Operatie sau tratament?

Operatie sau tratament?

Hernia de disc este o afectiune care necesita interventie chirurgicala sau poate fi tinuta sub control prin tratament?

Intre vertebre exista un disc cartilaginos format dintr-un nucleu pulpos, inconjurat de un inel fibros. In hernia de disc, nucleul pulpos patrunde prin inelul fibros, ajungand sa comprime radacinile nervilor spinali care pornesc din maduva spinarii. Simptomatologia e dominata de o durere lombara care coboara pe picior, accentuata de miscari, tuse, stranut. Membrul inferior, inervat de nervul comprimat, poate prezenta parestezii (furnicaturi, amorteli), deficit sensorial sau motor.

Pentru diagnostic se apeleaza la tehnici de imagistica, incepandu-se cu o radiografie a coloanei vertebrale, unde se poate vedea ingustarea spatiilor dintre vertebre. Se continua cu tomografia computerizata si o rezonanta magnetica nucleara, ultima fiind cea mai utila pentru diagnostic, deoarece arata clar “iesirea” nucleului pulpos si dimensiunea acesteia.

Tratamentul este mai intai medicamentos: analgezice si miorelaxante, la care se adauga repausul la pat. Daca durerea persista, ca si deficitul sensorial si motor, se apeleaza la operatie: laparoscopica sau clasica.

Dr. Corina Popescu, Medic primar medicina generala, Centrul Medical Medsana Bucuresti

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...

EVA.RO
Recomandari
Libertatea
Doctorul Zilei
Baby
Sfatul parintilor