De ce ti-e frica?

De ce ti-e frica?

Te temi de insecte, inaltimile iti fac rau, iar aglomeratia iti taie respiratia? Cu un pic de efort, poti sa-ti cunosti mai bine frica si sa o depasesti…

Frica e inscrisa in codul genetic
Toti oamenii se tem de ceva, frica e inscrisa in codul nostru genetic, ajutandu-ne sa supravietuim si sa ne adaptam vietii de zi cu zi. Ce s-ar intampla daca nu ne-am teme ca atunci cand atingem o flacara o sa ne ardem?

Totusi, pe langa temerile care ne ajuta sa supravietuim, si care sunt justificate, exista si temeri irationale, asa-zisele fobii. Acestea nu au o cauza logica si, in loc sa ne ajute, de cele mai multe ori ne dau planurile peste cap, facandu-ne sa ne simtim slabi.

Cand ne aflam in concediul la care am visat tot anul si pe care l-am planuit in detaliu, propunandu-ne sa ne odihnim ori, din contra, sa ne distram pe cinste, poate aparea in orice moment acel "exces de bagaje" reprezentat de? fobii.

In functie de cat de grava e teama noastra, episoadele de acest gen pot fi doar niste incidente neplacute ori ne pot da peste cap toate planurile, stricandu-ne concediul.

De cate feluri sunt fobiile
Aproximativ 50% dintre oameni sunt afectati de fobii, unii dintre ei avand chiar mai multe temeri irationale asociate. In aceste conditii, fie ca suferim noi insine de o fobie, fie o persoana din anturajul nostru, este necesar sa stim cat mai multe despre ele, ca sa le putem combate.

Termenul de fobie descrie o frica de intensitate foarte mare, persistenta, sesizata de persoana ca fiind irationala. Fobia este determinata de prezenta sau chiar de anticiparea prezentei unui obiect, unei vietati ori situatii.

Fobiile se impart in mai multe categorii, desi teama fata de acesti stimuli se manifesta, in general, la fel la toti indivizii.

Fobii simple, ce au ca declansator un stimul simplu si care apar in prezenta sau anticipeaza prezenta acestuia. Fobiile simple sunt cel mai des intalnite, poate si pentru ca sunt foarte variate, orice putand constitui obiect al acestora, incepand de la monede si pana la pisici sau iepuri.

Exista insa cateva fobii simple care apar in mod constant la un numar mare de oameni: fobia de insecte (entomofobie), teama de paianjeni (arahnofobie), frica de inaltimi (aerofobie), de spatii inguste (claustrofobie) sau de apa (hidrofobie).

Agorafobia este teama de spatii din care ar fi dificil de iesit sau in care ajutorul unei alte persoane este aproape imposibil de obtinut. Persoanele cu acest gen de fobie se tem de locuri aglomerate: stadioane, manifestatii etc.

Fobiile sociale constau in frica de situatiile in care persoana se teme ca ar putea fi judecata sau analizata pentru modul in care se comporta (teama de a manca sau de a vorbi in public, de exemplu).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie