Eu, nepoliticoasa? Glumesti!

Ti se pare ca cei din jur sunt tot mai lipsiti de maniere? Poate ca nici tu nu stralucesti la acest capitol, asa ca nu prea dai importanta comportamentului celorlalti. Afla cum esti de fapt.

Multi dintre noi – mai ales cei aflati la a doua tinerete – se plang ca politetea a disparut in relatiile dintre oameni. Auzi deseori: „Pe vremea mea nu spuneam asa…” sau: „Nu faceam niciodata asa ceva”. Poate ca este doar o impresie a celor mai varstnici, care intotdeauna vor fi in conflict cu tinerii si ii vor critica. Insa exista si destui tineri care se simt deranjati de grosolanie si necuviinta. Cu siguranta, societatea s-a schimbat foarte mult. Dar oare aceasta schimbare este una legata numai de tehnica avansata si alte mijloace de comunicare? Sau relatiile interumane s-au degradat intr-adevar? Tu cat de politicoasa esti? Respecti intotdeauna regulile de politete sau de cele mai multe ori faci abstractie de ele?

Cei sapte ani de acasa
„Buna ziua”, „multumesc”, „imi cer scuze”, „te rog” sunt formule care, alaturi de o atitudine si un comportament adecvate, sunt reunite sub umbrela politetii. In fond, toate acestea sunt manifestari ale unor reguli sociale, a caror respectare tine de dezvoltarea psihosociala a fiecarui individ si de gradul de civilizatie a societatii. Bunacuviinta – sau opusul ei, lipsa de politete – este o trasatura de caracter, adica parte a personalitatii fiecaruia, si se formeaza din primii ani de viata, sub actiunea modelelor pe care copilul le are la dispozitie. Nu intamplator se spune ca educatia tine de cei sapte ani de acasa, adica de perioada in care copilul, pana merge la scoala, ii are ca modele de comportament pe parinti. Masura in care respectarea regulilor morale si sociale devine o trasatura stabila de caracter depinde, in cea mai mare parte, de educatia primita in primii ani de viata. Multi psihologi spun ca dezvoltarea psihosociala a individului ar trebui sa fie completa dupa varsta de 13 ani.

Pe de alta parte insa, e foarte posibil ca, in lipsa unor modele sociale corecte, acele trasaturi de caracter care fac o persoana sa fie politicoasa sa nu se formeze niciodata. Intr-un asemenea caz, consecintele sunt evidente.

Dar nu numai caracterul e raspunzator de comportamentul nostru social, mai mult sau mai putin politicos, ci si temperamentul isi pune amprenta asupra atitudinii noastre in diverse ipostaze. O persoana impulsiva, de pilda, poate da nastere unor conflicte pentru ca nu se poate abtine sa nu isi manifeste direct si imediat starea de nervozitate si foloseste cuvinte si expresii departe de a fi politicoase…

Politetea se poate invata, cu siguranta…
In cazul in care vrei sa afli daca esti sau nu o persoana politicoasa (si cat de politicoasa), rezolva testul pe care ti-l propunem, alegand cu sinceritate, pentru fiecare intrebare, varianta care ti se potriveste.
Daca rezultatul nu este chiar cel asteptat, nu te necaji, fiindca politetea este un lucru care se poate invata. Trebuie doar sa vrei…

1 O prietena iti propune sa iesiti in oras intr-o seara. Ce fel de reactie ai?
a. Accepti cu usurinta, apoi contramandezi intalnirea pentru ca, de fapt, nu iti face placere.
b. Ii spui ca o vei suna, dar lasi sa treaca cateva zile, sperand ca va aparea o oferta mai interesanta.
c. Iti notezi in agenda data propusa – ramane o intalnire stabilita.

2 In timp ce esti in vizita la niste prieteni, copiii tai se fugaresc si sparg cateva obiecte. Cum procedezi?
a. Te enervezi cand vezi ca amicii tai s-au suparat – sunt doar niste copii plini de energie si nu poti sa le ceri sa fie cuminti!
b. Este vina prietenilor tai ca au lasat la indemana asemenea obiecte valoroase – copiii sunt copii!
c. Te simti foarte jenata si te oferi sa platesti daunele.

3 O buna prietena te invita la cina. Inainte sa accepti, ce anume incerci sa afli?
a. Cine mai este invitat.
b. Daca partenerul sau bona poate avea grija de copiii tai in seara cu pricina.
c. Daca poti aduce desertul.

4 Ai primit un cadou foarte scump de la o ruda mai indepartata. Ce atitudine adopti?
a. Incerci sa retii ca trebuie sa o rogi pe mama ta sa-i multumeasca acelei persoane in numele tau.
b. Iti propui sa dai un telefon de multumire, insa il amani la nesfarsit.
c. Trimiti imediat o carte postala cu multumiri.

5 In mijlocul unei intalniri cu o prietena, iti suna telefonul mobil. Cum reactionezi?
a. Incepi o convorbire lunga la telefon, lasandu-ti prietena in voia sortii.
b. Raspunzi numai pentru a te scuza ca nu poti vorbi pe moment, dar ca vei reveni ulterior cu un telefon.
c. Inchizi telefonul celular fara sa eziti.

6 Cate dintre urmatoarele situatii ti se par acceptabile?
– Te repezi spre un loc de parcare, desi ai vazut ca altcineva era gata sa il ocupe.
– Stai foarte mult timp in fata bancomatului, desi in spate s-a format o coada impresionanta.
– Refuzi sa mananci la o petrecere fiindca ai uitat sa spui dinainte ca tii regim de slabire ori ca esti vegetariana ori alergica.
– Contramandezi o intalnire in ultimul moment.
– Nu raspunzi la e-mail-urile prietenilor sau la cererile de confirmare de pe invitatii.
– Asculti atat de tare muzica in casti incat cei din jur o pot auzi foarte bine.
– Ceri explicatii de la chelneri sau vanzatoare ori de cate ori nu iti convine ceva.
– Iesi pe o usa pe care altcineva o tine pentru tine si sa nu spui „multumesc”.
– Intarzii.
– Bombani si faci tot felul de remarci jignitoare atunci cand te deranjeaza incetineala cuiva din apropiere, adica felul lui de a fi.
– Vorbesti nestingherita la mobil, in timp ce vanzatoarea asteapta sa te hotarasti ce cumperi.
a. Cele mai multe
b. Cateva – s-ar putea sa te simti un pic vinovata cand procedezi asa, dar nu iti place sa recunosti.
c. Nici una

Interpretarea rezultatelor
Daca ai ales in majoritate varianta „a”.
Nu suporti sa ti se puna bete in roate si vrei sa fii, in toate, pe primul loc. De aceea, consideri ca uneori nu ai incotro si trebuie sa fii manierata, ca sa poti obtine ceea ce doresti de la cei din jur. De altfel, atunci cand vrei, poti sa fii de o politete fara cusur. Insa nu vrei asta intotdeauna! Pentru tine, politetea e o modalitate de a trece in mod neagresiv prin viata in asa fel incat totul sa iti mearga bine.

Daca ai ales in majoritate varianta „b”.
Iti place sa fii considerata o persoana corecta si politicoasa. Pentru tine, manierele sunt importante. Uneori insa te lasi influentata de comportamentul grosolan al celor din jur si ajungi sa il imiti. Desi stii cum ar fi mai potrivit si mai politicos sa procedezi intr-o situatie oarecare, nu reusesti intotdeauna sa faci asta. De fiecare data, te simti foarte jenata si vinovata intr-o asemenea situatie.

Daca ai ales in majoritate varianta „c”.
Esti un model de politete, in orice situatie esti de o corectitudine fara repros. Dar te-ai intrebat vreodata de ce regulile de politete sunt atat de importante pentru tine?
Uneori, manierele impecabile pot fi doar o fatada care ascunde, in plan social, lipsa de incredere si de respect fata de propria ta persoana. In schimb, politetea exagerata poate sa denote ca iti este teama sa nu ii superi cu ceva pe cei din jur.

Text: Valentin Banica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie