Doua noi indicatii ale medicamentului Crestor® dau speranta in prevenirea bolilor cardiovasculare

Crestor® a fost aprobat in 19 tari din Europa pentru doua noi indicatii. Medicamentul produs de AstraZeneca poate fi acum prescris in:
– prevenirea bolilor cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral, decese de cauza cardiovasculara) la adultii cu risc crescut.
si,
-in premiera, in tratamentul copiiilor cu varsta peste 10 ani cu dislipidemie mixta si hipercolesterolemie familiala, ceea ce face Crestor® prima statina cu indicatie la copii.

Introduse in arsenalul terapeutic cu mai putin de 20 de ani in urma, statinele sunt considerate cel mai important progres din medicina in aceasta perioada. Folosite initial la pacientii cu dislipidemie, statinele se administreaza acum la categorii de pacienti cu diferite niveluri de risc cardiovascular. Riscul cardiovascular se calculeaza luand in considerare mai multi factori, dintre care hipercolesterolemia ocupa un loc central.

Cauza principala a hipercolesterolemiei este productia excesiva de LDL-Colesterol (colesterol „rau”) in ficat. Cel mai adesea hipercolesterolemia se asociaza cu alti factori de risc majori, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul, fumatul. La toate acestea se pot adauga factorii de risc, din pacate, nemodificabili: sex, varsta, ereditate.

Suma factorilor de risc ai unui subiect reprezinta riscul sau cardiovascular global.

Studii clinice au demonstrat ca produsul Crestor® este cea mai eficienta statina in scaderea LDL-Colesterolului (colesterolul „rau”), are un efect semnificativ asupra cresterii HDL-Colesterolului (colesterolul „bun”) si intarzie progresia placii de aterom, o cauza importanta a bolilor cardiovasculare.

Studiul JUPITER (Justification for the Use of Statins in Prevention: an Intervention Trial Evaluating Rosuvastatin) ce a inclus 17.802 pacienti inclusiv din Romania, a demonstrat ca administrarea Crestor®20 mg la pacientii cu risc crescut de boala cardiovasculara reduce:
– Riscul relativ de mortalitate generala cu 20%
– Riscul relativ de mortalitate cardiovasculara cu 44%
– Riscul relativ de infarct miocardic cu 54%,
– Riscul relativ de accident vascular cerebral cu 48% si al necesarului de revascularizare arteriala cu 46%.

Prof. Dr. Marius Vintila

Prof. Dr. Marius Vintila, Sef Clinica de Cardiologie Spital Sf.Pantelimon, Bucuresti

 
Crestor® este prima statina care a primit aprobare in Europa (EMEA) si in Statele Unite ale Americii (FDA) pentru noua indicatie de preventie primara, adica interventie la subiecti sanatosi cardiovascular dar care au risc cardiovascular global crescut.

„Conceptul nou de risc cardiovascular global, la care contribuie desigur si colesterolul, reprezinta o noua abordare profilactica populationala a dramelor cardiovasculare. Riscul cardiovascular global nu se afla in opozitie, ci vine sa completeze interventia asupra factorilor de risc luati separat” a mentionat Prof. Dr. Marius Vintila.

„Rezultatele studiului JUPITER si, consecutiv, noua indicatie inregistrata a Crestor® reprezinta o promisiune de mai bine care poate deveni fapt implinit prin efortul nostru comun”, a adaugat Prof. Dr. Marius Vintila.

Dr. Radu Rasinar

Dr. Radu Rasinar, Director General AstraZeneca Romania

 

„Particularitatea pentru Crestor® si, poate pentru AstraZeneca, este aceea ca recunoasterea ca statina cea mai eficienta ne-a determinat sa mergem dincolo de controlul hipercolesterolemiei, prin evaluarea din alte perspective, acolo unde o solutie eficienta era necesara – ateroscleroza, reducerea riscului cardiovascular. Programul GALAXY a inclus, pana in prezent, mai mult de 65.000 de pacienti din 55 de tari – inclusiv Romania – iar rezultatul, doua noi indicatii in UE si Romania: prevenirea riscului de infarct miocardic, accident vascular cerebral si alte evenimente cardiovasculare la pacientii cu risc cardiovascular crescut, dar nivel normal al colesterolului si tratamentul hipercolesterolemiei la copil si adolescent, a afirmat dr. Radu Rasinar, Director General AstraZeneca.

„Suntem bucurosi sa putem ajuta pacientii din Romania, in conditiile in care boala cardiovasculara reprezinta prima cauza de deces “, a continuat Dr. Radu Rasinar.

 

Prof. Dr. Nicolae Hancu

Prof. Dr. Nicolae Hancu, Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

 
O noua sansa pentru copiii cu hipercolesterolemie familiala sau dislipidemie mixta „Sanatatea vasculara a adultului incepe din copilarie. Este greu de reparat un drum initial marcat de greseli. Au fost observate in ultimii ani tot mai multe cazuri de infarct miocardic la varste tinere. Cea mai buna strategie este prevenirea si tratamentul hipercolesterolemiei la copil si adolescent”, precizeaza Prof. Dr. Nicolae Hancu, Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Crestor® este prima si deocamdata singura statina cu indicatie aprobata in Romania pentru tratamentul adolescentilor si copiilor cu varsta peste 10 ani, diagnosticati cu hipercolesterolemie familiala sau dislipidemie mixta. Medicamentul este prescris atunci cand dieta sau alte tratamente non-farmaceutice precum exercitiile fizice sau scaderea in greutate nu dau rezultatele asteptate.

Hipercolesterolemia familiala (HF) este o boala genetica relativ frecventa (1 la 500 de persoane). Aceasta determina cresteri importante a LDL-Colesterolui (colesterolul “rau”), ceea ce duce la aparitia prematura a evenimentelor cardiovasculare aterosclerotice.

“Este o obligatie a parintilor si a medicilor ca, pentru sanatatea copiilor si adolescentilor sa le controleze greutatea, colesterolul si tensiunea arteriala” sustine dl Prof. Dr. Nicolae Hancu.

DESPRE CRESTOR®:
CRESTOR® este autorizat pentru punere pe piata in peste 100 tari. Crestor® a fost prescris la peste 19 milioane pacienti din intreaga lume.
CRESTOR® are, din iulie 2010, urmatoarele indicatii autorizate in Romania:

Tratamentul hipercolesterolemiei: Adulti, adolescenti si copii cu varsta de 10 ani sau peste cu hipercolesterolemie familiala sau dislipidemie mixta in asociere cu dieta, atunci cand raspunsul la dieta si la alte metode non-farmacologice (de exemplu exercitii fizice, scadere ponderala) este inadecvat.
Prevenirea evenimentelor cardiovasculare majore la pacientii care sunt considerati a avea un risc crescut pentru un prim eveniment cardiovascular ca tratament adjuvant pentru corectarea altor factori de risc.

DESPRE ASTRAZENECA:
AstraZeneca este o companie globala biofarmaceutica, orientata spre inovatie, ce pune accentul pe descoperirea, dezvoltarea, producerea si comercializarea de medicamente in sase arii terapeutice incluzand unele dintre cele mai importante patologii: cardiovascular, gastrointestinal, neurologie/neuropsihiatrie, respirator, inflamatie, oncologie si boli infectioase. Pentru mai multe informatii va rugam sa vizitati: www.astrazeneca.com.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate