Familia cu un singur parinte

Familia cu un singur parinte

Familia cu un singur parinteA avea copii este un fapt de viata din ce in ce mai greu de asumat in societatea romaneasca actuala, parametrii socio-economici impunand celor care isi doresc rolul de parinti anumite restrictii.

Interesul pentru forma traditionala de familie se diminueaza in fapt, crescand semnificatia in sfera valorilor morale ale maternitatii.

Nu si cele ale paternitatii, aducerea pe lume a copiilor si ingrijirea lor ramanand un atribuit asociat prioritar femeilor.

Perceptia comuna privind situatia de viata a unei femei care este mama singura trimite la un tip de intuitie conform careia ceva nu este in regula. Asteptarea larg impartasita este aceea ca maternitatea este o stare de fapt de tip relational: trebuie sa existe si un tata.

Un tata, evident, nu atat din punct de vedere biologic, cat unul functional social, care sa ofere, la limita, cel putin resurse financiare pentru cresterea copiilor. Tot perceptia comuna asociaza, in lumina traditionalei familii patriarhale, cresterea copiilor cu reprezentarea unei familii complete. Asa se explica faptul ca, atat la nivelul reflectiilor din teoriile politice, cat si al practicilor de protectie sociala, familia monoparentala este neglijata sau, cel mult, considerata o exceptie.

Familia monoparentala este prezentata adesea ca un rezultat al emanciparii femeilor, fapt care implica destructurarea vietii de familie. Mai precis, duce la dezorganizarea familiei, in intelesul ei clasic. In acest context, cum se explica faptul ca femeile doresc sa intemeieze o familie in mai mare masura decat barbatii, si ca odata ce o au, tin mai mult la pastrarea acesteia, muncesc mai mult decat partenerii lor in gospodarie, ingrijesc prioritar persoanele dependente din familie, iar cand divorteaza sau se separa isi asuma cresterea copiilor?

Cele mai frecvente prejudecati

  • O familie monoparentala formata din mama si copilul sau este receptata drept vulnerabila, si poate deveni cu usurinta o victima a lipsei de resurse, marginala. Asupra acestui tip de familie se transfera imaginea de neajutorare, de dezorientare.
  • Parintele singur isi urmareste deficitar interesele personale, ca si pe cele ale copilului pe care il are in ingrijire. De aceea sunt posibile incoerente in traseul educational al acestuia, momente de regres profesional, poate chiar de criza in viata parintelui.
  • Un parinte singur si un copil cu un parinte singur vor accepta cu usurinta compromisuri (in ideea ca deja au facut compromisuri privind familia lor).
  • O astfel de familie este receptata ca fiind orientata preponderent spre prezent, iar proiectarea viitorului este incerta, ca si cum nu se cunosc si nici nu pot fi anticipate coordonatele urmatoare de viata.
  • Deschiderea spre cooperare (chiar daca aceasta nu este reala), valorizarea relatiilor (chiar si a unora intamplatoare) ca posibile oportunitati de a face fata greutatilor vietii sunt alte prejudecati fata de cei care traiesc in familii monoparentale. De multe ori atunci cand li se ofera ocazia de a intra intr-o relatie, de a participa la activitati in diverse comunitati, asteptarea este ca membrii unei astfel de familii sa fie dispusi spre relationare, sa incerce sa profite din plin de ceea ce li se ofera. Aceasta fiindca, oricum, soarta a fost vitrega si nu au avut sanse bune pana in prezent. Vulnerabilitatea este o stare de fapt, larg recunoscuta in cazul familiilor monoparentale.

In lume
In societatile occidentale contemporane, problematica familiei cu un singur parinte este din ce in ce mai amplu luata in considerare din perspectiva cercetarii si a politicilor publice. In unele tari, ponderea familiilor monoparentale a crescut foarte mult. Numarul nasterilor in afara casatoriei legitime este pe plan mondial in crestere. In acest context, in a doua jumatate a secolului trecut, numarul familiilor monoparentale a inceput sa creasca, pe fondul destructurarii modelului traditional si al aparitiei formelor alternative de familie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii in familie