Detartrajul strică dinții? Sub sigilare se formează carii? Mituri desființate de specialist

Uită de sfaturile primite la locurile de joacă de la celelalte mămici… Din păcate, miturile din stomatologie, în special stomatologia pediatrică, circulă și se răspândesc foarte repede, mai ales în era internetului când există foarte multe informații greșite și unde oamenii emit propriile păreri, recomandă tratamente și dau sfaturi. Iată ce spune medicul stomatolog pediatru Dana Ivan, specialist în chirurgie dentară:

1.Mitul dinților temporari: dinții de lapte nu trebuie tratați pentru că oricum se vor schimba.
Greșit!
Dinții de lapte sunt o componentă importantă a cavității bucale: pe lângă rolul în masticație, fonație (vorbire), fizionomie, ei au un rol important în dezvoltarea maxilarelor, păstrează spațiul și ghidează erupția dinților permanenți.

2. Pierderea precoce a dintelui de lapte datorată cariei nu reprezintă nicio problemă pentru că oricum va apărea cel permanent în locul acestuia.
Greșit!
Pierderea precoce a dinților de lapte determină tulburări în dezvoltarea maxilarelor, cu pierderea spațiului necesar erupției dinților permanenți, apariția obiceiurilor anormale ale mușchilor cum ar fi împingerea limbii în spațiul nou creat, (obicei vicios) care determină o perturbare a mușcăturii;
Pierderea precoce determină erupția întârziată sau accelerată a dinților permanenți (risc crescut de carie dat smalțului imatur), defecte de vorbire, alimentație deficitară. Dinții de lapte au rol foarte important în dezvoltarea armonioasă a copilului, mai ales în primii ani de viață.

3. Dacă un dinte are o obturație (plombă) acesta nu se mai poate caria.
Fals!
Acesta se poate caria pe celelalte suprafețe care au rămas integre, sănătoase, și nu au fost îngrijite corespunzător.

4. Dacă scot nervul dintelui de lapte îmi va afecta și nervul dintelui permanent.
Greșit!
Când durerea nu mai cedează la analgezice, când caria ajunge la nerv sau în imediata lui apropiere, înseamnă că problema nu mai poate fi rezolvată printr-o simplă plombă ci este nevoie de un tratament de canal.
Scoaterea nervului nu va afecta nervul dintelui permanent. În schimb, o infecție de la nivelul dintelui de lapte netratată sau tratată necorespunzător, poate afecta dintele permanent.

5. Aparatele ortodontice sunt indicate doar după ce li se schimbă dinții de lapte, de obicei după vârsta de 12 ani.
Fals!
Copiii pot purta aparate ortodontice încă din timpul dentiției mixte (prezența în gură atât a dinților de lapte cât și a celor definitivi) începând cu vârsta de 6 ani. Chiar dacă nu se va corecta complet în stadiul de dentiție mixtă, tratamentul ortodontic interceptiv va scurta durata tratamentului ulterior.

6. Fluorul din pastele de dinți este nociv.
Fals!
El este un mineral care se găsește în natură, fiind prezent în unele surse de apă și hrană. S-a demonstrat de-a lungul timpului că fluorul are un efect de protecție împotriva cariilor dentare. Pentru a avea o dantură sănătoasă și rezistentă la carii, îngrijirea trebuie să înceapă din perioada copilăriei, când trebuie asigurat un aport suficient de calciu atât pe cale naturală, cât și pe cale artificială (prin administrare periodică de suplimente). Alături de calciu, fluorul este celălalt element necesar în formarea și dezvoltarea unei dentiții sănătoase și rezistente. Academia Americană de Stomatologie Pediatrică recomandă pastele de dinți cu fluor încă de la naștere, în cantități foarte mici. O dată cu creșterea grupei de vârstă va crește și cantitatea de fluor. Fluorul are efect atât cariostatic cât și carioprotectiv.

7. Sub sigilarea dentară se formează carii.
Greșit!
Unul dintre cele mai utilizate tratamente pentru prevenția cariilor este sigilarea, folosită în stomatologia pentru copii.
O serie de mituri și sfaturi confuze, primite sau auzite de la cei din jur au făcut ca unii părinți să fie nesiguri atunci când vorbim de sigilare.
Sub sigilare nu se poate forma carie dacă aceasta se face după un protocol bine stabilit de către medicul care o efectuează. Sigilarea se recomandă la pacienții cu risc crescut de carii, la dinții permanenți tineri imediat după erupție.
Sigilarea dentară este o metodă de prevenție a cariei dentare. Se recomandă să se facă atât pe dinții temporari (măsele) cât și pe dinții permanenți tineri. Caria se poate forma interdentar pe celelalte suprafețe.
Sigilarea reduce riscul cariei dentare, dar nu îl elimină definitiv. Orice dinte sigilat se verifică obligatoriu la 6 luni!

8. Detartrajul și periajul prea des strică dinții.
Fals!
Prin periaj îndepărtăm placa bacteriană și resturile alimentare de pe suprafețele dentare, iar prin detartraj, tartrul dentar (placa bacteriană întărită, mineralizată). Acesta se efectuează o dată la 6 luni, uneori chiar 4 în funcție de nevoile pacientului.
La copii, detartrajul se face mai rar, întâlnim mai rar tartru în rândul copiilor. Ei au nevoie de periaj profesional cu regularitate care nu face rău dinților.

Foto: 123rf

Citeste și:

Stomatologie pentru copii: Tratăm dinții de lapte?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate