Dacă ar fi trăit Cantacuzino, românul care ne-a vindecat de holeră, ne scăpa și de COVID
Doctor Honoris Causa al Universităților din Atena, Bordeaux, Bruxelles, Lyon și Montpellier, Ioan Cantacuzino este românul care a inventat vaccinul antiholeric (cunoscut şi ca Metoda Cantacuzino).
Cu studii înalte la Paris, Cantacuzino revine în țară după ce a obținut titlul de Doctor în Medicină cu teza: „Recherches sur le mode de destruction du vibrion cholérique dans lorganisme' (în limba română, „Cercetări asupra modului de distrugere a vibrionului holeric în organism').
A înființat „Institutul de Seruri și Vaccinuri' în 1921, care astăzi îi poartă numele, dar și Laboratorul de„Medicină Experimentală' din cadrul Facultății de Medicină.
Ioan Cantacuzino este cel care a fondat școala românească de imunologie, epidemiologie și patologie experimentală.
A studiat îndeaproape vibrionul holeric și a realizat o metodă de vaccinare antiholerică, numită „Metoda Cantacuzino', metodă folosită și astăzi în țările unde se mai semnalează cazuri de holeră.
Datorită lui Ion Cantacuzino, România a fost a doua țară din lume, după Franța, care a introdus în 1926 vaccinul BCG („Bacilul Calmette-Guérin'), având germeni cu virulență atenuată, pentru vaccinarea profilactică a nou-născuților împotriva tuberculozei.
Iată de ce Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino' poartă numele savantului Ion Cantacuzino.
Tot datorită lui Cantacuzino Armata Română a evitat un dezastru de proporții în 1913 când trupele române au invadat Bulgaria. Soldații erau bolnavi de holeră și am fost la un pas de epidemie națională. Medicul Cantacuzino i-a vaccinat.
În plus, România a fost, mulțumită lui Ion Cantacuzino, a doua țară din lume care a introdus vaccinarea nou-născuților împotriva tuberculozei. Alte boli precum tifosul, febra tifoidă sau malaria au făcut tot mai puține victime de la an la an, tot mulțumită programelor de vaccinare concepute de savantul român.
Ion Cantacuzino a murit în 1934 și spre norocul nostru este îngropat în incinta Institutului Cantacuzino, acolo unde se află un alt savant de renume mondial, Victor Babeș. Dacă aceste morminte nu se aflau aici, clădirea Institutului Cantracuzino era demult dărâmată iar terenul transformat în mall sau într-un ansamblu de blocuri.
Foto: Facebook
Citeste și: