Coaching-ul parental: mediator intre parinti si copii

Atletii de top care-si propun sa-si foloseasca la maxim propriul potential si sa castige competitii de renume apeleaza adesea la un coach personal, atat pentru pregatirea fizica, cat mai ales pentru pregatirea psihica.

Stim din proprie experienta ca uneori suntem foarte bine pregatiti pentru un examen, concurs etc., dar emotiile pe care le traim inainte sau in timpul evenimentului ne afecteaza negativ performanta, pentru ca nu stim cum sa le gestionam in folosul nostru.

Deseori, parintii experimenteaza acelasi lucru in relatia cu copiii lor. Isi doresc sa fie calmi, rabdatori, sa evite conflictele cu copiii, insa nu intotdeauna aceste dorinte se implinesc. Desi nu isi doresc, ajung uneori sa-si piarda calmul, sa nu-si gaseasca suficient timp sa fie atenti la copilul lor, ajung sa se certe, sa fie nervosi si stresati.

Din pacate, aceste atitudini ale parintilor determina reactii negative la copil, care intaresc comportamentul negativ al parintilor, iar printr-un efect de bulgare, se ajunge intr-un cerc vicios din care este greu sa mai iasa. Insa persoanele care, asemenea atletilor, isi doresc sa fie multumite de performanta lor ca parinti au la indemana servicii de coaching parental.

Coaching-ul pentru parinti actioneaza pe doua cai: ii ajuta sa gaseasca modalitati mai bune de a interactiona cu copiii lor si ii invata cum sa-si gestioneze optim propriile stari emotionale in relatiile cu copiii si nu numai. Relatia de coaching porneste de la premisa ca parintii au in ei toate resursele (inclusiv resursa de a gasi alte resurse) pentru a face fata cu succes situatiilor cu care se confrunta, dar au nevoie sa fie ghidati in aflarea acestora. Ceea ce coach-ul face punand intrebari relevante, care ii ajuta pe parinti sa iasa singuri din blocajul in care se afla.

In timp ce parintele efectueaza intreaga tehnica, se produc o multime de procese psihologice. Deseori el isi da seama ca a reactionat exagerat, ca starea lui emotionala putea sa fie mai buna daca stia sa si-o gestioneze, ca si copilul avea dreptate din punctul lui de vedere, ca, daca situatia s-ar repeta, ar reactiona altfel.

Apoi sunt notate noile alternative de actiune pe care parintele le-a gasit, iar, daca are nevoie de mai multe informatii legate de modalitati eficiente de comunicare cu copiii, coach-ul i le poate oferi. Ulterior, se listeaza posibilele situatii problematice din viitor si se testeaza, la nivel imaginar, ce optiuni de actiune va avea parintele la indemana, urmand ca acesta sa le si aplice in realitate si sa dea un raspuns la urmatoarea sesiune de coaching.

Schimbarea pozitiilor perceptuale
Una dintre tehnicile folosite in coaching-ul parental este schim­barea pozitiilor perceptuale.

  1.  In prima etapa, parintele povesteste o situatie problematica pe care a trait-o in relatia cu copilul sau, totul din punctul lui de vedere: cum s-a comportat, ce a gandit, ce a simtit etc.
  2.  Apoi, aceeasi situatie e retraita din punctul de vedere al copilului. E nevoie sa-si schimbe locul in spatiu, pe scaun sau pe podea, acolo unde ar fi fost copilul, si sa relateze situatia ca si cum el ar fi copil: ce a simtit fata de modul in care s-a purtat parintele cu el, ce a gandit etc.
  3.  Parintele se indeparteaza de cele doua pozitii anterioare si ia locul unui observator neutru, care a asistat la scena petrecuta. Din pozitia acestuia, relateaza cum i se pare lui toata situatia, ce crede ca ar fi fost bine sa faca parintele, cum ar fi raspuns el etc.
  4.  Parintele se poate pune in pielea lui peste 5 sau 10 ani, raspunzand acelorasi intrebari: ce parere are despre intreaga situatie, ce impact are comportamentul parintelui asupra copilului in timp, cum ar putea parintele, in prezent, sa reactioneze diferit, de ce resurse crede ca are nevoie parintele sa se comporte diferit etc.

Articol realizat de Psih. Mihaela Zaharia, (mihaela@mindmaster.ro) parenting trainer & coach, Master trainer de Bono Thinking Systems, Mind Master.
Mind Master Str. Av. T. Iliescu nr. 3 – 7, ap. 16 , sector 1, Bucuresti
www.mindmaster.ro; www.debonoforbusiness.ro; www.parenting.ro
Foto: www.babystudio.ro, Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii in familie