De ce e descoperit târziu cancerul pancreatic

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE
Din păcate, cancerul pancreatic este o boală foarte gravă, agresivă și cu cea mai mică rată de supraviețuire. În ultimii ani incidența acestui cancer a crescut cu 5%, mai ales în rândul femeilor, iar rata de supraviețuire a rămas cea mai mică dintre toate cancerele. După primirea diagnosticului, o persoană supraviețuiește maximum 8 luni.
Deși factorii de risc sunt aceiași ca pentru celelalte tipuri de cancer, specialiștii sunt nevoiți să amintească la modul general că:
  • Fumatul
  • consumul de băuturi alcoolice
  • dieta bogată în grăsimi și preparate procesate
  • aport redus de fructe și legume,

sunt responsabile pentru declanșarea acestui tip agresiv de cancer. Totuși, trebuie amintit factorii ereditari, pancreatita ereditară, sindromul Peutz-Jeghers, și atenție:

Riscul de a dezvolta cancer de pancreas crește în funcție de numărul rudelor de grad I cu acest tip de afecțiune; astfel, o rudă de grad I cu cancer de pancreas crește riscul de 2.3 ori, 2 rude de grad I cresc riscul de 6 ori, iar 3 rude de gradul I cresc riscul de 32 ori!!!

În stadiile precoce ale bolii, atunci când descoperită, tumora poate fi operabilă, pacienții pot fi complet asimptomatici, iar pe măsura ce are loc creșterea în dimensiuni a tumorii,apar primele semne, dar vagi și difuze. primele semne de luat în seamă sunt:

  • pruritul
  • colorația închisă a urinei
  • scaunele decolorate, albicioase

Dacă pacientul se plânge deja de dureri de spate și de un nod în capul pieptului, este foarte târziu să se mai intervină chirurgical. Tumorile localizate la nivelul corpului și cozii de pancreas nu determină apariția icterului, ci dau dureri abdominale sau de spate și au ca mecanism compresia structurilor nervoase de către tumoră.

Pe măsură ce boala avansează, bolnavul va resimți:

  • scăderea ponderală involuntară
  • lipsa poftei de mâncare
  • astenia fizică

Așa cum ne spune prof. dr. Gheorghe Iana, medic primar radiologie și imagistică medicală, director medical Medima: “Cea mai accesibilă metodă de diagnosticare precoce a cancerului de pancreas este ecografia abdominală…”

Analiza de marker tumoral care se recomandă pentru depistatea cancerului pancreatic este CA19-9 (antigenul carbohidrat) care poate fi detectat în sânge.

Urmărește materialul video:

Foto: 123rf

Citeste și:

Care sunt analizele pe care trebuie să le faci pentru a depista cancerul pancreatic

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate