Efectele neașteptate ale faptului că nu dormi suficient sau dormi prea mult
Efectele negative ale lipsei de somn asupra sănătății sunt bine cunoscute. Cu toate acestea, merită menționat faptul că somnul în exces poate avea, de asemenea, consecințe negative asupra stării de bine și poate fi la fel de dăunător.
Conform recomandărilor științifice, scrie Bright Side, persoanele cu vârste cuprinse între 26 și 64 de ani ar trebui să aibă ca obiectiv 7-9 ore de somn zilnic, orice abatere de la acest interval având potențiale implicații asupra sănătății.
Creșterea greutății. Conform cercetărilor științifice, persoanele care dorm mai puțin de 5 ore pe zi tind să ia în greutate într-un ritm mai rapid și sunt mai predispuse să devină obeze. În mod similar, cei care dorm mai mult de 9 ore pe zi pot fi, de asemenea, predispuși la creșterea în greutate.
În schimb, persoanele care dorm între 7 și 8 ore pe zi tind să aibă o perioadă mai ușoară de menținere a unei greutăți sănătoase. Acest lucru sugerează că, pe lângă exercițiile fizice și dietă, obținerea unei cantități adecvate de somn este crucială pentru gestionarea greutății, mai scrie sursa citată anterior.
Cearcănele devin vizibile. Deși privarea de somn este adesea asociată cu cearcănele și pungile de sub ochi, somnul în exces (peste 9-10 ore pe zi) poate avea un efect similar. Un somn insuficient poate face ca pielea să pară palidă, în timp ce vasele de sânge devin mai evidente, ceea ce duce la formarea pungilor de sub ochi.
Posibilitatea de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară este crescută. Deși oamenii de știință nu au identificat încă un motiv pentru legătura dintre somnul excesiv și bolile cardiovasculare, cercetările indică faptul că persoanele care dorm între 9 și 11 ore pe zi au un risc ridicat de a dezvolta boli cardiace arteriosclerotice. În schimb, cei care dorm între 7 și 8 ore pe zi prezintă un risc mai scăzut.
Lipsa concentrării. Impactul negativ al lipsei de somn asupra capacităților cognitive este bine cunoscut. În mod surprinzător, somnul excesiv afectează, de asemenea, luarea rapidă a deciziilor și abilitățile de rezolvare a problemelor și diminuează funcția de memorie.
Prin urmare, cercetătorii au stabilit că dormitul de 7-8 ore în fiecare zi este esențial pentru a menține bunăstarea cognitivă.
Pielea se poate usca și se pot forma riduri. Cercetările au arătat că tiparele noastre de somn au un impact asupra stării pielii noastre. Un somn inadecvat poate duce la o lipsă de hidratare a organismului, ceea ce face ca pielea să pară uscată și lipsită de strălucire. În schimb, dormitul în exces poate duce la efecte similare. Motivul pentru aceasta este că petrecerea a mai mult de 8 ore în pat poate perturba capacitatea organismului de a reface echilibrul de apă. Acest lucru poate duce la apariția ridurilor premature și la lăsarea pielii.
Frecvența bolilor poate crește ca urmare a slăbirii sistemului imunitar. Somnul în exces poate avea efecte dăunătoare asupra sistemului imunitar, inclusiv creșterea inflamației în organism.
Acest lucru a fost stabilit de cercetătorii care au măsurat nivelurile de citokine din sânge, un număr mai mare indicând un răspuns la infecții. S-a constatat că femeile care dorm în exces au niveluri de citokine cu 44% mai mari decât cele normale.
Acnee. Lipsa prelungită de somn poate duce la apariția acneei. Nivelul de cortizol, care este un hormon asociat cu stresul, crește în timpul acestei afecțiuni. Acest lucru duce la funcționarea hiperactivă a glandelor sebacee, care, la rândul său, înfundă porii și provoacă acnee.
Crește predispoziția la depresie. Dormitul prea mult poate crește riscul de depresie. În timp ce insomnia este frecvent asociată cu depresia, cercetările sugerează că aproximativ 15% dintre persoanele cu depresie dorm mai mult de 9 ore pe zi, ceea ce le poate exacerba simptomele.
Dureri de cap. Atunci când dormim prea mult, putem perturba nivelul de serotonină și provoca dureri de cap. Chiar și persoanele cu obiceiuri bune de somn care dorm până târziu în weekend sau în timpul vacanțelor pot avea dureri de cap după ce se trezesc.
În plus, somnul în exces poate contribui la sau exacerba durerile de spate. Pentru a atenua durerile de spate, medicii recomandă să rămâneți activi și să nu petreceți timp excesiv în pat.
Impulsivitate. După cum mai scrie Bright Side, oamenii de știință de la Universitatea Clemson au descoperit o corelație între somn și autocontrol. Potrivit constatărilor lor, persoanele care nu dorm suficient au tendința de a acționa impulsiv și nu sunt capabile să reziste tentațiilor. Acest lucru poate duce la mai multe greșeli și la o probabilitate mai mare de a regreta anumite acțiuni și decizii.
Oamenii par a fi agresivi. Potrivit unor cercetări recente efectuate la UC Berkeley, lipsa somnului ne poate afecta capacitatea de a interpreta cu acuratețe expresiile faciale. Atunci când suntem obosiți, putem confunda expresiile neutre cu agresivitatea sau putem interpreta greșit alte indicii faciale, ceea ce duce la concluzii false. Aceasta este o problemă comună cu care se confruntă profesioniștii din domeniul medical și ofițerii de aplicare a legii, care se confruntă adesea cu privarea de somn din cauza orelor lungi de lucru.
A apărut ediția de mai a revistei Avantaje. Luna aceasta v-am pregătit materiale interesante, numai bune de savurat dimineața la cafea… În primăvara lui 2023 Avantaje îți este cel mai bun aliat pentru inspirație, informație și entuziasm. Afli lucruri noi sau poate deja știute dar noi te ajutăm să le certifici și să le structurezi.
Iată o mică parte din cuprinsul ediției:
- Acidul hialuronic este o super-moleculă pe care o avem cu toții în organism. Ce face acidul hialuronic? Îți spunem noi: are super-puteri: este capabil să amâne procesul de îmbătrânire cutanată.
- Există superstiții care ne pot schimba viața? Prinși în vârtejul clocotitor al vieții moderne, ignorăm deseori, zeci și zeci de „reguli' ale binelui și răului, un fel de legi nescrise, transmise de secole, din generație în generație și după care se conduce lumea misterioasă a semnelor ascunse.
- Poveși urâte de pe TINDER: Iată câteva povești, cât se poate de adevărate, cu protagoniști care au avut curajul să se destăinuie despre dezastrul care se poate ascunde în spatele unor întâlniri „match by Tinder'.
- Ai colegi dificili? Există conflicte la serviciu? Iată cum trebuie să te comporți: micile neînțelegeri sau conflictele pe care le ai la serviciu îți pot face viața un chin. Nu le lăsa să-ți afecteze randamentul și eficiența, ci găsește modalități prin care defectele colegilor să-ți fie utile ție.
- Cum se face un shooting de copertă? Fără cei patru pioni importanți, niciun shooting nu e relevant. Tiberiu Arsene, Cristian Buca, Mirela Macovei și Alexandra Calafeteanu sunt departe de a fi simpli pioni într-un proiect de imagine: ei sunt adevărații alchimiști care transformă obișnuitul în remarcabil.
https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/