sunt responsabile pentru declanșarea acestui tip agresiv de cancer. Totuși, trebuie amintit factorii ereditari, pancreatita ereditară, sindromul Peutz-Jeghers, și atenție:
Riscul de a dezvolta cancer de pancreas crește în funcție de numărul rudelor de grad I cu acest tip de afecțiune; astfel, o rudă de grad I cu cancer de pancreas crește riscul de 2.3 ori, 2 rude de grad I cresc riscul de 6 ori, iar 3 rude de gradul I cresc riscul de 32 ori!!!
În stadiile precoce ale bolii, atunci când descoperită, tumora poate fi operabilă, pacienții pot fi complet asimptomatici, iar pe măsura ce are loc creșterea în dimensiuni a tumorii,apar primele semne, dar vagi și difuze. primele semne de luat în seamă sunt:
Dacă pacientul se plânge deja de dureri de spate și de un nod în capul pieptului, este foarte târziu să se mai intervină chirurgical. Tumorile localizate la nivelul corpului și cozii de pancreas nu determină apariția icterului, ci dau dureri abdominale sau de spate și au ca mecanism compresia structurilor nervoase de către tumoră.
Pe măsură ce boala avansează, bolnavul va resimți:
Așa cum ne spune prof. dr. Gheorghe Iana, medic primar radiologie și imagistică medicală, director medical Medima: “Cea mai accesibilă metodă de diagnosticare precoce a cancerului de pancreas este ecografia abdominală…”
Analiza de marker tumoral care se recomandă pentru depistatea cancerului pancreatic este CA19-9 (antigenul carbohidrat) care poate fi detectat în sânge.
Urmărește materialul video:
Foto: 123rf
Citeste și: