Declarația lui Klaus Iohannis: Ce se va întâmpla după 15 mai?

Președintele Klaus Iohannis

Epidemia de coronavirus continuă să existe, iar noi începem să învățăm cum să facem să trăim cu ea. 15 mai este ziua Zero. 15 mai este ziua în care în România se ridică o parte dintre restricțiile stării de urgență. Sigur, asta nu înseamnă prea mult. Stării de urgență îi urmează starea de alertă care vine la rândul ei cu o serie de drepturi, dar și cu mai multe interdicții.

Declarația lui Klaus Iohannis: Ce se va întâmpla după 15 mai?

„Din păcate epidemia Covid 19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem de numărul de 1000 de victime. Avem sute de cazuri noi. Totuși se apropie data de 15 mai când se termină starea de urgență și vom intra într-o altă formă de organizare, starea de alertă. Foarte mulți români se întreabă și ne întreabă ce se schimbă după 15 mai.

În primul rând aș menționa ce devine obligatoriu. Sunt lucruri foarte simple dar foarte importante.

Devine obligatoriu portul măștii atunci când ne găsim în spații interioare. De exemplu când mergem la magazin sau să cumpărăm alimente sau când mergem cu transportul public în comun.

Este obligatorie păstrarea unei distanțe între persoane de 1,5 metri. adică distanța a două brațe.

Igiena mâinilor devine obligatorie și e importantă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât se poate de des', a spus președintele României.

15 mai: Care sunt activitățile care se redeschid?

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că din 15 mai se redeschid saloanele de îngrijire personală, se redeschid muzeele sau magazinele care au acces direct din stradă. Toate, însă, cu anumite condiții: „Nu este cazul să ne relaxăm dar anumite activități trebuie reluate. Se redeschide parțial comerțul. Se pot redeschide magazinele care au acces direct din stradă. Se redeschid saloanele de îngrijire personală, se redeschid muzeele. Recomandăm autorităților locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile pentru public'.

„Bisericile. Serviciile religioase vor fi reluate în prima fază în curtea bisericii, deci în exterior. Credincioșii vor purta mască și vor păstra distanța de 1,5 metri. În a doua și a treia etapă aceste condiții vor fi rediscutate. Sportivii pot intra în cantonament, dar vor începe doar pregătirile. Competițiile nu vor începe în această etapă', a mai spus Klaus Iohannis.

15 mai: Declarație de deplasare în afara localității

Președintele României a insistat asupra unui aspect și anume declarația pe proprie răspundere. Aceasta nu se mai completează în cazul deplasării în interiorul localității, dar rămâne obligatorie pentru cei care ies în afara ei. 'Este interzisă deplasarea în afara localității cu excepții. Sunt excepții naturale. Cine merge la servicu, merge, se poate ieși pentru munci agricole, pentru sporturi individuale. Totuși, când ieșim din localitate este nevoie de o declarație. Mai puțin în zonele metropolitane. Dacă mergeți de exemplu din București în provincie, aveți nevoie de o declarație scrisă', a explicat oficialul.

Ce vitamine sunt bune pentru prevenirea infectării cu coronavirus?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Timp Liber