Documentarul ȚARA MOARTĂ de Radu Jude, în 19 de orașe din România

Documentarul ȚARA MOARTĂ de Radu Jude, din 25 august, în 19 de orașe din România. Iată care sunt acestea!

Documentarul ȚARA MOARTĂ de Radu Jude

Documentarul ȚARA MOARTĂ este realizat Radu Jude, cel care a regizat „Aferim', „Inimi cicatrizate', dar și scurt metrajul „Lampa cu căciulă', o bijuterie cinematografică scrisă de Florin Lăzărescu. Acesta din urmă a primit în 2007 Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj internațional, Festivalul de film Sundance. Fondat de Robert Redford, Institutul Sundance se dedică filmului independent / de artă / de autor, iar festivalul cu același nume este cel mai amre festival de film independent din Statele Unite.

Pentru „Aferim!', Radu Jude a primit Ursul de argint pentru cea mai bună regie, în 2015. Acestea sunt doar două dintre foarte multele premii naționale și internaționale pe care le are în palmares.

Documentarul ȚARA MOARTĂ, un eseu cinematografic

Așadar, Radu Jude, un regizor care a demostrat tot ce ar fi putut dori să demonstreze, aflat acum la vârsta care-i stă cel mai bine unui bărbat și unui artist – fix 40 de ani – a făcut acest documentar-eseu.

Dintr-o fabuloasă colecție de 9.000 de fotografii a unui fotograf din Slobozia interbelică, a ales circa 450. Proiectate într-un montaj lent, așezat, ele constituie fondul vizual al dramei reale. Uneori, în contrast cu textul pe care-l ascultăm; alteori, într-un paralelism pe care-ți vine să pui ștampila: „Aberant' sau „Schizoid disociativ'. Exact asta este ideea: societatea românească avea mai multe vieți paralele.

Vedem imagini surprinse în perioada 1937-1945, probabil, în Slobozia, orașul în care fotograful Costică Acsinte deținea studioul „Foto Splendid'. Imagini de viață, imagini de moarte: uneori dramatice, alteori vesele sau festiviste, deseori grotești. Subiectul filmului nu este cel pe care îl vedem, este cel pe care îl ascultăm.

Pe de o parte, avem lectura din jurnalul medicului evreu Emil Dorian, jurnal publicat la editura Hasefer. Dacă se întâmplă să vorbiți cu regizorul, nu-i spuneți, cum s-a întâmplat deunăzi la o vizionare, că vocea e lipsită de culoare și prost aleasă: este exact vocea regizorului. Și chiar n-a vrut să-i dea culoare interpretativă. E mult mai dramatic să asculți o voce neutră redând grozăvii revoltătoare: întreaga atitudine trebuie să aparțină celui care ascultă, nu să fie imprimată de un interpret manipulator.

Pe de altă parte, ascultăm înregistrări de o mare valoare documentară din arhivele Radio și „Alexandru Sahia': un discurs al regelui Carol II, un altul al mareșalului Antonescu; piese corale, de la „Trăiască Regele!' până la imnuri eroice și imnuri legionare. Și încheindu-se cu scandări mașinale pentru Stalin și URSS.

Ascensiunea legionarilor, dictatura carlistă, faptele de groază ale „cămășilor verzi', oportunismul unor personalități care se aliniază doctrinei de extremă stânga. Și, mai ales, antisemitismul care răzbătea din faptele și vorbele unor intelectuali la care, sincer, ne-am fi așteptat la mai mult.

Tema: POGROMUL ÎMPOTRIVA EVREILOR DIN ROMÂNIA, ÎNTRE ANII 1937 ȘI 1945. Ne-am menajat conștiința timp de 70 de ani și am susținut cu seninătate că „la noi n-a fost așa'. Abia cu publicarea Jurnalului lui Mihail Sebastian am început să deschidem ochii. Mărturii s-au mai publicat, dar la editura Hasefer care aparține, cel puțin spiritual, comunității evreiești. Deci tot ei între ei, evreii, și-au împărtășit poveștile cutremurătoare.

De ce nu un film de ficțiune? De ce acum, de ce așa? Pentru că așa a vrut autorul. Pentru că n-a stat să mai îmbrace în haine de poveste o realitate atât de urâtă și de gravă.

Documentarul ȚARA MOARTĂ de Radu Jude

Documentarul ȚARA MOARTĂ, în cinematografele din țara vie:

ȚARA MOARTĂ va rula, începând cu 25 august, în nouăsprezece orașe din România. Proiecții speciale vor avea loc la Timișoara, Slobozia, Bacău și Sibiu, în prezența unor membri ai echipei de producție.

Unde va fi proiectat:

 • București (Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului, Hollywood Multiplex, Cinema Europa);
 • Bacău (în cadrul Festivalului „Film mai aproape');
 • Baia Mare (Cinema Dacia);
 • Bârlad (Cityplex Victoria);
 • Botoșani (Cinema Unirea);
 • Brăila (Cinema Dacia);
 • Cluj-Napoca (Cinema Victoria);
 • Constanța (Cityplex Tomis);
 • Craiova (Cinema Modern);
 • Iași (Cinema Victoria);
 • Odobești (Casa de Cultură);
 • Pitești (Cinema „Sebastian Papaiani');
 • Sibiu (CINE M-A văzut la Habitus);
 • Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta);
 • Slobozia (Casa de Cultură);
 • Târgu Mureș (Cinema Arta);
 • Timișoara (Cinema Timiș);
 • Vaslui (Cityplex);
 • Tulcea (Cityplex).

Joi, 24 august, de la ora 22:00, documentarul va rula în avanpremieră la Club dArc din Timișoara.

Cezar Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte, va fi prezent la Casa de Cultură din Slobozia, vineri, 25 august, de la ora 19:00. Proiecția va fi urmată de o discuție cu publicul.

Documentarul semnat de Radu Jude va avea o proiecție specială în cadrul Festivalului „Film mai aproape' de la Bacău, sâmbătă, 26 august, ora 21:00, în Piața Tricolorului. La eveniment vor participa sound designerul Dana Bunescu și Cezar Popescu.

„Țara moartă' va rula la librăria Habitus din Sibiu miercuri, 30 august, de la ora 20:00, în prezența lui Cezar Popescu.

Eseul documentar „Ţara moartă' este o producţie Hi Film şi Fast Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Orange România. Producător este Ada Solomon. Filmul va fi distribuit în cinematografele din România, din 25 august, de microFILM.

Pagină oficială Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Muzica, filme, carte