Curiozități despre gutui

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE

Cele mai aromate fructe ale toamnei cu siguranță nu lipsesc de pe platourile cu fructe din fiecare casă. Și fără îndoială că borcanele cu gem, dulceață de gutui și peltea sunt și ele la loc de cinste în cămară. 

Ba, avem toate motivele să credem că gospodinele adevărate nu se dau în lături nici de la a prepara tradiționala mâncărică de gutui.

Dar pe lângă aroma deosebită datorită căreia aceste fructe intră în compoziția unor mâncăruri și deserturi desăvârșite, gutuile mai au și alte întrebuințări mai puțin cunoscute.

Curiozități despre gutui. Au beneficii majore asupra sănătății și frumuseții

Iată, în cele ce urmează, câteva curiozități despre gutui:

  • Sucul de gutui este recomandat în tratamentul tuberculozei, al bolilor de stomac și de intestine, al problemelor sistemului respirator și cardiovascular, în tratamentul anemiei, pancreatitei, hipertensiunii arteriale, sclerozei multiple, tulburilor tractului gastro-intestinal sau bolilor sistemului cardiovascular.
  • Decoctul de semințe de gutuie poate fi folosit ca produs cosmetic, având efect emolient și antiinflamator. Acest decoct curăță, netezește și catifelează pielea.
  • Gutuia ajută la calmarea durerilor de cap, crește pofta de mâncare, favorizează eliminarea respirației urât mirositoare. Totodată, combate mahmureala, ameliorează stările de greață și vărsăturile și are efect benefic asupra psihicului.
  • În anumite regiuni din Franța și Elveția, gutuia este folosită la aromatizarea unor băuturi alcoolice ce sunt folosite ca digestiv.
  • În Coreea și China, din bucăți de gutui uscate se prepară ceaiuri aromate, care sunt consumate în combinație cu ceaiul verde și cu mierea de albine.
  • Gutuile sunt folosite la vopsirea fibrelor naturale. Din coji și din semințe se obțin vopseluri tempera.
  • În Grecia Antică, gutuile erau considerate simboluri ale fertilității. La greci, exista credința că o femeie gravidă care mănâncă gutui va naște un copil foarte inteligent. De asemenea, aceste fructe erau folosite în noaptea nunții de către miri pentru a-și împrospăta respirația.

Vezi si

Rețetă rapidă pentru cină: pui la cuptor cu rucola

Care sunt beneficiile smochinelor pentru organism?

10 motive să consumi nuci în fiecare zi

Sursa foto: shutterstock

Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Alte video-uri