, facilitatorul poate sa includa in constelatie si alti reprezentanti (strategici).

Clientul, prin intuitie, plaseaza, pozitioneaza reprezentantii in scena, in campul incarcaturii energetice a familiei, dupa cum simte, cum ii percepe. Cateodata, simpla pozitionare a reprezentantilor membrilor familiei duce la revelarea problemei profunde a familiei si a blocajului inconstient al clientului.

Reprezentantii sunt rugati sa se relaxeze, sa se centreze si sa fie deschisi sa experimenteze o alta realitate interioara. Aproape intotdeauna reprezentantii intra in contact cu ceea ce simt si cu comportamentul celor pe care ii reprezinta, fara sa stie mai nimic despre acestia. Pe masura ce scena se desfasoara, blocajul iese la iveala si facilitatorul are interventii prin diverse actiuni de schimbare a pozitiei unor membri, oferirea de mesaje cu scopul armonizarii conform conditiilor fundamentale ale dragostei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii in familie