Defectul meu e gelozia

Vazuta din afara, de catre prieteni, partener sau chiar de catre consilier, gelozia nu este niciodata un sentiment „frumos“. Reactiile privitoare la gelozie variaza de la mila pana la lipsa de intelegere sau oroare pentru ca, preocupat in cea mai mare masura de cauza sa, gelosului nu-i mai ramane multa energie pentru alte persoane, nici macar pentru grijile sau bucuriile proprii.

Scaderea sentimentului de pretuire de sine ii apare partenerului ca indispozitie, pesimism – stari cu un efect depresiv, greu de suportat vreme indelungata. In cazul in care depresia se transforma in reprosuri vii, in furie, e clar ca situatia nu se va schimba in bine. Ce femeie ar ramane cu placere langa un barbat care o bate pentru ca este gelos? Ce barbat ar ramane cu drag langa o femeie care ii da cu farfuria in cap?

Posibile explicatii
Psihoterapeuta Hildegard Baumgart, au­­­toa­­rea lucrarii „Forme ale geloziei. Experiente si incercari de solutionare in triunghiul relational“, scoate in evidenta faptul ca gelosii isi doresc ca partenerii lor sa fie succesori puternici ai parintelui care satisface toate dorintele copilului. Daca ei nu implinesc aceste asteptari, se petrece ceva complet opus – gelosul incearca sa adopte pozitia mamei care nu-i lasa copilului nici o raspundere, pentru ca este prea prost, prea ne­­in­de­ma­natic, prea lipsit de experienta.

La mijloc, acolo unde ar trebui sa existe comuniunea egala in drepturi, mereu restabilizata, a adultilor, cu nevoile lor de schim­bare, nu exista nimic. Gelozia nu poate fi solutionata fara deli­mi­tare, fara semnul despartirii. Asadar, fara schimbare, ea nu ince­tea­za. Nu doar in partener si in rival trebuie sa se petreaca ceva, ci si in persoana care este geloasa. Adesea se asteapta ca sfarsitul relatiei din afara sa lichideze, automat, gelozia persoanei lezate. Dar lucrurile nu stau asa mereu.

Tendinta geloziei de rigidizare, de raz­bu­na­re este adesea ne­­induplecata si ireversibila; aceasta poate avea efec­tul unei imagini negative a fidelitatii, ca fiind „sora vitrega“ a iu­­bi­­­rii indurate (pe aceasta se si bazeaza). Cu cat sa­­cri­ficiile psihice ale persoanei geloase sunt mai mari, cu atat mai profunde sunt (auto)ranirile mascate astfel, cu atat mai agresiva va parea solutia, uneori chiar in pofida unor eforturi constiente de generozitate.

Scapa de gelozie!
Gelozia poate fi considerata o dovada de dragoste atunci cand se manifesta in conditii normale, spun unii. Lucrurile se complica in momentul in care gelozia, intemeiata sau nu, ajunge sa ii afecteze pe cei din jur.

  •  primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa incepi sa comunici. In loc sa creezi tot felul de scenarii imaginare, vorbeste cu partenerul tau si clarifica-ti indoielile;
     
  •  nu te mai gandi mereu la ceea ce face, unde se duce sau cu cine se intalneste; mai bine bucura-te de prezenta lui si incercati sa va simtiti cat mai bine impreuna. Cred ca ar prefera sa aiba alaturi de el o persoana care sa-i acorde incredere si care sa nu-i puna la indoiala, fara un motiv clar, tot ceea ce face;
     
  •  inainte de a incepe sa-i arunci partenerului tau tot felul de reprosuri, gandeste-te daca ceea ce simti tu este cu adevarat iubire. In cazul in care este vorba, mai degraba, despre posesivitate sau o permanenta nevoie de a-l tine sub control, inseamna ca ceva nu este in regula;
     
  •  daca simti ca nu mai poti face fata presiunii, cel mai bine ar fi sa apelezi la un consilier de cuplu, care te va ajuta sa vezi lucrurile dintr-o alta perspectiva.

Articolul are la baza extrase din cartea „Forme ale geloziei. Experiente si incercari de solutionare in triunghiul relational“, semnata de Hildegard Baumgart, psihoterapeuta de cuplu in München. Autoarea si-a bazat expunerea pe cazurile de psihoterapie si consiliere pe care le-a intalnit in cariera sa, iar rezultatul s-a dovedit a fi un succes, cartea aflandu-se acum la cea de-a patra editie.

 

Catalina Ioancea; foto: Shutterstock.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Dragoste & Sex