Cum treci mai ușor peste agitația cauzată de Sărbătorile de iarnă?

Agitație, stres, sentimente comune în timpul sărbătorilor de iarnă. Dar există modalități de a scăpa de această febră a sărbătorilor și de a găsi un echilibru care să îți ofere bucurie și relaxare în această perioadă aglomerată.

Este din nou acel moment al anului când magazinele s-au umplut de decorațiuni de Crăciun, cadouri, reduceri tentante la orice poate reprezenta un cadou pentru cei dragi sau de ce nu, pentru colegii de birou. Motiv pentru care experții spun că numărătoarea inversă până la ziua cea mare poate face oamenii să înceapă să se simtă nervoși în legătură cu această perioadă.

În timp ce sezonul sărbătorilor este o perioadă de bucurie și sărbătoare, pentru mulți poate fi și o sursă de anxietate și stres.

„Sezonul sărbătorilor ar trebui să fie o perioadă de bucurie, dar pentru unii oameni poate fi o perioadă de stres și efort emoțional. Unii pot considera că perioada festivă este foarte solicitantă, iar tendințele de supraconsum pot avea un efect negativ asupra stării de bine', a declarat dr. Ree Langham de la Impulse Therapy, pentru The Sun.

„Comercializarea sezonului de sărbători, cu vânzări și decorațiuni care apar încă din octombrie, poate duce la un sentiment de urgență și, de asemenea, ne reamintește că avem o mulțime de sarcini și cumpărături de făcut. Toate acestea pot crea sentimente de panică în interior. Sezonul sărbătorilor poate, de asemenea, renaște sentimente de amintiri personale și declanșatoare emoționale, care ne pot face și mai anxioși', a declarat pentru aceeași sursă menționată anterior și Dr Sarah Boss, directorul clinic al The Balance.

Ce trebuie să faci pentru a evita criza de Sărbători de iarnă?

Pentru început, sărbătorile nu trebuie să fie despre a face totul perfect. Acceptă imperfecțiunea și fii deschis la ideea că nu totul trebuie să fie exact așa cum îți imaginezi. Apreciază momentele și întâlnirile cu cei dragi fără presiunea perfecțiunii.

Planificarea este cheia: stabilește priorități și stabilește limite clare. Fă-ți un program și respectă-l, astfel încât să nu te copleșească toate cerințele sezonului festiv.

Rezervă-ți timp pentru tine însuți. Găsește mici momente de relaxare, chiar dacă este doar câteva minute pentru a savura o ceașcă de ceai sau pentru a asculta o melodie preferată. Respiră profund și concentrează-te pe prezent, lăsând grijile să-ți alunece alături de suflul tău.

Evită supraîncărcarea de sarcini. Este ușor să te implici în prea multe proiecte sau evenimente. În loc să faci totul, alege cu atenție la ce te implici și fii deschis să spui “nu” atunci când simți că îți depășește capacitățile.

Nu uita să îți menții obiceiurile sănătoase. O dietă echilibrată, somnul adecvat și exercițiile fizice te pot ajuta să faci față stresului sărbătorilor. Îngrijește-ți corpul și mintea pentru a-ți menține echilibrul emoțional.

De asemenea, găsește bucurie în actele de daruire și generozitate. Gândul la ceilalți și la modul în care poți aduce bucurie în viața lor poate aduce o perspectivă pozitivă și îți poate aminti de adevărata esență a sărbătorilor.

În final, acceptă că uneori lucrurile nu vor merge conform planului și că este în regul să ai momente dificile în timpul sărbătorilor. Important este să-ți accepți stările și să cauți sprijinul dacă simți că te copleșește febra sărbătorilor.

Cu un echilibru între planificare, grijă de sine și bucurie din gesturi simple, poți scăpa de febra aglomerată a sărbătorilor și să te bucuri de magia acestui sezon minunat.

Foto: 123RF

A apărut revista Avantaje ediția de noiembrie 2023. Luna aceasta vă surprindem cu un număr cu adevărat special, cu un DOSAR în care dezbatem tulburările de personalitate cele mai des întâlnite, cu subiecte de sănătate considerate tabu dar și cu invitați- surpriză:

EXCLUSIV AVANTAJE:

CRISTIAN DIACONESCU – Diplomat de carieră și fost ministru de externe, totul pornind de la o bază juridică, Cristian Diaconescu poate oferi context pentru cele mai „fierbinți' subiecte ale zilei. În interviul Din ediția de noiembrie poți citi o sinteză a ceea ce înseamnă rolul României în UE, fenomenul fake news, dar și noile direcții de dezvoltare – cum ar fi energia verde și folosirea inteligenței artificiale.

DOSAR SPECIAL – Tulburările de personalitate

Cauzele exacte ale tulburărilor de personalitate nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că o combinație de factori genetici, chimici și de mediu pot contribui la dezvoltarea lor.

PARANOICUL – Personalitatea paranoică nu este un caz de nebunie, este doar un om cu o înclinație permanentă spre suspiciune și neîncredere.

HISTRIONICUL – În prima zi, pare charismatic, te vrăjește. A doua zi, te cam obosește.

A treia zi, deja ai vrea să-l tragi din priză. Cine să fie? Un individ cu personalitate histrionică.

PERFECȚIONISTUL – „Dușmanul binelui e mai binele', se spune. Cel care nu este niciodată mulțumit riscă să nu-și termine treaba la timp. În plus, îi critică la nesfârșit pe cei din jur. Rău pentru el, rău pentru toată lumea.

DEPENDENTUL – Dacă te sufocă, poți să te scuturi de el și să scapi. Dar ce se va întâmpla cu el după aceea? Dependentul este expus unor riscuri dintre cele mai grave.

DEPRESIVUL – Cum să ne purtăm cu personalitatea depresivă atunci când face parte din viața noastră? Dacă se leagă de evenimente concrete, dacă are cauze certe, dacă este o stare temporară, depresia este o maladie. Dacă este un fel de a fi permanent al cuiva, vorbim despre o personalitate dizarmonică de tip depresiv.

Vrei să te bucuri de o căsnicie fericită? Atunci fii foarte atentă la primul și cel mai important pas pentru reușita în doi: alegerea partenerului de viață! Vă plac aceleași lucruri și vă ghidați în viață după aceleași valori? Cu siguranță, el va fi alesul! Sau poate că, deși nu vă înțelegeți întotdeauna, vă completați reciproc – doar știe oricine, contrariile se atrag.

Ești prizoniera dragostei? Când ne îndrăgostim, viața noastră gravitează în jurul persoanei iubite și pare că nimic altceva nu mai există în jur. Dar dragostea nu înseamnă acapararea unuia de către celălalt. Viața fiecăruia are o multitudine de fațete pe care nu le putem neglija, oricât de mult am fi preocupați de partener și de dragostea pentru el.

Citește revista aici: https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate