Echilibru între sănătate și condiție fizică: 3 secrete pentru a găti mai sănătos

În general în sezonul rece avem tendința de a mânca mai mult și uneori mai puțin sănătos. Preparatele tradiționale din carne de porc, prăjiturile și cozonacii devin mai apetisante și mai atrăgătoare. Însă de cum soarele se arată mai des, apare conștientizarea și analizarea situației. Parcă brațele nu mai sunt la fel de ferme, iar picioarele nu mai arată chiar atât de bine în fustă. În plus, obosești mai repede și simți că ai avea nevoie de puțină energie în plus. Nimic grav. Tot ceea ce trebuie să faci este să adopți o alimentație cât mai echilibrată. Uite câteva trucuri pentru a găti mai sănătos, care te vor ajuta să îți intri în formă și să îți recapeți energia.

  1. Obișnuiește-te să iei masa acasă

Programul încărcat de peste zi și oboseala acumulată te pot determina cu ușurință să mănânci în oraș. Există însă mai multe motive pentru care ar trebui să eviți acest obicei. În primul rând, nu poți ști sigur ce calitate nutritivă au ingredientele folosite și nici cât de dietetic este preparatul culinar pentru care ai optat. Apoi, de cele mai multe ori în restaurante și fast-food-uri se folosesc tot felul de aditivi sau condimente care dau gust bun mâncării însă nu sunt naturale. Iar în timp, consumul acestora poate dăuna sănătății. Pentru a nu cădea în capcana aceasta, este esențial să ții cont de câteva lucruri simple. Poate cel mai important detaliu este să ai o bucătărie echipată și utilată. Astfel vei putea pregăti orice fel de mâncare îți dorești mai rapid și cu mult mai multă ușurință. Optează pentru roboti de bucatarie si mixere de calitate pentru a pregăti supe cremă de legume, produse de patiserie dietetice sau diverse sosuri pentru paste sau orez. Iar din dulapuri nu ar trebui să lipsească vase, recipiente și cratițe din diverse materiale și de diferite dimensiuni.

Totodată asigură-te că în bucătărie se găsesc permanent alimente de bază sănătoase precum: ulei de măsline, oțet balsamic, miere, legume proaspete sau congelate, paste sau orez integral, iaurt, ouă, brânză, carne slabă, ceapă, usturoi etc.

  1. Gândește în avans

Pentru a nu te găsi în situația în care ajungi acasă și nu mai ai nimic de mâncare în frigider și nimic la îndemână din care să poți improviza ceva, este important să gândești în avans. Înainte de a merge la cumpărături fă o listă cu toate cele necesare pentru cel puțin o săptămână. Coșul de cumpărături ar trebui să cuprindă produse proaspete, congelate, conserve, leguminoase și cereale.

De asemenea, o altă idee deosebit de eficientă este ca atunci când gătești să dublezi sau chiar triplezi cantitatea de ingrediente folosite, pentru mai multe porții. Ceea ce rămâne poți băga la congelator pentru mai târziu. Câteva dintre rețetele care pot fi congelate sunt: sarmale vegetariene din soia sau ciuperci, majoritatea sosurilor de roșii pentru paste, sosuri pentru orez, baza pentru supă.

Pentru că alimentele se păstrează proaspete pentru mai mult timp prin congelare, folosește această metodă cât mai des. Atunci când ai mai mult timp le dispoziție, curăță și taie cartofi, usucă-i și apoi congelează-i. Îți va fi mult mai simplu atunci când ești pe grabă doar să îi condimentezi și să îi bagi la cuptor. Poți proceda în același fel cu carnea, pe care o poți congela gata feliată și pregătită pentru grătar, verdeața și legumele proaspete, fructele etc.

  1. Nu complica lucrurile

Nu este nevoie să complici lucrurile în bucătărie. Există cu siguranță rețete complexe, ce necesită timp și experiență pentru preparare, care îți plac foarte mult. Păstrează-le pentru zilele în care ești liberă. Pentru celelalte zile, în care programul îți este încărcat de nenumărate alte sarcini, alege rețete cât mai simple. Ai fi uimită să știi câte preparate deosebit de gustoase pot fi pregătite într-un timp scurt. Bucătăria mediteraneană, dar și cea orientală, abundă de astfel de exemple. Pastele, supele crema sau cele de cereale, orezul cu legume, ciupercile sote, omletele la cuptor, sunt doar câteva exemple. Explorează și îndrăznește să încerci lucruri noi. O carte de bucate sau câteva pagini de internet de încredere îți pot fi de folos.

Același lucru se aplică și în cazul desertului. Pentru că da, poți în continuare să te bucuri de ceva dulce, însă e important să faci alegerile potrivite. Include în meniu înghețată simplă, fără siropuri cu prea mult zahăr sau frișcă. Poți adăuga în schimb fructe proaspete, sau câteva bucățele de ciocolată neagră. Salatele de fructe sunt un alt desert delicios și în același timp sănătos. De asemenea, din când în când te poți răsfăța cu o tartă cu mere sau cu brânză dulce făcută în casă.

O dietă alcătuită din preparate sănătoase te va ajuta să ai o condiție fizică de invidiat și, totodată, să ai o stare de sănătate cât mai bună. Servirea mesei acasă, unde poți include în alimentație cât mai multe preparate proaspete și sănătoase, va contribui la găsirea echilibrului perfect.

Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse