Cum tratezi durerile de spate?

Există câteva păreri bine înrădăcinate legate de modul în care ar trebui să tratăm durerile de spate, indiferent de cauza acestora. Dr. Mihaela Parnia, specialist în recuperare medicală, demontează câteva din aceste mituri.

Durerile de spate pot aparea in orice moment al zilei

Durerile de spate sunt un motiv suficient de bun pentru a-ti schimba salteaua?

Alege o saltea tare

Nu există un tip de saltea pe care toată lumea să se simtă bine. Unii oameni se simt bine dacă dorm pe o saltea moale, alții, pe o saltea foarte tare. Fiecare îşi alege salteaua potrivită lui.

Folosește unguente și antiinflamatoare

Cele mai multe unguente conţin cantităţi diferite de antiinflamatoare care acţionează local, ameliorând durerea, însă pătrund şi în sistemul circulator, putând agrava eventualele afecţiuni preexistente. Medicația, indiferent de forma de administrare (orală, intramusculară, intervenoasă, supozitoare) acţionează asupra efectelor, fără a rezolva în totalitate cauza. În plus, acest tip de medicamente pot fi chiar periculoase pentru cei care au în istoricul medical și alte boli. De aceea, doar medicul poate spune care este tratamentul potrivit, după ce te consultă.

Scapi de durerile de spate cu repaus total la pat

Nu neapărat! Dacă pacientul încearcă să-şi menajeze spatele prin repaus prelungit, durerea se poate accentua, pentru că muşchii şi articulaţiile slăbesc şi nu mai pot susţine spatele.

Fără sport dacă te doare spatele

Cele mai multe activităţi sportive sunt solicitante pentru spate şi, în timp, pot duce la procese de uzură degenerative la nivelul coloanei. Asta nu înseamnă însă că nu putem alege o activitate în care spatele să nu aibă de suferit. Sunt indicate înotul, kinetoterapia, bicicleta medicinală, dar numai sub recomandarea unui specialist. Celelalte activităţi sportive sunt permise în mod gradat, prin dozarea efortului şi, evident, sub supraveghere de specialitate.

Hernia impune operația

Chirurgia este rezervată doar în caz de deficit motor, iminenţă de paralizie sau durere refractară la orice formă de tratament conservator timp de 4-6 luni. Majoritatea pacienţilor nu se încadrează în aceste situaţii, deci nu au nevoie de operaţie.

Gata cu tocurile!

Nimic mai fals, pentru că dacă cineva a purtat tocuri o perioadă îndelungată, coloana s-a adaptat acestui tip de postură. Renunţând la tocuri, poţi agrava durerea, pentru că în acest caz coloana trebuie să se adapteze la noua postură, lucru care o traumatizează și mai mult.

Corsetul lombar, obligatoriu

Nu neapărat! Corsetul, purtat mai mult de 4-6 ore pe zi, slăbeşte musculatura spatelui, iar când este dat jos durerea poate să reapară. Tocmai de aceea, corsetul se poartă o perioada determinată şi doar în momentele solicitante pentru spate.

Cătălina Chiricheș
Foto: 123rf.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Relatii