Diferit, nu greșit

Autor: Mihaela FEODOROF, owner Yourway Counseling, Executive Coach, Business Consultant, Career Architect

Mereu mă întâlnesc cu copii și familiile lor. Când spui familie, asociezi firesc comportamente care semnifică grijă, protecție, dragoste. În același sistem de asocieri, gândim și că asemănările generate genetic ne conduc către o viață facilă în comun. Dar, în pofida faptului că avem elemente pe care le regăsim în relațiile familiale, fiecare membru al familiei este unic.

diferit, nu gresit

Suntem diferiți, suntem frumoși prin autenticitate și relațiile dintre individualități dau culoare vieții fiecăruia.

Povestea lui Mihai este reală. Un băiat de 13 ani care își împarte existența între viața de elev și preocupările de preadolescent. Când vorbește despre el și relațiile lui cu părinții, profesorii sau prietenii i se umezesc cu ușurință ochii. Multă trăire, și mai multe așteptări. Căutăm să înțelegem ale cui? Pentru cine se străduiește mereu Mihai? De unde a ajuns la concluzia că nu este suficient de bun?

Mama caută soluții. Se așteaptă ca Mihai să-și dorească să facă față cerințelor școlare mai bine, să nu mai aștepte sprijinul părinților ca să-și ducă temele la bun sfârșit. Mihai trece prin evaluare din dorința de a afla mai multe despre el. Se cunoaște bine, dar parcă și aici plutește îndoiala. Dacă greșesc? Cine știe cum e corect? Cum ar trebui de fapt să fiu?

Mihai este în primul rând un copil emoțional. Ca majoritatea dintre noi. Trece toate experiențele prin prisma trăirilor sale. Dacă face un lucru bun, s-ar bucura să primească aprecierea sau recunoașterea celor din jur. De altfel, cred că  oricăruia dintre noi ne face plăcere să auzim un bravo pentru efortul depus.

Uneori, pentru un copil doar un zâmbet sau o simplă mângâiere sunt dătătoare de încredere și mulțumire. Pentru o personalitate extravert emoțională, relațiile sunt pe primul loc. Dacă relația lui Mihai cu doamna de chimie, de exemplu,  nu este una suportivă, nici entuziasmul său pentru studiul materiei nu o să fie ridicat. Încercând să facă față tuturor așteptărilor adulților, Mihai caută soluții dar și renunță ușor,  dacă nu primește aprecierea mult așteptată.

Cu un copil emoțional, sentimentele sunt cele care hrănesc pofta de muncă suplimentară. Dacă acestea sunt constructive, atunci entuziasmul și bucuria generată de relațiile cu ceilalți o să-l susțină să-și depășească limitele. În caz contrar, lacrimile curg ușor și dezamăgirea inundă sufletul lui mare.

Alege să spui o vorbă bună, să-l susții cu o privire, să-i oferi copilului emoțional relația cu tine necondiționată de obținerea unor rezultate. E copilul tău, lasă-l  mereu să știe cât de mult îl iubești.

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Mama si copilul