De ce ne chiorăie stomacul?

De ce ne chiorăie stomacul?

Nu-i așa că ți se întâmplă cel mai des când ești la teatru, la film sau într-o ședință importantă? Și se aude fix atunci când e liniștea cea mai mare! Stomacul tău pare că se revoltă, că înăuntrul lui se dau bătălii grele. Sau că un monstru nervos tocmai s-a trezit și pare de nepotolit. Stai calmă. Deşi sunt din calea-afară de stânjenitoare, zgomotele stomacului sunt normale şi îţi arată că tractul digestiv funcţionează aşa cum trebuie. Și totuși, de ce ne chiorăie stomacul?

De ce se aude acel zgomot?

Chiorăiturile din burtă se produc indiferent dacă ai stomacul gol sau plin, însă atunci când e plin se aud mai încet pentru că mâncarea din tractul digestiv acţionează ca un amortizor. Când tractul digestiv este gol, zgomotele se aud mai tare, cu ecou. Și de cele mai multe ori le asociem cu foamea.

Tubul digestiv se contractă. Aceste contracţii produc senzația de foame, dar în același timp, produc şi acele zgomote stânjenitoare pe care medicii gastro-enterologi le numesc borborisme. Cu ajutorul acestor contracții, alimentele din intestine sunt împinse către anus.

Contracţiile unui tub digestiv gol au loc în valuri, la intervale de aproximativ o oră şi durează cam 10 minute. Când mănânci, zgomotele încetează.

O altă cauză pentru care se produc borborismele sau chiorăiturile de mațe se datorează acumulării masive de gaze la nivel intestinal sau în spaţiul abdominal. Cele mai frecvente cauze ale meteorismului sunt reprezentate de dereglări ale digestiei, dar şi de deficitul de enzime şi de bolile intestinale bacteriene.

Există tratament?

Cantitățile mari de zahăr pot produce diaree, flatulență și zgomot intestinal accentuat. Optimizarea florei intestinale este unul dintre pașii cei mai importanți pe care-i poți face pentru a trata borborismul. Bea ceai de mușețel și mentă. Include exercițiile fizice în programul zilnic și nu lăsa să treacă mai mult de 12 ore fără să mănânci ceva. Nu vorbi în timp ce mânânci, mestecă suficient fiecare îmbucătură şi nu bea apă în timpul mesei. Ceaiul de ghimbir este un remediu naturist care reduce instant zgomotele intestinale, atunci când cauza o reprezintă acumularea de gaze. Se spune că, atunci când vezi că începe „gălăgia', dacă respiri adânc sau îţi ţii respiraţia pentru câteva secunde, zgomotele intestinale se domolesc pentru o perioadă.

foto: 123rf

Ce este și cum te ajută MÂNA FATIMEI?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate