De ce avem coșmaruri. Cele mai frecvente 5 cauze, explicate de psihologi

De ce avem coșmaruri

Toate ne confruntăm, la un moment dat în viață, cu coșmaruri. Ne trezim transpirate în miez de noapte, nu ne mai ia somnul ore bune, ne e frică să mai închidem ochii de teamă că visul urât va reveni. Nu ești străină de lucrurile astea, nu-i așa? Dar de ce avem coșmaruri? Sigur că acestea sunt legate de ceea ce ni se întâmplă în viața reală, însă psihologii au ajuns la concluzia că aceste vise sunt consecințele mai multor factori.

Iată, în cele ce urmează, cinci factori care favorizează coșmarele, conform www.femmmeactuelle.fr.

  1. Prea multe ore de somn

Mai exact, nouă ore sau peste nouă ore de somn pe noapte pot duce la apariția coșmarurilor. Un studiu britanic desfășurat în anul 2017 a relevat faptul că există o legătură strânsă între durata somnului și apariția viselor urâte.

Somnul de noapte se desfășoară pe mai multe faze. Faza REM (din engleză: rapid eye movements, sau mișcări rapide ale ochilor) este predominantă în a doua jumătate a timpului pe care îl petrecem dormind, adică în orele dinaintea momentului trezirii. În această etapă, creierul devine mai activ, prelucrând lucrurile pe care le-am învățat în timpul zilei, pentru a ne ajuta să formăm amintiri.

Citește și Ai coșmaruri în mod repetat? Uite de ce probleme de sănătate e posibil să suferi

Durata fazei REM crește pe măsură ce timpul de dormit se prelungește. Or, visele nocturne apar exact în această fază. Cu cât această fază se prelungește, cu atât riscul apariției coșmarurilor este mai mare, mai ales dacă nu avem o viață foarte liniștită de fel.

2. O sănătate mintală fragilă

Principalul factor de risc al coșmarurilor este depresia, spune un studiu publicat în 2015 în Finlanda. Conform cercetării, 28% dintre pacienții depresivi care au participat la studiu s-au plâns de coșmaruri recurente. Cercetătorii adaugă și că visele urâte sunt favorizate și de insomnie, unul dintre cele mai frecvente simptome ale depresiei.

3. Consumul de alcool

Consumul de alcool perturbă somnul. Deși alcoolul are un efect sedativ, acest efect se atenuează pe parcursul nopții, spun specialiștii neurologi. Alcoolul perturbă somnul. Astfel, faza de somn profund va fi mai puțin intensă, în timp ce etapa  REM (faza în care visăm) va dura mai mult decât durează în mod obișnuit. Prin urmare, persoana care a băut alcool înainte de culcare va visa mult și, de regulă, visele vor fi dintre cele urâte.

4. Administrarea anumitor medicamente

Somniferele, pe care mulți dintre noi și le administrează, medicamentele împotriva angoaselor, antidepresivele au o durată scurtă de acțiune. Efectul lor durează doar câteva ore. În momentul în care efectele acestor tipuri de medicamente trec, trecem din faza de somn profund în faza REM. Odată cu această fază, revin visele, cele urâte pândind și ele după colț.

5. Traumatismele

Conform unui studiu din anul 2015, coșmarul este unul dintre simptomele sindromului de stres posttraumatic. Stresul posttraumatic este o tulburare anxioasă care apare în urma unui eveniment traumatizant, fie că ai fost victima sau martorul acelui eveniment traumatizant. O persoană care prezintă această tulburare riscă să viseze la nesfârșit lucrurile care i s-au întâmplat sau la care a fost martoră, să se confrunte cu insomnii și să aibă probleme de concentrare.

Citește și Ai probleme cu somnul? Această tehnică te ajută să adormi în doar 2 minute!

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie