Consilierul de vinuri

O istorie despre o româncă ajunsă printre marii profesionişti ai vinului şi felul în care poți construi o carieră strălucită pornind de la pasiune.

consilierul de vinuri

La 32 de ani, Marinela Ardelean este o câştigătoare. A pariat cu un curaj nebun pe o profesie aproape exclusiv masculină şi a devenit cel mai bun somelier al României, degustător în juriile marilor concursuri ale lumii şi profesoară la „Italian Chef Academy din Roma.

Două facultăţi şi MBA în vinuri

Născută în inima Maramureşului, Marinela are în urmă un parcurs uimitor, ascendent de la prima treaptă şi marcat de ambiţia de a-şi vedea visurile cu ochii. Plecată în urmă cu 15 ani în Italia,  a făcut modelling şi a fost chiar finalistă Miss World, urmând însă şi două facultăţi, apoi un master şi un MBA în vinuri, a fost numită în 2013, „Ambasadoarea şampaniei, ajungând şi în finala concursului „The best sommelier în the world.

Vorbeşte fluent cinci limbi: italiană, engleză, franceză, spaniolă şi rusă, este profesoară la Academia „Italian Chef şi totodată şi autoare de succes, căci a scris o carte de vinuri şi gastronomie, care leagă subtil cele mai bune vinuri din România de mâncărurile tradiţionale italiene.

„Ambasadoarea şampaniei

„Când am ajuns în Italia, organizam evenimente pentru un conte și o contesă producători de vinuri de multe generații, care mă iubeau ca pe o fiică a lor şi mi-au prezentat o rudă de-a lor, un baron, Florian, şi el producător de vinuri. M-am îndrăgostit la scurt timp de el şi, ca să-i înţeleg mai bine activitatea, mi-am dorit să ştiu câte ceva despre vinuri, aşa că m-am înscris la un curs de somelier.

După câteva luni însă, m-am despărţit de prietenul meu, dar eu am urmat în continuare cei trei ani de şcoală. Au fost trei ani de sacrificiu, în care lucram, mergeam ziua la facultate în Padova, iar serile la curs. Apoi am fost contactată de către un mare producător de vinuri din Treviso care, impresionat de cunoştinţele mele de oenologie, mi-a propus să preiau dezvoltarea piețelor sale din Japonia, China, Malaezia și Singapore. Suna atât de exotic pentru mine și fără să mă gândesc de două ori, am acceptat, povesteşte frumoasa somelier.

Femeile, cei mai buni somelieri

După aproape un an, experienţa i-a dat un curaj de care astăzi se miră şi ea: a bătut de una singură la uşa familiei Biasiotto, proprietarii uneia dintre cele mai cunoscute companii de spumante din lume, Foss Marai, s-a prezentat și le-a spus că vrea să fie export manager pentru ei, în Europa. „M-au văzut atât de convinsă și determinată că nu doar au acceptat, ci la scurt timp, văzând rezultatele remarcabile obținute pe piața europeană, mi-au propus postul de brand manager în toate cele 67 de țări unde exportau.

La scurt timp am început colaborarea ca profesor la „Italian Chef Academy, unde predau de câțiva ani buni alături de colegi celebri, bucătari șefi cu stele Michelin, şi am fost invitată în juriile concursurilor internaţionale. Simțeam din partea părinților mei o confuzie oarecare privind noua mea profesie, cea de sommelier, de specialist în vinuri. O femeie în lumea vinului suna bizar pentru ei și încă sună în România, dar în marile restaurante este cât se poate de normal, ba mai mult, femeile sunt uneori mai apreciate decât bărbații.

Singurătatea, prețul plătit pentru o carieră strălucită

Recunoaşte că unul dintre prețurile pe care le plăteşte pentru cariera ei strălucită este singurătatea. Că, deşi trăieşte înconjurată de multe persoane deosebite, nu are timp îndeajuns pentru prieteni şi atunci când are câteva zile libere, este atât de obosită că îşi doreşte doar să se odihnească.

„Visam să mă căsătoresc la 25 de ani și să am primul copil la 27 de ani, trei copii, dintre care cel puțin o fată, dar… Am avut o relație care a durat cinci ani și s-a încheiat pentru că eram prea tineri amândoi. Nu cred în existența bărbatului ideal, în schimb, cred în întâlnirea persoanei potrivite la momentul potrivit. Vedeţi, căsătoria este precum asocierea între mâncare și vin: nu există asocierea perfectă, așa cum nu cred într-o căsătorie perfectă. Iar a iubi nu înseamnă a privi unul în ochii celuilalt, ci de fapt, a privi în aceeași direcție şi a te completa reciproc.

 

Autor: Adrian Cîlțan

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Cariera