Cum scapi de sângerările gingivale?

Pe cât sunt de frecvente, pe atât sunt de neplăcute sângerările gingivale. Vizita la medicul stomatolog este esențială, însă există și câteva metode prin care poți preveni apariția acestora acasă. 

Dacă gingiile sângerează, acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive. Cel mai frecvent dintre acestea este formarea plăcii bacteriene la baza dinților. Aceasta duce și la inflamarea gingiilor care încep să sângereze.

Un alt motiv este reprezentat de dereglările hormonale – din sarcină, perioada premenstruală sau menopauză. Explicația este că creșterea nivelului de hormoni duce la un flux crescut de sânge la nivelul gingiilor, care devin mai sensibile.

De asemenea, conform medicului ortodont Mihaela Dan, lipsa vitaminei C și a vitaminei K din organism, pot cauza astfel de probleme. Și, nu în ultimul rând, diabetul poate sensibiliza organismul. Astfel, cavitatea bucală nu se mai dovedește a fi atât de puternică în combaterea microbilor.

Ce poți face pentru a opri sângerarea gingivală?

Periatul corect al dinților este esențial la acest capitol, pentru a evita acumularea de placă bacteriană. Cu mișcări delicate, dar ferme, de jos în sus, nu stânga, dreapta.  De două ori pe zi, dimineața și seara, câte 2 minute. Un cronometru e de mare folos. În lipsa acestuia, tindem să alocăm periajului dentar în jur de 1 minut, timp deloc suficient.

Periajul ar trebui să fie dublat de curățararea dinților cu ață dentară. În acest fel, sunt îndepărtate resturile care au scăpat periajului.

Și al treilea pas, clătirea cu apă de gură antibacteriană.

În timpul zilei, de mare ajutor este „ronțăirea' unor legume mai dure, precum morcovii. Nu neapărat datorită vitaminelor pe care le conțin, ci a texturii, care provoacă mai multă salivă. Și nici nu conțin zahăr, ca fructele. Aceasta din urmă ajută, de asemenea, la îndepărtarea resturilor.

Există și câteva uleiuri esențiale ce pot fi folosite pentru masarea gingiei. Acestea însă trebuie folosite conform recomandărilor de pe etichetă, fără a face abuz de ele.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate