De la mucozități negre la sângerări nazale frecvente: Ce poate dezvălui nasul tău despre sănătatea ta

Este cam scârbos să vorbești despre asta, dar poți învăța foarte multe de la nasul tău și de la ceea ce iese din el.

De la ceea ce simțul olfactiv poate dezvălui despre creierul tău până la ceea ce culoarea mucozităților poate dezvălui despre plămânii tăi, nasul tău poate dezvălui destul de multe. Potrivit The Sun, iată șase afecțiuni grave pe care le poți observa pentru prima dată în nări.

  1. Telangiectazia hemoragică ereditară. Dacă suferi adesea de sângerări nazale, ai putea avea o afecțiune genetică cunoscută sub numele de telangiectazie hemoragică ereditară. Persoanele cu THE au unele vase de sânge care nu s-au dezvoltat corespunzător și pot provoca uneori sângerări, atât la nivel extern (nas), cât și intern, precizează NHS, după cum scrie sursa citată anterior. Sângerările frecvente pot duce la anemie și la alte probleme grave de sănătate, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale. Dacă oamenii sângerează din interiorul plămânilor, acest lucru poate declanșa niveluri scăzute de oxigen în sânge. Atunci când se întâmplă, poate provoca convulsii sau dureri de cap. Deși nu există un leac, există tratamente eficiente, cum ar fi administrarea de suplimente de fier și terapia cu laser pentru a opri sângerarea.
  2. Diabet. Diabetul poate contribui la compromiterea simțului olfactiv. Deși este o complicație subtilă, efectele pot fi supărătoare. Afecțiunea face ca nivelul de zahăr din sânge al unei persoane să devină prea ridicat. Există două tipuri, principala diferență fiind că diabetul de tip 1 este o afecțiune genetică, în timp ce tipul 2 este cauzat de alegerile legate de stilul de viață, cum ar fi creșterea în greutate. Adesea, poate trece neobservat și este greu de depistat, deoarece semnele pot fi trecute cu vederea ca fiind altceva. Un studiu francez a constatat că persoanele cu diabet de tip 1 au un simț al mirosului mai slab decât cele fără diabet. Aceștia au constatat că, cu cât complicațiile diabetului sunt mai severe, cu atât este mai mare probabilitatea de a avea un simț al mirosului afectat. Alte simptome ale diabetului includ senzația de sete foarte mare, urinarea mai frecventă, oboseala, pierderea în greutate și vederea încețoșată.
  3. Afecțiuni ale creierului. Este posibil să simțiți un miros care nu este acolo. Aroma ar putea fi plăcută sau neplăcută, sau poate că o puteți simți doar dintr-o singură nară. Tulburarea, numită parosmie, apare atunci când receptorii olfactivi din nas nu detectează mirosurile și nu le traduc la creier așa cum ar trebui, precizează NHS.
  4. Infecție. Dacă ai observat mucozități de culoare gălbuie după ce ți-ai suflat nasul, sunt șanse mari să te simți puțin îngrijorat. Un farmacistul a declarat că dacă observi că mucozitățile tale se îndreaptă spre o nuanță galbenă, ar putea fi un semn că organismul tău se luptă cu o infecție. „Culoarea galbenă este rezultatul faptului că globulele albe care luptă împotriva infecției sunt expulzate odată cu mucusul”, a declarat expertul pentru The Sun.
  5. Infecție fungică. Faptul că ai mucozități negre poate fi semnul unei infecții fungice grave la nivelul plămânilor, cum ar fi aspergiloza. Aspergiloza este o boală cauzată de aspergillus, un mucegai comun care se găsește atât în interior, cât și în exterior. Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor, majoritatea oamenilor respiră spori în fiecare zi și nu se îmbolnăvesc. Dar persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau cu boli pulmonare prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme de sănătate. Alte simptome includ febră, dureri în piept, tuse cu sânge și dificultăți de respirație. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, a avea mucozități negre ține de locul în care locuiți și de aerul pe care îl respirați. Persoanele care locuiesc în zone poluate sunt mai predispuse să aibă chestii negre în nas decât cele care locuiesc la țară.
  6. Rosacea. Dacă nasul tău pare să fie permanent roșu, ai putea avea rozacee. Afecțiunea cutanată pe termen lung provoacă roșeață și arsuri pe față.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate