De ce trebuie să aștepți 30 de minute după ce ai mâncat pentru a merge la înot?

Pe lângă „nu vă îndopați cu pâine”, unul dintre cele mai frecvente avertismente ale adulților către copii este acela de a nu înota la 30-60 de minute după ce au mâncat. Detaliile sunt vagi, dar unii cred că implică apariția crampelor la stomac, deoarece sângele este pompat către brațe și picioare, nu către intestin, sau dimpotrivă, că organismul deviază sângele pentru digestie de la brațe sau picioare, ceea ce te va determina să te scufunzi în piscină.

Dar este adevărat? Chiar trebuie să stai până la o oră după ce ai devorat un hot dog înainte de a înota?

Potrivit Duke Health, teoria nu se susține. În timp ce mâncatul deviază sângele către tractul intestinal, nu este suficient pentru a perturba funcția apendicelor. Cei care înoată pot avea o crampă minoră, dar nimic care să îi pună în pericol.

În niciun moment nu a fost atribuit vreun deces prin înec din cauza înotului imediat după masă. Unii înotători de anduranță chiar consumă alimente pentru energie în mijlocul antrenamentului. Există un singur lucru interzis înainte de înot și care poate crește riscul de înec, și anume alcoolul. Acesta poate crește riscul de deces cu 70 la sută. Alte cauze includ faptul că nu știi să înoți, lipsa gardurilor de securitate în jurul piscinelor și nefolosirea vestei de salvare.

Este posibil ca acest mit să își aibă originea într-un manual al cercetașilor din 1908, care avertizează că înotătorii ar trebui să aștepte după ce au mâncat înainte de a se arunca în apă. Se credea că digestia și efortul ar fi cumva în competiție una cu cealaltă pentru sânge și oxigen, provocând crampe în corp. La fel ca multe sfaturi medicale bine intenționate de la începutul secolului, nu se confirmă la o analiză amănunțită.

David Popovici, românul care a doborât recorduri mondiale la înot, susține că prima sa masă este la ora 4.30 dimineața. El a declarat că mănâncă micul dejun cu două ore înainte de antrenament și este o rutină pe care o are încă de mic copil și la el funcționează.â

“Într-o zi obișnuită mă trezesc cu două ore înainte de antrenament pentru a mânca, pe la 04:30. Este un obicei mai special, funcţionează la mine… Să am timp să se digere mâncarea, dar să şi mănânc destul. Mai întâi am sală, la 06:30, apoi primul antrenament, de la 07:00”, a declarat David Popovici, potrivit Digi Sport.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate