Dr. Roxana Chirilă vă răspunde la întrebări! Astăzi vorbim despre cancerul la sân !

Cancerul de sân, diagnosticat la timp, este o boală care se poate vindeca în totalitate.

În stadiile avansate, însă, ameninţă viaţa femeii şi necesită tratamente chinuitoare cu efecte negative, atât fizice, cât şi psihice.

Cancerul de sân reprezintă apariţia unei formaţiuni tumorale (nodul) la nivelul unui sân, sau al ambilor, cu potenţial de împrăştiere (metastazare) în alte organe, mai ales în ficat, plămân, oase, piele, creier, punând astfel în pericol viaţa femeii.

Este o afecţiune întâlnită la orice vârstă, dar mai ales la femeia aflată înainte de menopauză, sau în primii ani de menopauză (45-55 ani).

Cauzele apariţiei cancerului de sân nu sunt pe deplin cunoscute, dar pot fi incriminaţi anumiţi factori de risc cum ar fi:

– istoricul familial de cancer de sân sau alte organe;

– apariţia primei menstruaţii la o vârstă mai mică de 12 ani;

– instalarea menopauzei la o vârstă de peste 55 de ani;

– absenţa naşterilor;

– contraceptivele orale;

– obezitatea, sedentarismul;

– abuzul de alcool;

În consecinţă, putem încerca să prevenim apariţia cancerului de sân adoptând o dietă sănătoasă, săracă în grăsimi, bogată în lactate, fructe, legume, făcând sport, încercând să menţinem o greutate normală, să reducem consumul de alcool şi, dacă este posibil, să obţinem o sarcină dorită înainte de 25-30 de ani, finalizată prin naştere şi urmată de alăptare pe o perioadă cât mai lungă.

Cel mai important rămâne însă, mai ales în cazul femeilor care au factorii de risc menţionaţi, depistarea precoce a acestei boli care se poate face în mai multe feluri:

– prin autoexaminarea lunară a sânilor, adică palparea sânilor în primele zile după terminarea menstruaţiei şi prezentarea neîntârziată la medic dacă se constată modificări (noduli, colorarea anormală a pielii sânilor, scurgeri din mamelon, mărirea unui sân, etc.)

– prin consult anual la medicul de familie sau specialist ginecolog, chirurg şi, la indicaţia acestora, prin efectuarea unor investigaţii specifice, respectiv ecografie de sâni, pentru tinere sau mamografie, pentru cele cu vârsta minimă de 35 de ani.

Odată pus diagnosticul, în funcţie de stadiul bolii, pacienta va fi tratată, într-o primă etapă, fie chirurgical ( îndepărtarea tumorii împreună cu partea din sân aflată în jurul ei sau extirparea sânului bolnav în totalitate), fie cu medicamente citostatice, fie prin iradiere.

Ulterior, după încheierea etapelor de tratament, pacienta va necesita o supraveghere medicală atentă cu scopul de a diagnostica la timp o eventuală reapariţie a bolii la nivelul sânului respectiv, a celuilalt sân sau în alte organe, prin metastaze.

Dr. Roxana Chirilă

Medic Specialist Obstetrică – Ginecologie

Cabinet Medical Obstetrică – Ginecologie Dr. Roxana Chirilă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate