Etichetele și prejudecățile ne înstrăinează de ceilalți

Te-ai simţit vreodată judecat pe nedrept sau înţeles greşit? Ai simţit că ai fost perceput eronat de cei apropiaţi sau de oamenii cu care intri în scurte interacţiuni? Te-ai simțit nedreptățit doar pentru că ai opțiuni diferite? Nu eşti singurul în această situaţie.

femeie-eticheta

foto femeie cu etichetă via Shutterstock

Mai jos, ai câteva motive pentru care unii oameni adesea apelează la etichete sau prejudecăţi, stereotipuri pentru a limita, termina sau inflama o anumită situaţie:

1. Nevoia de atenţie:  acele persoane care au despre sine o părere exgerat de bună, la limita  narcisismului, care consideră că au vieţi perfecte şi de nezdruncinat sunt acelea care apelează cel mai probabil la stereotipuri în primul rând pentru a capta atenţia prin nuanţarea diferenţei dintre ei, cei perfecţi şi restul, care nu sunt atât de speciali. Acest fapt trădează, de asemenea, o lipsă de empatie ori compasiune faţă de cei din jur, de la care aşteaptă la fel de multă „perfecţiune' ca  de la ei înşişi.

2. Sentimentul  de invidie: există două tipuri deinvidie, una benignă, care te motivează să performezi  personal și profesional din ce în ce mai bine şi una malignă, care este de-a dreptul autoblocantă şi găunoasă  succesului tău. Acele persoane care aleg să ţintească mereu în minusurile unei alte persoane, fără să observe și punctele pozitive este foarte probabil să aibă un sentiment  de încredere destul de scăzut, deşi la suprafaţă îţi pot lăsa impresia unor persoane prefect în acord cu ele. Astfel, aleg să saboteze relaţii ori conversaţii şi să-i inducă celuilalt un sentiment de inferioritate cu care el însuşi nu este împăcat.

3. Sentimente de slabă încredere în sine: acele persoane care etichetează cu uşurinţă sunt acelea care reuşesc cel mai greu să creeze relaţii autentice, să-l observe pe celălalt şi să înţeleagă motivele unor alegeri personale şi nu numai: fie că vorbim de orientare sexuală, preferinţe culinare, greutate sau culoarea pielii. Adesea, aceste persoane simt că aplicând anumite etichete îşi diminuează propriile deficite, se simt mai „grozavi' pentru că sunt „în regulă', „normali', „acceptabili social', „frumoşi', „ deştepţi', „în rândul lumii'.

4. Uşurinţa aplicării acestora: atunci când generalizăm, creierul nostru depune foarte puţin efort în a percepe diferenţe, situaţii noi sau soluţii diferite. Este forma cea mai uşoară prin care putem percepe lumea, dar nu şi cea mai corectă. Generalizările şi prejudecăţile ne ajută să ne ferim de posibile pericole care pot apărea şi pentru soluţionarea cărora ar fi necesar să gândim diferit, să privim din alte perspective, lucru care ne poate lua din energie şi timp. Din păcate, aceste informaţii negative cu privire la anumite grupuri sociale sau indivizi care aleg sau nu să fie „diferiţi' decât noi ne periclitează cunoaşterea  şi contactul real cu aceste persoane.

Mai mult, studiile recente confirmă faptul că a eticheta oamenii într-o manieră negativă  impactează în mod negativ persoanele în cauză şi performanţa acestora în anumite situaţii scade din cauza aplicării unor stereotipuri.  De asemenea, chiar și după încetarea acelei situații stânjenitoare, persoanele în cauză au nevoie de resurse suplimentare pentru a înțelege și  accepta situația prin care au trecut și de a face față pe viitor unor comportamente similare la adresa lor, de a nu se autoflagela și de a continua să fie blânde cu propria persoană.

Studiu: Michael Inzlicht, Stereotype Threat Spillover, 2010

Autor: Cristina Dobrescu, psiholog clinician, terapeut ABA.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Psihologie