De ce e greu sa spui imi pare rau?

In general, esti o persoana politicoasa, dar stii sa-ti ceri iertare in situatii dificile? Sau crezi cumva ca parerile de rau sunt o pierdere de vreme?

Pentru unii oameni, a le parea rau pentru orice sau a adopta o atitudine umila este un lucru obisnuit. Pentru altii insa, a-si cere iertare este o umilinta pe care nu o pot indura. Iar daca reusesc totusi sa pronunte cuvintele "imi pare rau", nu o fac in cel mai potrivit mod sau moment. Uneori, a-ti cere iertare cand esti nesincer sau atunci cand nu mai este cazul poate duce la inrautatirea lucrurilor, in loc sa le indrepte. Fie ca e vorba despre viata ta personala sau de cea sociala, iti poti cere iertare in mai multe feluri si din diverse motive.

Cum sa-ti ceri iertare si sa te faci inteleasa
1. Primul moment: ofensa; poate ca ai fost nepoliticoasa, insensibila, infidela, egoista. Sau poate ca ai nesocotit ceva foarte important pentru celalalt.
2. "Victima" se simte profund jignita.
3. Ea trebuie sa aiba libertatea sa isi exprime suferinta ori mania pana cand va simti ca ai inteles ce ai provocat in sufletul ei.
4. E momentul sa asiguri persoana in cauza ca ai inteles perfect ce ravagii ai produs si ca esti gata sa empatizezi cu ea.
5. Acum este timpul iertarii: spune ca iti pare cu adevarat rau, iar regretele vor fi primite cum se cuvine.

Pentru ca ti-e rusine
Este posibil ca, atunci cand iti ceri iertare, sa o faci pentru ca iti este rusine si teama de reactia celorlalti. Nu intelegi ca l-ai ranit pe celalalt, nici nu simti cine stie ce regrete. Dar iti este teama ca cei din jur te vor respinge daca nu spui "imi pare rau". Asa ca regretele tale, desi adresate altcuiva, se concentreaza tot asupra ta si asupra sentimentelor tale. De pilda, sotia descopera infidelitatea sotului. Poate ca el ii va cere iertare numai si numai de teama ca ea va povesti totul parintilor si prietenilor, iar acestia il vor acuza pentru fapta sa si vor avea tendinta sa il respinga sau chiar o vor face. El nu va sesiza suferinta sotiei, ci doar teama si trairile proprii.

Pe de alta parte, a-i face pe oameni sa se simta rusinati de anumite lucruri doar ca sa le smulgi pareri de rau poate provoca o reactie inversa fata de cea pe care o astepti; adica poti sa obtii o reactie de negare, chiar agresiva, din partea celor in cauza. De obicei, acest gen de raspuns este caracteristic barbatilor, care incearca sa se apere de acuzatiile care li se aduc tocmai pentru ca nu pot face fata sentimentului ca au gresit cu ceva cuiva.

Pentru ca te simti intr-adevar vinovata
E genul de parere de rau veritabila, care vine din suflet. Regreti cu adevarat faptul ca ai jignit sau ai ranit pe cineva si, mai mult, poti sa intelegi suferinta acelei persoane. Cel in cauza iti va primi regretele cu bunavointa, fiindca isi da seama ca sunt sincere. Daca sotul infidel se va simti cu adevarat vinovat pentru suferinta pe care i-a produs-o sotiei, inseamna ca a reusit sa se puna in locul ei si sa-i inteleaga sentimentele. Cand isi va cere iertare, cu siguranta va fi auzit, iar scuzele, acceptate.

Pentru ca vrei sa inceteze reprosurile
"Am spus o data ca imi pare rau, ce ai vrea sa fac mai mult?" – asa iti ceri iertare daca vrei ca acuzatorul sa inceteze cu reprosurile. Probabil ca prima data scuzele tale nu au fost sincere, iar persoana careia i le-ai adresat si-a dat seama de acest lucru. Din acest motiv, parerile tale de rau nu au consolat-o, ci, dimpotriva, au jignit-o si mai tare. Sau poate ca ai fost foarte grabita atunci cand ai spus "imi pare rau…" si nu i-ai lasat suficient timp ca sa isi exprime frustrarea ori suferinta. Afla ca, daca iti vei cere iertare intr-o asemenea maniera agresiva (ca si cum i-ai spune: "Da? mai taci o data!"), reprosurile nu vor inceta, ba chiar se vor intensifica.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Psihologie