De ce fundul sticlelor de vin este prevăzut cu o adâncitură

Băutor sau nu, cu siguranţă fiecare dintre noi a avut ocazia să vadă de aproape o sticlă de vin. Probabil ai observat că absolut toate sticlele de vin sau de şampanie au fundul prevăzut cu o adâncitură.

adancitura din fundul sticlei de vin

Noi ne-am întrebat de ce aceste sticle arată aşa şi am aflat următoarele informaţii.

Istoria adânciturii din fundul sticlelor de vin


Adâncitura din fundul sticlelor de vin a apărut în secolul al IV-lea, deoarece… producătorii de vin nu avea tehnologia necesară producerii unui fund plat, care să asigure stabilitatea sticlei pe o suprafaţă plană. Drept urmare, ei au găsit soluţia unei astfel de concavităţi, grea şi mult mai stabilă.

Chiar şi după ce au apărut tehnologiile de producere a sticlelor cu fundul plat, producătorii au preferat să păstreze designul iniţial al sticlei de vin.

Singura excepţie din istorie o reprezintă o linie de sticle de şampanie Roederer, comandate de ţarul rusiei Alexandru al II-lea, în 1885. Acesta s-a temut ca nu cumva duşmanii săi să ascundă explozibil în adânciturile sticlelor, astfel încât a cerut ca toate sticlele de şampanie să aibă fundul perfect plat.

Citește și Consilierul de vinuri

Ce utilitate i s-a găsit astăzi adânciturii din fundul sticlelor de vin

Dacă tot există de când lumea și nici nu pare să se gândească cineva să renunțe la ea, adânciturii din fundul sticlelor de vin i s-a dat și o utilitate. Chelnerii din restaurantele de lux țin sticlele din partea de jos, și toarnă cu mai multă ușurință în pahare ținând degetul mare în adâncitura sticlei.

Beneficii ale adânciturii din fundul sticlelor de vin

Evident că, inițial, nimeni nu s-a gândit că această concavitate ar putea fi bine-venită, singurul scopt fiind acela de a asigura stabilitatea sticlei pe o suprafață plană. Însă, între timp, s-a descoperit că această adâncitură:

  • colectează sedimentele care, astfel, nu se mai amestecă în vin. Prin urmare, vinul rămâne limpede;
  • facilitează răcirea vinului, prin aceea că măresc suprafața de contact dintre sticlă și vin;
  • face mai practică aranjarea sticlelor; de regulă, atunci când există un număr mare de sticle care sunt înmagazinate în beciuri sau în crame, acestea sunt stivuite cu capul în jos. Astfel, gâtul sticlei se aranjează de minune în adâncitura sticlei de sub ea.

Cunoști și alte utilități ale adânciturii din fundul sticlelor de vin?

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse