Cum să gătești corect: 4 sfaturi practice care te vor ajuta în bucătărie

Uneori, parcă indiferent câte rețete ai citi și oricâte bloguri culinare ai urmări, pare că mâncarea nu iese mereu la fel ca în rețeta originală și nici nu se ridică la standardele la care ai sperat. Sosul nu este la fel de dens și nici carnea nu a rămas fragedă așa cum ar fi trebuit. A trecut ceva timp că să mai speri la norocul începătorului, dar simți că nici nu ai dobândit suficientă experiență ca să gătești ca la carte.

Din fericire, am adunat mai jos câteva sfaturi practice care te vor ajuta să obții mereu mâncăruri delicioase și, mai mult decât atât, să gătești corect:

Alege ustensilele potrivite

În comerț găsești o sumedenie de vase de gătit și ustensile utile pentru tot ce ai nevoie, de la tăiat, decojit, amestecarea aluatului și până la curățarea unui avocado. Toate acestea iți ușurează semnificativ munca în bucătărie, însă este cu atât mai important să știi și să alegi vase de gătit potrivite. Diferite materiale din care sunt fabricate le fac ideale pentru gătit îndelungat, la cuptor sau la foc mic. Iar dacă le folosești pe cele potrivite, vei scăpa de grija alimentelor care se lipesc de fundul cratiței sau care sunt gătite neuniform.

Gătește la temperatura potrivită

Nu toate alimentele trebuie gătite la aceeași temperatură, iar acest factor influențează totodată și produsul final, așa cum este în cazul cărnii de vită. Dacă nu alegi temperatura corectă și timpul da gătire ideal, atunci carnea nu va avea gust și va fi mult prea tare. De exemplu, pentru o friptură de vită în sânge, temperatura trebuie să fie cuprinsă între 48 și 57 de grade Celsius. Carnea de pui și curcan trebuie gătite la peste 73 de grade Celsius, în timp ce carnea de porc poate fi gătită la 63 de grade Celsius.

Folosește mereu ingrediente proaspete

Chiar dacă unele ingrediente congelate, așa cum sunt legumele, nu își pierd proprietățile după congelare, ține cont că cele proaspete sunt întotdeauna mult mai aromate. Cu atât mai mult în cazul verdețurilor, care dau mâncărurilor un gust mult mai puternic dacă sunt proaspete, nu uscate. Cu cât ții mai mult timp vegetalele aromate uscate în recipient, cu atât mai mult vor pierde din savoare. Încearcă pe cât posibil să mergi la cumpărături înainte să pregătești mâncarea și să alegi ingrediente proaspete. Chiar dacă e un efort în plus, rezultatul va fi pe măsura muncii tale.

Ține mereu cont de cantități

Chiar dacă bunicile noastre măsurau toate ingredientele după ochi și reușeau să obțină mâncăruri gustoase, ție s-ar putea să nu îți iasă mereu trucul acesta. Pe lângă faptul că gătitul poate fi o plăcere, acesta este și o știință exactă, iar ca să obții mâncăruri sofisticate, trebuie să folosești mereu cantitățile exacte. În plus, e bine să urmezi fiecare pas, așa cum e în rețetă. Dacă trebuie să preîncălzești cuptorul înainte să bagi tava cu chec, atunci nu sări acest pas. S-ar putea ca la final checul să se lase și să nu fie pufos.

Gătitul este, până la urmă, o activitate care poate să aducă satisfacții, mai ales când vezi că cei dragi savurează cu plăcere tot ce ai pregătit pentru ei. Folosește mereu ustensilele potrivite, respectă rețetele și pune suflet în ceea ce faci. Așa vei reuși să pregătești mereu cele mai delicioase mâncăruri.

Material realizat cu sprijinul pentrugatit.ro. 

Sursă foto: Pexels

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Diverse