De ce nu reușești să slăbești? Factorii care te împiedică să duci la capăt o dietă

Factorii care te împiedică să duci la capăt o dietă

Cuvântul dietă le dă fiori tuturor celor care au încercat măcar o dată să țină un astfel de regim strict, dar au abandonat lupta împotriva kilogramelor în plus după o perioadă scurtă. În timp ce unele persoane se mobilizează și reușesc să slăbească, altele nu pot duce dieta la capăt, iar acest lucru se întâmplă din cauza unor factori care sunt trecuți cu vederea mult prea ușor.

Alegerile pe care le facem atunci când vine vorba despre alimentație sunt influențate de foarte multe aspecte. Felul în care ne raportăm la o dietă poate fi diferit în funcție de emoțiile pe care le simțim, de obiceiurile din copilărie și de educație.

Factorii care te împiedică să duci la capăt o dietă

Obiceiurile alimentare se dezvoltă în timpul copilăriei și multe dintre ele sunt moștenite de la părinți. Psihologii sunt de părere că multe persoane ajung să renunțe la o dietă tocmai pentru că aceasta încalcă regulile învățate în copilărie, provocând un disconfort din punct de vedere psihologic, potrivit dailymail.co.uk. Astfel, nu doar voința este necesară pentru a slăbi și a duce la capăt o dietă, ci și gestionarea unor factori care pot influența acest proces. Acestea sunt principalele motive pentru care nu reușești să slăbești:

1. Tentația și presiunea socială

O mulțime de persoane se plâng că tentația este prea mare și ajung să cedeze în fața acelui desert delicios sau când vine vorba despre o felie de pizza. Jen Nash, psiholog specializat pe partea de nutriție, consideră că această scuză este doar o modalitate prin care oamenii ajung să se mintă. Aceasta subliniază că oamenii au evoluat foarte mult și că pot avea capacitatea de a controla acest aspect. Când vine vorba despre presiunea socială, indivizii se lasă ușor convinși de prieteni să consume acele alimente cu multe calorii, iar acest lucru poate ruina dieta. Din acest motiv, specialista este de părere că e nevoie ca cei ce urmează un regim alimentar să învețe să spună “nu” atunci când este cazul.

2. Zona de confort

O dietă înseamnă, de cele mai multe ori, schimbarea regimului alimentar într-un mod radical. După ce fac acest lucru, foarte mulți oameni realizează că e nevoie să iasă din zona de confort, să renunțe la acele alimente pe care ani la rând le-au consumat și să facă alegeri mult mai sănătoase. Acest lucru se poate dovedi dificil de pus în practică, ceea ce îi determină pe mulți să renunțe.

3. Resursele financiare

Lipsa banilor reprezintă un alt factor care îi împiedică pe oameni să slăbească. Nenumărate studii au demonstrat că mâncarea nesănătoasă este mult mai ieftină și că mulți oameni optează pentru aceste produse. O alimentație sănătoasă necesită un buget mai mare, iar un procent mare din cei care încep o dietă ajung să o abandoneze din lipsa resurselor financiare.

4. Emoțiile

Emoțiile pot sabota încercările repetate de a pierde în greutate. Pentru că oamenii sunt influențați de ceea ce simt, depresia, anxietatea sau stresul pot determina consumul de alimente nesănătoase, multe amintind de perioada copilăriei. Nu în mod întâmplător indivizii simt nevoia să mânânce dulciuri sau alimente bogate în calorii în perioadele stresante, acestea având capacitatea de a le oferi o stare de liniște și de confort.

Foto: 123rf.com

Citește și:

Tu de ce nu ai noroc în timp ce alții au cu carul?

Roșiile cu brânză, o combinație sănătoasă sau un pericol pentru siluetă?

SENZAȚIONAL: Din păcate, iată cum se poate manipula o țară întreagă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse