(P) Topul efectelor nocive ale consumului de zahăr

(P) Topul efectelor nocive ale consumului de zahăr

În ziua de astăzi, pe lista celor mai mari tentații se numără zahărul. O mare parte din nutriționiști îl numesc otrava albă, având în vedere câte efecte nocive are. In afară de caloriile pe care le introduce în corp, zahărul ca atare nu contine alţi nutrienti.

Știați că la fiecare 100 de grame de zahăr consumat se produce o cantitate de energie de  ~400 kcal? De exemplu, o persoană ce are între 19 și 30 de ani și după o viață sedentară, ar trebui să consume în medie 2000 de calorii. Cele ce duc o viață activă au un necesar energetic în jurul a 2400 de calorii.

Iată cele mai des întâlnite și mai nocive efecte ale consumului de zahăr:

  • Cariile

Cariile sunt efectul secundar des întâlnit al consumului de zahăr. Bacteriile de la nivelul dinților consumă zaharurile, formând astfel un acid puternic care distruge smalțul. Alături de zahăr și alimentele bogate în acizi organici precum acidul citric din sucul de portocale sau alte citrice contribuie la apariția cariilor.

Siropurile cu zahăr contribuie la apariția cariilor. Părinților le este recomandat să opteze întotdeauna pentru sirop fara zahar. Acesta va avea grijă de smalțul dinților copiilor.

  • Creșterea în greutate

Orice dietă restricționează din start consumul de zahăr. De ce? În primul rând, zaharurile nu țin de foame, sunt bogate în calorii, deci creează dezechilibre diverse în corp. În al doilea rând, dulciurile afectează nivelul de leptină din corp.

Leptina este hormonul din organism care transmite un semnal de alarmă către creier cum că ai mâncat suficient. Zahărul, în combinație cu un stil de viață sedentar, conduce încet, dar sigur, la apariția multor boli.

  • Diabetul

În România sunt peste 500.000 de diabetici. Diabetul zaharat este pe primul loc în topul celor mai periculoase boli. Pancreasul este organul cel mai afectat de pe urma consumului de zahăr și produse zaharoase. În timp, funcțiile acestui organ vor fi încetinite grav, astfel că nu va mai putea metaboliza cantități mari de zaharoză. 

Unii specialiști afirmă că în următorii 50 de ani, dacă nu ne vom schimba stilul de viață, iar marja de poluare nu va scădea, numărul diabeticilor s-ar putea dubla.

  • Obezitatea

Obezitatea derivă direct din punctul numărul doi și anume creșterea în greutate. În cazul în care nu sunt luate măsuri la timp, respectiv nu este schimbat stilul de viață, obezitatea se va instala ușor. Dacă o persoană nu a fost în stare să facă o schimbare atunci când a luat în plus 3 kg, spre exemplu, îi va fi cu mult mai greu să o facă atunci când devine obeză.

Obezitatea, în ultimii ani, este o boală metabolică extrem de comună și în rândul copiilor. Consumul de zahăr ar trebui porționat corespunzător încă de la cele mai fragede vârste pentru ca obezitatea să nu se instaleze. Părinții ce sunt în căutare de siropuri naturale fără zahăr, sunt invitați să viziteze magazinul online al producătorului român de suplimente și cosmetice naturiste Manicos.

  • Imunitatea scăzută

Zaharoza afectează în mod direct anumiți hormoni implicați în coordonarea sistemului imunitar. Consumul excesiv de zahăr poate provoca un răspuns imun mai scăzut timp de câteva ore de la momentul consumării alimentului respectiv.  În acest fel, organismul devine mai expus la diverse boli. 

Există multe alternative pe piață cu care zahărul poate fi înlocuit măcar parţial, în cazul în care persoanele nu pot renunța difinitiv la el. Poate că totul trebuie să înceapă cu unul din sortimentele de sirop fără zahăr, precum cele disponibile pe manicos.ro.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial