Educa-ti partenerul (fara ca el sa stie)
Barbatii… Lasa ridicat capacul de la toaleta (desi sunt rugati insistent sa nu) si uita cand e ziua ta de nastere (dar stiu pe de rost programul Cupei UEFA). Nu te enerva! Nu are nici un rost. Educa-l si vei vedea rezultatele!
E fapt recunoscut ca barbatii si femeile sunt total diferiti. Care sunt semnele dupa care poti spune ca ai de a face cu un barbat?
A: Manifesta o teama profunda fata de schimbare.
B: Are o particularitate numita „surditate selectiva”, care il face incapabil sa auda cererile tale de ajutor in gospodarie, dar nu si o soapta de genul „psst, nu port lenjerie…”.
C: Semnele fizice evidente.
Majoritatea femeilor sunt de acord ca viata ar fi mai frumoasa daca punctele A si B ar putea fi eliminate. Imagineaza-ti o lume in care sugestia de a nu mai sforai ca o locomotiva sau de a nu-si mai lasa sosetele aiurea sunt primite cu replica: „Desigur, ce idee buna” in locul unei priviri lipsite de expresie; sau ca, in toiul noptii, te bucuri de caldura capacului de la toaleta, nu de acel frison de frig atunci cand nimeresti direct pe portelan…
Dar poti sa inlaturi aceste „mici” defecte si, in 5 pasi simpli, sa te bucuri de acelasi barbat pe care il iubesti, dar intr-o versiune imbunatatita: mai grijuliu, mai flexibil in pareri si chiar mai docil.
Pasul 1 Spune-i clar ce doresti sa faca
Studiile arata ca femeile pronunta, zilnic, 23.000 de cuvinte, in timp ce barbatii doar 12.000. Nu trebuie sa te mire aceasta diferenta: ea tine de dominanta cerebrala diferita, in functie de sex. Mai mult, s-ar parea ca femeile au capacitatea de a folosi simultan zonele cerebrale corespunzatoare limbajului, situate pe ambele emisfere cerebrale. Rezultatul? Femeile isi exprima cu usurinta emotiile, pe masura ce le traiesc, dar barbatii nu au aceasta capacitate. Ei comunica doar pentru a transmite informatii; in schimb, femeile, atunci cand vorbesc, creeaza legaturi emotionale.
Adrian (37 de ani) a aflat aceste diferente din propria experienta. „Sotia mea, Mariana, imi reproseaza tot timpul ca o consider proprietatea mea, ca nu o iubesc. Eu ii spun ca o iubesc, bineinteles, si ca nu vad cum ea ar putea fi proprietatea mea. La asta imi raspunde ca, daca nu stiu singur raspunsul, nu are nici un rost sa imi explice. In asemenea momente este foarte furioasa. Incepe sa spuna ce are pe suflet: ca niciodata nu duc gunoiul, desi ea ma tot roaga. Probabil ca are dreptate. Odata, insa, imi amintesc ca s-a rastit la mine si am dus gunoiul imediat. Ce, e mare lucru?” Acesta este, de fapt, secretul unei bune comunicari cu partenerul tau: trebuie sa ii vorbesti direct, eliminand continutul emotional. Rugamintile, de exemplu, implica o abordare indirecta a cererii, deoarece includ expresii precum „ai vrea” sau „ai putea”.
Atunci cand folosesti asemenea exprimari, nevoia de informatie directa, ce il caracterizeaza pe barbat, nu e satisfacuta. Bineinteles ca „poate” sa duca gunoiul; intrebarea este: o sa si faca asta? Foloseste cereri directe („Du gunoiul, te rog!”), care sunt logice pentru partenerul tau, si astfel nu vor mai exista scurtcircuite in comunicare.
Cu mult tact, il poti face mai grijuliu, mai flexibil in opinii, ba chiar mai docil.
Pasul 2 Fa apel la Tarzan-ul interior
O alta metoda de educatie este sa stimulezi partea aceea de „macho” – dominant, puternic si atotcunoscator -, existenta in orice barbat. Crezi ca e o metoda cam sexista? Poate, dar este foarte eficienta! Cu alte cuvinte, cere-i sfatul si recompenseaza-l cu generozitate de fiecare data cand face ceva bine. Sa spunem ca s-a stricat o balama si trebuie reparata. O abordare gresita ar fi: „Ai de gand sa repari balamaua aceea inainte sa imbatranim?!”. Ar trebui sa-i spui fie: „Repari balamaua aceea, draga?” (nu uita sa zambesti cat mai ademenitor), fie „Hm, mi-ar placea sa repar balamaua asta, dar nu cred ca as sti cum sa fac… Imi arati tu, iubitule? Te pricepi asa de bine la lucrurile astea!”.
Indiferent ce ii ceri, evita ca adresarea ta sa sune ca o reclamatie, care implica o presiune. Daca are impresia ca il acuzi ca nu face destul, chiar nu va mai face nimic.
Pasul 3 Manipuleaza-l discret
Daca partenerul tau nu face intotdeauna ceea ce ii ceri, e pentru ca nu reusesti sa ii dai impresia ca actioneaza numai dupa ideile lui. Unui barbat nu ii place sa i se spuna ce sa faca. I se pare umilitor si nepotrivit cu conditia sa masculina. Asa ca ar fi mai bine sa il lasi „sa treaca strada pe unde vrea el, ca sa ajunga unde vrei tu.” Si poti face asta prin sugestie. Cu alte cuvinte, sugereaza-i ce are de facut, lasandu-i intotdeauna impresia ca a fost ideea lui. De pilda, trebuie spalata masina. Nu vei obtine nimic daca zici: „Nu uita sa speli masina”. Este un enunt care ii spune ca va uita si chiar asta va face: adica va uita sa o spele. Abordarea corecta este: „Te rog sa nu uiti ca trebuie sa speli masina” – o sugestie pozitiva, de care isi va aminti, pentru ca ea include exact ceea ce el va face.
Ca atare, atunci cand formulezi asemenea cereri, e bine sa introduci si un reper concret, un indiciu, care sa-i declanseze amintirea. Asta inseamna sa faci o legatura intre actiunea pe care doresti sa o execute si una pe care o face automat. De exemplu: „Cand te intorci de la serviciu, te rog sa iti amintesti sa treci pe la spalatoria auto” – nimic acuzator, doar propuneri „inofensive”, care ii indreapta gandurile pe fagasul dorit de tine…
Pasul 4 Stimuleaza-i spontaneitatea
Femeilor le place romantismul. Iar romantismul inseamna, printre altele, sa primesti cadouri sau flori de la el fara un motiv anume, sa pleci pe neasteptate in week-end-uri in doi, sa fii sunata in ultimul moment pentru o intalnire, pentru ca nu mai poate de dorul tau… Adica sa ai un partener spontan. Ti se pare o contradictie sintagma „barbat spontan”? Sa stii ca si pentru aceasta problema exista solutii. De exemplu, vrei sa primesti mai des cadouri de la el, nu doar de ziua ta si de Craciun. Lasa-i partenerului tau, intr-un loc unde esti sigura ca le va gasi usor, cateva idei-sugestii despre cum sa fie spontan.
Iata ce trebuie sa-i scrii:
„Ia 12 cartonase de felicitare, un calendar si un pix. Scrie pe fiecare cartonas cate o luna a anului. Apoi deschide calendarul la luna ianuarie, inchide ochii, pune degetul si alege o data. Noteaza acea data pe cartonasul cu luna ianuarie. Apoi treci la februarie, martie, aprilie si tot asa, pana completezi toate cartonasele cu cate o data din fiecare luna. Intoarce-le cu fata in jos, amesteca-le ca pe niste carti de joc si alege la intamplare sase dintre ele. Pe acestea scrie cate un C, de la „cadou”. Da cartonasele, spre pastrare, cuiva in care ai incredere (mama ta, de pilda) si roag-o sa ti le dea pe rand, conform datelor scrise pe ele. Cand vei primi un cartonas cu C, imi poti cumpara un cadou…”.
Astfel, el isi va aminti sa vina cu un cadou cand nu te astepti, iar tu nu vei fi pusa in situatia de a-i cere direct, stricand tot romantismul.
Pasul 5 Daca nimic nu merge
Il iubesti foarte tare, dar e un caz disperat. Ai incercat toate metodele, dar nimic nu a mers. Mai bine si-ar infige ace in mana decat sa-si schimbe obiceiurile, atitudinea sau comportamentul!
In cazul asta, ce e de facut? Masuri speciale! Sa spunem ca partenerul tau nu intelege nici in ruptul capului la ce este buna eleganta. Pentru el, nu exista decat haine comode. Poarta acelasi pulover de zece ani si nu renunta la el nici in ruptul capului. Daca vrei sa se imbrace mai elegant, ofera-i un schimb. Arata-i un catalog de lenjerie intima si alege modele sexi, pe care le-ai purta daca si el ar fi de acord sa isi aleaga ceva… Si daca nici o metoda nu da rezultate si nimic nu-l poate determina sa faca ce doresti, iti ramane una de rezerva: e veche de cand lumea si are succes sigur, chiar daca numai pe termen scurt. Asadar, alege cea mai sexi piesa de lenjerie din garderoba ta si, inspirand adanc, sopteste-i la ureche: „Dragule, o sa repari vreodata balamaua aceea? Apropo, nu port nici un fel de lenjerie…”.
Psiholog Loredana Banica