Familia cu mai multi copii

Familia cu mai multi copii

familiePe de o parte, in familie, pe langa legaturile parentale, filiale vor aparea si cele fraternale, iar pe de alta parte dinamica acestor legaturi va aduce cu sine schimbari si reorganizari in grupul familial.

Desi de obicei nasterea unui copil este pregatita de parinti pentru ceilalti copii inainte prin anuntarea vestii, prin introducerea bebelusului din burtica in viata familiei, in dialogurile ei, in viitoarele experiente, prin creearea unui spatiu amenajat special, totusi copiii care exista deja vor trece printr-un proces complex in a accepta inca un copil si a a-si creea propria legatura cu el.

Sigur ca atunci cand sunt intrebati daca isi mai doresc frati sau surori, copiii raspund incantati ca isi doresc, insa cand lucrul acesta devine realitate, multi dintre ei devin extrem de confuzi intre a se bucura de aparitia unui nou tovaras de joaca si a-si dori sa nu fi aparut niciodata.

Un copil, destul de bulversat de vestea ca va avea un fratior si ca va trebui sa isi imparta jucariile cu el, imi spunea manifestandu-si nemultumirea: “Daca tot e sa am un fratior, macar sa se nasca dupa ce vine Mos Craciun”.

Ce se intampla de fapt atunci cand sunt mai multi copii?
In primul rand, copilul cel mai mare care pana atunci era un copil unic, privilegiat, avea acces la parintii sai in orice moment, dragostea lor era numai a lui, toate jucariile erau doar ale sale, este pus in situatia de a imparti toate acestea. Ba mai mult, de a-si vedea fratiorii mai mici ca fiind mai mult in grija parintilor, mai mult in centrul atentiei, ca primind tot ce isi doresc.

Toate aceste momente, firesti de altfel atunci cand in familie apare un bebelus sau cand un copil este mai micut, vor genera gelozie, pana la a considera ca el nu mai este iubit, ca nimanui nu ii mai pasa de el, ca a fost abandonat in favoarea fratelui.

As vrea sa subliniez ca acestea sunt trairi interioare copilului si ele nu isi gasesc intotdeauna corespondentul in realitate, insa uneori ele sunt atat de intense incat produc o mare suferinta.

Copilul isi creeaza propriul scenariu in care el nu este iubit, se simte parasit si nu isi mai gaseste locul in propria lui familie. Este o perioada de trecere, de la statutul de copil unic la statutul de frate. Acest lucru inseamna o schimbare importanta, inseamna a imparti cu celalalt si a-l accepta pe celalalt in spatiul tau, in universul tau, in mintea ta si mai ales de a-l primi, de a constitui o legatura cu el.

Dificultatile care apar se datoreaza situatiilor diferite in care parintii sunt implicati si de care trebuie sa se ocupe in acelasi timp. A avea grija de cel mic, a cumpara haine pentru cel mare, a pregati de mancare, a face ordine, a face baita, a ajuta la teme, a merge afara la plimbare, a raspunde tipetelor sau plansului, a avea grija de toti si de toate. Iata cum timpul devine insuficient fizic pentru a asculta, a privi, a intelege si a cuprinde si ceea ce se intampla in fiecare dintre copii.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii in familie