Cum organizezi o masă festivă într-un timp record și ce bucate vor impresiona

Orice eveniment din viaţa familiei tale poate fi un pretext pentru a organiza o masă festivă, dar lucrurile se complică atunci când timpul pe care îl ai la dispoziţie nu este suficient pentru a pregăti toate preparatele pe care le doreşti. Şi nu sunt deloc rare dăţile când prieteni vechi de familie, pe care nu i-ai mai întâlnit de ani de zile, te anunţă că în doar câteva ore îţi vor călca pragul. Trebuie să te decizi ce faci mai întâi: pregăteşti un festin, sau faci curăţenie prin casă?

Cu puţină organizare, nu va fi nevoie să alegi. Poţi lăsa gătitul pe seama bucătarilor profesionişti: multe restaurante de top din Bucureşti oferă în ziua de astăzi servicii de livrare la domiciliu şi cu doar câteva click-uri poţi selecta toate bunătăţile care-ţi vor umple masa. Cea mai importantă decizie rămâne, însă, ce fel de mâncăruri vei alege.

Pentru o petrecere de poveste, e timpul să renunţi la clasicul meniu românesc – salată de vinete sau icre, friptură cu cartofi prăjiţi şi salată. Românii sunt obişnuiţi cu influenţele culinare orientale, aşa că o idee bună ar fi să încerci bucătăria libaneză.

5 SECRETE ALE BUCĂTĂRIEI LIBANEZE

Mulţi gastronomi consideră bucătăria libaneză drept una dintre cele mai sănătoase din spaţiul mediteranean, iar asta se vede încă din ingredientele care sunt folosite în mâncăruri: are influenţe orientale, dar şi occidentale şi se bazează în principal pe legume şi verdeţuri proaspete, ierburi aromate, condimente şi cărnuri uşoare, în cantităţi limitate. Fructele nu sunt doar un simplu desert, iar uleiul de măsline este folosit în aproape toate preparatele.

  1. Mai multe legume şi fructe proaspete

Bucătăria libaneză este recunoscută pentru faptul că foloseşte în principal ingrediente proaspete. În dieta de zi cu zi, legumele şi fructele sunt consumate în cantităţi mult mai mari decât carnea. Roşiile, morcovii, mazărea şi verdeaţa nu lipsesc de la aproape nicio masă, iar portocalele şi merele, de exemplu, sunt folosite şi ca desert, şi ca ingrediente în mâncărurile tradiţionale libaneze.

  1. Ierburi şi condimente în locul sosurilor grele    

Dacă în cultura gastronomică a altor ţări sosurile sunt cele care dau gustul specific, cea libaneză foloseşte în principal ierburi proaspete şi mirodenii, o alegere mult mai sănătoasă. Menta, pătrunjelul, usturoiul, nucşoara, scorţişoara sau oregano se regăsesc în multe reţete tradiţionale libaneze, iar beneficiile lor sunt cunoscute de mii de ani. De exemplu, menta ajută digestia, iar pătrunjelul este bogat în vitamine şi în fier.

  1. Carnea de miel

Ca în mai toate ţările arabe, mielul este carnea preferată în bucătăria autentică libaneză. Spre deosebire de carnea roşie, are calităţi potrivite pentru o dietă sănătoasă: bogat în proteine, vitamina B12, zinc şi fosfor, dar şi acizi graşi esenţiali. Pe lângă miel, puiul, peştele şi fructele de mare stau la baza unor mâncăruri libaneze delicioase.

  1. Năutul

Probabil cel mai cunoscut ingredient din bucătăria libaneză, năutul este principalul ingredient al unor mâncăruri consacrate, cum ar fi hummus sau falafel. E bogat în fibre, proteine, calciu, magneziu, fier şi vitamina K şi ajută la scăderea tensiunii şi a colesterolului, dar şi la întărirea oaselor.Toate aceste atuuri fac din năut un ingredient foarte căutat de către cei care-şi doresc o alimentaţie sănătoasă.

  1. Uleiul de măsline

Ca în mai toate bucătăriile din zona Mediteranei, şi  în cea libaneză e preferat uleiul de măsline în locul celui de floarea soarelui. Conţine acizi graşi mono-nesaturaţi, care ţin zahărul şi colesterolul din organism sub control. Pe lîngă beneficiile pentru sănătate, uleiul de măsline dă şi un gust delicios preparatelor, de la salate până la mâncărurile mai complexe.

CE MENIU ALEGI PENTRU O MASĂ CU SPECIFIC LIBANEZ

Următorul pas, odată ce te-ai decis să comanzi o masă festivă cu specific libanez, este să alegi mâncărurile. Orientează-te către specialităţi uşor de gătit şi intrate deja în obiceiurile gastronomice ale românilor. Humus cu pită şi salată tabbouleh sunt ideale ca antreu şi deschid apetitul pentru un fel mai consistent.

Coastele de miel cu mirodenii sunt delicioase, iar shish taouk – frigărui din piept proaspăt de pui cu legume – este o alegere sănătoasă şi uşoară. Pentru cei care vor să se ţină departe de carne, oricât de sănătoasă ar fi, poţi alege vinete umplute cu humus şi rodii, lângă care se potriveşte de minune un falafel – chiftele de năut delicioase.

Lângă toate bunătăţile poţi aşeza un pahar răcoritor de ayran, cunoscuta băutură orientală preparată din iaurt diluat cu apă în care a fost adăugată puţină sare.

Poţi comanda preparatele de-a gata la unul dintre restaurantele cu specific libanez din Bucureşti. Pe site-ul caserola.ro poţi alege cu un singur click felurile de mâncare pe care le doreşti la masa ta festivă. Le vei primi în cel mult două ore, ambalate în caserole speciale care păstrează gustul şi aromele preparatelor, fără să le amestece între ele.

CE TREBUIE SĂ ŞTI ÎNAINTE DE A ALEGE MENIUL PENTRU FESTINUL TĂU

  • Câte persoane participă: trebuie să ştii de la bun început câte porţii de mâncare sunt necesare. E recomandat să comanzi una sau două în plus, pentru cei care doresc un supliment, dar nu uita: pentru copii este suficientă doar o jumătate de porţie.
  • Gusturile invitaţilor: un meniu adecvat pentru o masă festivă trebuie să ţină cont şi de gusturile celor prezenţi. Află din timp cine e la dietă şi cine este vegetarian şi pregăteşte preparatele potrivite
  • Alege mâncăruri uşoare şi sănătoase: oricât de reuşită ar fi petrecerea, invitaţii vor rămâne cu un gust amar dacă la final pleacă spre casă cu o indigestie
  • Combină preparatele: E de preferat un meniu variat, în locul unuia format doar din două feluri de mâncare

Odată ce ai făcut comanda, nu-ţi mai rămâne decât să aştepţi musafirii. Mai ai la dispoziţie câteva ore, suficient timp pentru curăţenie şi pentru a-ţi pregăti ţinuta, fără să stai cu teama că se arde mâncarea. Masa festivă cu siguranţă va fi un succes: începând cu preparatele pe care le vei pune pe masă, are toate ingredientele unei petreceri ieşite din comun.

Sursa: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...

EVA.RO
Recomandari
Doctorul Zilei
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse