Dieta ajustată ar putea fi una dintre cele mai eficiente modalități de a preveni bolile la o populație europeană care îmbătrânește rapid.
În 2021, mai mult de o cincime din populația Uniunii Europene avea 65 de ani sau mai mult. Tendințele demografice actuale indică faptul că până în 2050 vor fi 130 de milioane de europeni în această grupă de vârstă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în 2040 membrii săi vor depăși 1.300 de milioane în întreaga lume.
Prelungirea speranței de viață aduce probleme, precum creșterea deficiențelor fizice și psihice. Bolile legate de vârstă, cum ar fi cancerul și dizabilitățile care afectează corpul și mintea, nu fac excepție. În general, îmbătrânirea rapidă a populației impune cerințe costisitoare sistemelor de sănătate.
„Schimbările dietei și a stilului de viață sunt de departe cea mai eficientă modalitate de a promova îmbătrânirea sănătoasă a populației', spune Hermann Stuppner, șeful departamentului în cadrul Facultății de Chimie și Farmacie a Universității din Innsbruck, Austria, potrivit El Pais.
Stuppner a lansat proiectul MediHealth, inspirat de dieta mediteraneană, printre alte obiceiuri alimentare din întreaga lume, pentru a descoperi ce plante ne ajută să îmbătrânim mai sănătos. Zona mediteraneană, în special Creta, a fost mult timp asociată cu rate scăzute de boli coronariene și cancer de sân și de colon. Unii oameni de știință atribuie acest lucru consumului mare de ulei de măsline, care este principala sursă de grăsimi din dietă.
Proiectul a selectat plante originale din Grecia, Vietnam, Africa de Sud, Tunisia și Chile. În cele din urmă, mica plantă sălbatică Cichorium spinosum, cunoscută sub numele de cicoare înțepătoare, a fost aleasă pentru a fi utilizată ca ingredient într-un nou produs nutraceutic competitiv.
Un nutraceutic este un produs alimentar cu efecte medicale sau benefice asupra sănătății, inclusiv prevenirea și tratarea bolilor.
Stuppner susține „că efectele benefice ale alimentației sănătoase sunt acceptate și recunoscute pe scară largă în întreaga lume'. Totuși, subliniază el, majoritatea plantelor alimentare nu au fost investigate, iar virtuțile lor sunt încă necunoscute.
Proiectul MediHealth a funcționat sub o singură structură care a reunit peste 13 grupuri diferite de experți atât din mediul academic, cât și din industrie. Au fost creați și analizați metaboliții care au replicat procesarea extractelor de plante de către sistemul digestiv uman.
Oamenii de știință au vrut să știe dacă acești metaboliți ar putea opri declinul legat de vârstă. Aceasta ar oferi o bază științifică solidă pentru dezvoltarea de noi produse pentru combaterea efectelor îmbătrânirii.
Potrivit lui Stuppner, această strategie de schimb între echipe multidisciplinare „ajută la creșterea interesului științific pentru investigarea produselor naturale'. În ciuda colaborării intense, unele întrebări au rămas fără răspuns. De aceea, partenerii MediHealth au continuat să lucreze împreună după ce proiectul s-a încheiat în 2019, relatează sursa citată.
Persoanele în vârstă pot avea nevoie, în medie, de mai multe proteine decât persoanele mai tinere. Aportul inadecvat de proteine de către adulții în vârstă este îngrijorător. Studiul InDEPENDENT a analizat efectele dietelor cu proteine asupra pierderii capacității la o populație în vârstă din Europa și SUA.
„Cum vrei să îmbătrânești este ceva care depinde de persoană', spune Nuno Mendoça , de la New University din Lisabona (Portugalia), care a participat la cercetare. „Cu toate acestea, în general, adulții în vârstă sunt mai preocupați de a putea rămâne independenți și de a-și continua activitățile zilnice decât de prelungirea speranței de viață fără o viață de calitate.'
Debutul invalidității poate fi treptat sau se poate produce brusc, după un eveniment care provoacă stres semnificativ, explică expertul.
Așa-numita „nutriție bună', care oferă unei persoane toți nutrienții necesari în funcție de sex, vârstă și stare de sănătate, merge mână în mână cu activitatea fizică atunci când vine vorba de rezistența la bolile legate de vârstă. Împreună, ei tind să prevină deteriorarea musculară care poate duce la dizabilitate.
Proiectul a analizat date din patru studii mari efectuate în Europa și America de Nord. Descoperirile InDEPENDENT se adaugă la dovezile că dieta adecvată și susținută de proteine în timp poate încetini procesul de îmbătrânire.
Rezultatul era de așteptat. „O nutriție bună joacă un rol foarte important în prevenire', spune Mendoça. „Aportul adecvat de proteine pare eficient în prevenirea dizabilităților naturale'.
Rămân multe de înțeles, cum ar fi nevoile de proteine în condiții specifice la adulții în vârstă. Se ridică întrebări cu privire la diferențele, dacă există, între sursele de proteine și rolul aminoacizilor, care sunt elementele de bază ale proteinelor. De asemenea, creșterea recomandărilor dietetice cu proteine la adulții în vârstă sănătoși continuă să genereze unele controverse, în ciuda acordului larg din comunitatea științifică.
Vârsta este inevitabilă, dar dieta poate fi cheia pentru asigurarea unui proces de îmbătrânire sănătos și pozitiv.
Foto: 123RF