Evaluarea nivelului de dezvoltare a copiilor si tinerilor

Evaluarea nivelului de dezvoltare a copiilor si tinerilor

Cea care a sustinut comunicarea, Conf. Dr. Aurelia Cordeanu, a fost unul dintre participantii la studiu, realizat de Institutul de Sanatate Publica Bucuresti. Evaluarea a fost efectuata atat in mediul urban cat si in mediul rural, pe 700.617 copii si tineri, de la prescolari, pana la clasa a XII-a, respectiv anul II de scoala profesionala, in anul 2007.

Din analiza datelor centralizate, rezulta ca majoritatea copiilor examinati este cuprinsa in intervalul mijlociu de dezvoltare atat pentru greutate cat si pentru inaltime.

Examenele medicale de bilant au pus, insa, in evidenta existenta unui procent important de copii si tineri cu dezvoltare fizica disarmonica si cu afectiuni cronice.

Un alt aspect semnificativ este distributia procentului de copii cu dezvoltare disarmonica intre mediile urban si rural.

Urban Rural
Armonici Disarmonici Armonici Disarmonici
72% 28% 82% 18%

Bucurestiul se afla intr-o situatie mai proasta decat media pe tara:

Copii cu dezvoltare armonica: 68.8 % Copii cu dezvoltare disarmonica: 31.2 %

Procentul copiilor cu dezvoltare fizica disarmonica cu plus de greutate (G) este mai mare decat procentul copiilor cu minus de greutate.

 

Disarmonici cu plus de greutate (supraponderali), % din totalul copiilor evaluati

Urban

Rural

Prescolari

14,4

Prescolari

8,7

Cl I-a

15,9

Cl I-a

8,8

Cl aIV-a

16,1

Cl aIV-a

9,4

Cl aVIII-a

15,5

Cl aVIII-a

9,6

Cl aXII-a

15,5

Cl aXII-a

8,6

an II prof.

15,8

an II prof.

9,5

 

Dezvoltarea disarmonica nu este o simpla problema estetica

Valoarea morbiditatii (procentul reprezentat de copiii a caror disarmonie in dezvoltare atinge pragul patologic) este 25..5% pentru grupele de varsta analizate.

Si sub acest aspect, in mediul urban valorile sunt mai ridicate decat in mediul rural: 28.94% fata de 15.9%.

Afectiuni intalnite frecvent:

  • hipotrofiile staturoponderale;
  • sechele rahitism;
  • deformarile castigate ale coloanei.

Unde ne situam in peisajul mondial

Organizatia de expertiza, cercetare si consiliere International Obesity Task Force a publicat in 2004 raportul intitulat Obesity in children and young people: A crisis in public health (Obezitatea la copii si tineri: o criza in sanatatea publica), intocmit pe baza datelor furnizate de autoritatile si organizatiile de profil din tarile europene.

Potrivit acestui raport, procentul de copii si tineri supraponderali (4-17 ani, cu mici variatii de varsta, in functie de statisticile furnizate de unele tari) este:

Rusia

10

Suedia

18

Polonia

14

Anglia

21

Germania

15

Portugalia

31

Cehia

16

Grecia

33

Franta

18

Italia

36

… cu varfuri care se apropie de 40 % unde nu te-ai astepta: Sicilia, Creta, Malta. Asa cum spuneam cu alta ocazie: dieta mediteraneana nu mai este la ea acasa.

Ingrijorator este faptul ca, in toate graficile care prezinta evolutia acestor date, tendinta generala este de crestere. Dar, daca pentru statele europene, liniile corespunzatoare sunt frante, prezentand niste variatii in ritmul de grestere, cu sperante de stagnare pe mici perioade, graficul corespunzator Statelor Unite ale Americii are intotdeauna aspectul unei comete in plin avant.

Iata ce date ne furnizeaza Softpedia in privinta procentului supraponderalilor din ceea ce au numit ei The Couch Potato Generation (Generatia cartofilor serviti pe canapea):

 

Copii in varsta de 6 – 11 ani

 

Baieti

Fete

Albi non-hispanici

16.9

15.6

Negri non-hispanici

17.2

24.8

Hispanici

25.6

16.6

 

Adolescenti in varsta de 12-19 ani

 

Baieti

Fete

Albi non-hispanici

17.9

14.6

Negri non-hispanici

17.7

23.8

Hispanici

20.0

17.1

Pentru aprecierea ritmului de crestere, s-a luat ca reper situatia din anul 1974. In cazul copiilor de 6-11 ani, s-a plecat de la un procent de 4 % copii supraponderali si s-a ajuns 17,5 % in 2004. Pentru grupa de varsta 12-19 ani, cresterea a fost de la 6,1 % la 17 %, in perioada 1974 – 2004.

 

Ce este de facut?

Organizatia Mondiala a Sanatatii, organism integrat Organizatiei Natiunilor Unite, apreciaza ca certa si ingrijoratoare aceasta adevarata epidemie a obezitatii. Totodata, atrage atentia asupra necesitatii unor programe integrate, pe terment lung, orientate atat pe individ cat si pe grupuri de risc.

Iata ceea ce considera OMS ca fiind elementele-cheie:

  • Crearea, prin politicile publice, a unui mediu care sa sustina si sa incurajeze alimentatia saraca in grasimisi bogata in fibre; crearea cadrului care sa incurajeze activitatea fizica.

  • Promovarea unui stil de viata sanatos, care sa motiveze si sa ajute oamenii sa scada in greutate prin:

  • consumarea unor cantitati mai mari de fructe, legume, nuci, seminte si cereale integrale;
  • antrenarea in activitati fizice moderate, timp de cel putin 30 de minute zilnic;
  • reducerea cantitatii de grasimi si zahar din alimentatie;
  • migratia de la grasimile animale saturate, catre grasimile vegetale nesaturate.

  • Promovarea de programe medicale si de pregatire de specialisti care sa asigure sprijinul efectiv al celor afectati de obezitate si consecintele sale, pentru scaderea in greutate si evitarea cresterii greutatii.

Prelucrare de Mihaela Serea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Mama si copilul