Cum ar fi dacă ai lăsa atenţia ta să se orienteze nu pe trecut, pe eşecuri şi dezamăgiri, ci pe AICI şi ACUM şi ce va urma. Pentru că 'ce va urma' depinde exclusiv de ce alegi să se întâmple AICI şi ACUM.
Este momentul în care, început de An Nou fiind, mulţi dintre noi apelăm la rezoluţii. Din experienţa mea personală şi a lucrului cu clienţii, rezoluţiile nu funcţionează decât în anumite condiţii specifice.
Nu merge să spui 'de mâine voi renunţa la fumat!', 'De anul ăsta voi deveni organizată!', aşa, pur şi simplu. În primul rând, că sună de speriat, e ca şi cum ţi-ai aşeza în faţa ochilor un elefant pe care vrei să-l mănânci aşa cum e.
Ei bine, ca să nu mori de foame lângă el (a se citi, ca să ai vreo şansă să faci ceva cu rezoluţiile acelea), atunci elefantul trebuie tăiat feliuţe.
Viaţa pe care ne-o dorim depinde în cea mai mare măsură de ce alegeri am făcut în trecut. Practic, în fiecare clipă trăim consecinţele trecutului. Pe trecut nu are rost să ne concentrăm, cum ziceam, pentru că oricum nu-l putem schimba.
Ne putem uita, aşa, cu coada ochiului, să ne învăţăm lecţiile de acolo. În schimb, prezentul este cel asupra căruia avem puterea de a acţiona.
Prezentul este cel care ne va construi viitorul. Să fim realişti!
La loteria vieţii câştigi dacă în fiecare moment al prezentului îţi creezi condiţiile necesare să câştigi: atitudinea interioară pozitivă şi orientată pe învăţare, responsabilitatea personală asumată, rezilienţa, acţiunea constructivă, dorinţa sinceră de a contribui la fericirea celor din jur, şi altele.
Aşadar, cum acţionăm în prezent pentru a ne construi viaţa de vis? În loc de rezoluţiile clasice, îţi propun un exerciţiu numit Roata vieţii.
Acordă un procent la fiecare din cele 8 aspecte care să reprezinte nivelul de satisfacţie pe care-l ai în acest moment raportat la un nivel realist. (De exemplu, am mulţi prieteni şi îmi doresc să îi văd mai des, ceea ce nu se întâmplă, prin urmare îmi acord un procent de, să zicem, 70% nivel de satisfacţie).
Vom începe cu MEDIUL. Mediul unde locuieşti, casa, apartamentul, cartierul şi oraşul. Mediul unde lucrezi sau studiezi. Cât de mulţumită eşti cu mediul în care trăieşti?
Indiferent de ce credem, mediul ne influenţează viaţa.
Urmează CARIERA. Compania unde lucrezi, colegii, serviciul pe care-l ai. Unde ai vrea să fii, dar realist? (Degeaba sunt secretară de 5 ani şi mi-aş dori să fiu manager, că nu prea e realist, zic eu.)
Continuăm cu RELAŢII SOCIALE. Aici intră şi părinţii, şi prietenii. Ai ceea ce se numeşte un network (o reţea socială) dezvoltat/ă? Te poţi baza pe oamenii pe care îi cunoaşti şi sunt aproape de tine? Cât de singură te simţi (şi nu din punct de vedere partener de viaţă)
BANII. Banii nu aduc fericirea, dar contribuie la o viaţă sustenabil fericită. Cât de armonioasă eşti cu finanţele tale? Te lupţi din greu de la un salariu la altul? Sau ai putea cumva şi economisi? Cu zeciuiala cum stai? (Pentru un bun flux al energiei banilor, este bine să dai din ei, se spune cam 10%, de aici zeciuiala. Eu merg doar pe ideea de a da, calculele nu sunt nepărat relevante. Donaţii, în bani sau obiecte.)
IUBIREA. Ai un partener de cuplu? Cum merge relaţia? Dacă nu ai partener de cuplu în acest moment şi nici nu doreşti acest lucru, atunci ar trebui să pui un procent ridicat la acest capitol.
Atunci când vei fi împăcată şi în armonie cu tine însăţi, singură fiind, vei putea să fii disponibilă în mod real pentru o relaţie de cuplu. În plus, în acel moment vei putea atrage spre tine acel gen de relaţie care să te împlinească, o relaţie de inter-dependenţă, nu de co-dependenţă.
SĂNĂTATEA ŞI TONUSUL. Cât de bine te simţi în corpul tău? Câtă energie ai? Faci sport? Dacă suferi de vreo boală (ceea ce nu doresc nimănui), caută cauzele emoţionale ale acesteia, dincolo de tratamentele la nivelul corpului fizic. Bolile noastre sunt doar manifestări somatizate care de fapt au apărut cu mult timp în urmă la nivel mental-emoţional şi care abia mai târziu, nerezolvate fiind, au ajuns în corpul fizic. Desigur, sunt şi excepţii.
DISTRACŢIA ŞI RECREEREA. Cât de odihnită eşti? Odihna nu înseamnă numai somn. Odihna înseamnă toate lucrurile care simţi că-ţi hrănesc sufletul şi aduc bucurie şi joacă în viaţa ta. Când te-ai jucat ultima dată?
DEZVOLTARE PERSONALĂ ŞI SPIRITUALĂ. Aici intră tot ce ţine de zona de auto-cunoaştere, descoperire de sine şi extinderea conştiinţei personale. Pe partea spirituală, nu este neapărat important să ai o practică în acest sens. Spiritualul înseamnă cum îţi conduci viaţa de zi cu zi, de fapt. Cum contribui la fericirea celor din jur?
După ce îţi acorzi procentele la fiecare capitol, uită-te în ansamblu. Ariile unde stai mai bine, sau mai puţin bine. Depinde de tine în exclusivitate să conduci roata vieţii tale cât mai mult spre 100%. Dar, ca sa ajungi acolo, întreabă-te pentru fiecare din cele 8: Ce aş putea să fac, specific, concret şi care să ţină de mine, să cresc acest procent?
Şi, ca să nu pară elefantul prea mare, ia-o zi cu zi. Ce pot să fac astăzi? Dar mâine? Şi fă-ţi un plan de acţiune aşa cum simţi, pe care să-l reajustezi de fiecare dată când iese altfel de cum te aşteptai, mai ales dacă nu depinde de tine. Şi aşa va trece şi 2013 şi la anul vei avea o altă roată, cu alte aşteptări şi vise, cu alte procente. Dar, până la urmă, ăsta-i farmecul vieţii!
Anca Petrescu
Inner Self Alchimist, Professional Coach
http://goals2life.ro
Dezvoltare personală: Încetineşte ritmul şi ascultă-ţi sufletul