De ce e greu sa spui imi pare rau?

In general, esti o persoana politicoasa, dar stii sa-ti ceri iertare in situatii dificile? Sau crezi cumva ca parerile de rau sunt o pierdere de vreme?

Pentru unii oameni, a le parea rau pentru orice sau a adopta o atitudine umila este un lucru obisnuit. Pentru altii insa, a-si cere iertare este o umilinta pe care nu o pot indura. Iar daca reusesc totusi sa pronunte cuvintele „imi pare rau”, nu o fac in cel mai potrivit mod sau moment. Uneori, a-ti cere iertare cand esti nesincer sau atunci cand nu mai este cazul poate duce la inrautatirea lucrurilor, in loc sa le indrepte. Fie ca e vorba despre viata ta personala sau de cea sociala, iti poti cere iertare in mai multe feluri si din diverse motive.

Cum sa-ti ceri iertare si sa te faci inteleasa
1. Primul moment: ofensa; poate ca ai fost nepoliticoasa, insensibila, infidela, egoista. Sau poate ca ai nesocotit ceva foarte important pentru celalalt.
2. „Victima” se simte profund jignita.
3. Ea trebuie sa aiba libertatea sa isi exprime suferinta ori mania pana cand va simti ca ai inteles ce ai provocat in sufletul ei.
4. E momentul sa asiguri persoana in cauza ca ai inteles perfect ce ravagii ai produs si ca esti gata sa empatizezi cu ea.
5. Acum este timpul iertarii: spune ca iti pare cu adevarat rau, iar regretele vor fi primite cum se cuvine.

Pentru ca ti-e rusine
Este posibil ca, atunci cand iti ceri iertare, sa o faci pentru ca iti este rusine si teama de reactia celorlalti. Nu intelegi ca l-ai ranit pe celalalt, nici nu simti cine stie ce regrete. Dar iti este teama ca cei din jur te vor respinge daca nu spui „imi pare rau”. Asa ca regretele tale, desi adresate altcuiva, se concentreaza tot asupra ta si asupra sentimentelor tale. De pilda, sotia descopera infidelitatea sotului. Poate ca el ii va cere iertare numai si numai de teama ca ea va povesti totul parintilor si prietenilor, iar acestia il vor acuza pentru fapta sa si vor avea tendinta sa il respinga sau chiar o vor face. El nu va sesiza suferinta sotiei, ci doar teama si trairile proprii.

Pe de alta parte, a-i face pe oameni sa se simta rusinati de anumite lucruri doar ca sa le smulgi pareri de rau poate provoca o reactie inversa fata de cea pe care o astepti; adica poti sa obtii o reactie de negare, chiar agresiva, din partea celor in cauza. De obicei, acest gen de raspuns este caracteristic barbatilor, care incearca sa se apere de acuzatiile care li se aduc tocmai pentru ca nu pot face fata sentimentului ca au gresit cu ceva cuiva.

Pentru ca te simti intr-adevar vinovata
E genul de parere de rau veritabila, care vine din suflet. Regreti cu adevarat faptul ca ai jignit sau ai ranit pe cineva si, mai mult, poti sa intelegi suferinta acelei persoane. Cel in cauza iti va primi regretele cu bunavointa, fiindca isi da seama ca sunt sincere. Daca sotul infidel se va simti cu adevarat vinovat pentru suferinta pe care i-a produs-o sotiei, inseamna ca a reusit sa se puna in locul ei si sa-i inteleaga sentimentele. Cand isi va cere iertare, cu siguranta va fi auzit, iar scuzele, acceptate.

Pentru ca vrei sa inceteze reprosurile
„Am spus o data ca imi pare rau, ce ai vrea sa fac mai mult?” – asa iti ceri iertare daca vrei ca acuzatorul sa inceteze cu reprosurile. Probabil ca prima data scuzele tale nu au fost sincere, iar persoana careia i le-ai adresat si-a dat seama de acest lucru. Din acest motiv, parerile tale de rau nu au consolat-o, ci, dimpotriva, au jignit-o si mai tare. Sau poate ca ai fost foarte grabita atunci cand ai spus „imi pare rau…” si nu i-ai lasat suficient timp ca sa isi exprime frustrarea ori suferinta. Afla ca, daca iti vei cere iertare intr-o asemenea maniera agresiva (ca si cum i-ai spune: „Da? mai taci o data!”), reprosurile nu vor inceta, ba chiar se vor intensifica.

E bine sa iti ceri iertare cu ajutorul florilor, dar nu uita: cel mai mult conteaza cat esti de sincera!

Totusi, parerile de rau conteaza…
– Din 1998, in Australia se serbeaza „Ziua Iertarii”, dedicata reconcilierii si tolerantei in relatiile cu populatia aborigena.
– Tony Blair si-a cerut scuze , in numele intregii Anglii, pentru foametea la care a fost supusa populatia irlandeza in anul1840.
– Dupa gafa purtarii unui costum nazist la o petrecere, printul Harry al Marii Britanii si-a cerut iertare pentru „orice ofensa pe care a cauzat-o”.
– Si tot un reprezentant al Casei Regale britanice, printul Charles, a recunoscut public si si-a cerut iertare pentru adulterul comis in casnicia sa cu Lady Diana. Sa aiba englezii un simt innascut pentru a-si cere scuze?

Conform codului bunelor maniere
Este o parere de rau care tine de eticheta sociala si de tendinta de a te comporta civilizat in societate. E acelasi lucru cu a spune „oh, scuze!” intr-un mod superficial, in situatii cotidiene: pe strada, in autobuz, la teatru sau la cinematograf etc. Din pacate insa, din pricina catorva neajunsuri ale vietii de astazi (aglomeratie, graba, lipsa de educatie), rareori mai auzi pe cineva cerandu-si scuze. Pe de alta parte, daca acele scuze iau forma unei pareri de rau, ele par exagerate si te deranjeaza aceasta banalizare a expresiei „imi pare rau”.

Mai bine mai tarziu decat niciodata?
Se pare ca cele mai bune momente pentru a-ti exprima parerea de rau se afla undeva intre 10 minute si 2 zile de la incident. In plus, e mai bine sa lasi sa treaca ceva timp inainte sa-ti ceri iertare – cu alte cuvinte, sa lasi lucrurile sa se aseze putin. Daca te vei grabi cu parerile de rau, s-ar putea sa nu fii crezuta. Insa nici nu trebuie sa intarzii prea mult: este mai bine sa iti ceri iertare atat timp cat persoana ofensata se mai gandeste inca la incidentul respectiv; daca va fi trecut deja peste cele intamplate, parerea ta de rau nu va mai avea nici un sens si s-ar putea sa ramai cu o senzatie de frustrare. Pe de alta parte, nici nu-ti poti permite sa te faci ca ai uitat ca trebuie sa iti ceri iertare. Daca nu o faci, ai putea sa trezesti ranchiuna si dorinta de razbunare. Asa incepe orice conflict: de la o banala discutie in familie sau intre vecini, pana la diferendele politice intre state!

Esti gata sa ierti si sa uiti?
Oare e suficient sa primesti niste pareri de rau ca sa poti ierta orice si oricum? Uneori, daca ofensa care ti s-a adus nu ti se pare prea grava, poate fi usor sa spui: „Nu-i nimic, am si uitat”. Chiar si intr-un asemenea caz, ar fi mai bine sa accepti parerile de rau intr-o alta forma, de exemplu: „Ceea ce ai facut e de neiertat! Totusi pot sa trec peste acest moment, dar nu si sa il uit”. In acest fel, e mai probabil ca alta data nu vei mai avea aceleasi surprize neplacute…

Alteori insa lucrurile sunt prea grave ca parerile de rau sa te ajute sa ierti si sa treci peste incident. Mai ales cand este vorba despre relatii de cuplu, ceea ce da greutate unei pareri de rau e tocmai schimbarea comportamentala care ar trebui sa ii urmeze. De multe ori, in astfel de situatii, cel care a gresit uita sa isi ceara iertare cu adevarat. Sau, dimpotriva: face acest lucru intr-un mod foarte grabit, dar nu isi schimba cu nimic atitudinea. A-ti cere sincer iertare de la o persoana pe care ai jignit-o inseamna sa intelegi starea prin care trece si sa dai glas parerilor de rau atunci cand simti acest lucru.

Daca nu isi cerea iertare, astazi nu mai eram prietene…
Mihaela are multe prietene, dar cea mai aproape de sufletul ei este Bianca. „Suntem prietene de multi ani si am trecut prin multe incidente impreuna, dar a fost un moment in care prietenia noastra a fost intr-o veritabila cumpana. Treceam printr-o perioada foarte dificila – tatal meu era grav bolnav – si la cine altcineva puteam cauta putina alinare decat la Bianca, cea mai buna prietena a mea?! Nu am sunat-o noaptea ca sa ii plang la telefon, nici nu am avut pretentia sa faca cine stie ce pentru mine. Am avut doar nevoie sa nu ma simt singura in incercarea prin care treceam. Atunci cand am rugat-o sa vina si ea cu mine la spital, mi-a dat o replica pe care nu credeam sa o pot auzi din partea ei. Mi-a spus ceva de genul ca nu are nici un rost sa merg atata la spital, fiindca nu am cu ce sa-l ajut pe tatal meu, care era pe moarte. Am fost socata, nu am spus nimic, doar am privit-o… Ea a tacut brusc, apoi mi-a intors spatele si a plecat.

M-am simtit ranita de lipsa ei de intelegere. Avea dreptate – tatal meu era pe moarte, dar eu simteam nevoia sa fiu acolo si aveam nevoie si de sprijinul ei. Ea insa nu numai ca nu a inteles, dar m-a tratat cu o asemenea duritate. Credeam ca nu o sa mai pot sa o vad vreodata. Peste vreo doua zile, Bianca ma astepta la usa spitalului. Avea o fata trasa si, cu lacrimi in ochi, mi-a cerut sa o iert. Am simtit ca regretele ei erau sincere si am iertat-o. Un lucru e cert: prietenia noastra s-ar fi destramat daca ea nu facea acest pas.”

Psiholog Loredana Banica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie