Cum să acorzi primul ajutor cuiva care se sufocă?

Primul ajutor este asistența imediată pe care o primește o persoană bolnavă sau rănită. În unele cazuri, poate fi singura îngrijire de care o persoană are nevoie. În altele, primul ajutor este o modalitate de a preveni agravarea stării unei persoane și de a o menține în viață până la sosirea paramedicilor sau până când aceasta este transportată la spital.

Cel mai bun mod de a te pregăti pentru astfel de evenimente este de a obține o formare oficială de prim ajutor. Potrivit Very Well Health, dacă cineva este inconștient sau nu răspunde, trebuie urmezi trei pași:

Atenție la căile respiratorii: Dacă cineva nu respiră, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îi eliberezi căile respiratorii.

Respirație: Dacă ai eliberat căile respiratorii ale unei persoane, dar aceasta încă nu respiră, fă-i insuflații (respirație gură la gură – suflă cu putere oxigen înspre plămânii victimei).

Circulația: În timp ce faci insuflațiile, efectuează compresii toracice pentru a menține circulația sângelui persoanei. Dacă persoana respiră, dar nu reacționează, verifică-i pulsul. Dacă inima s-a oprit, continuă compresiile toracice.

O versiune mai simplă a celor trei pași este verificarea persoanei dacă este conștientă. Dacă nu, roagă pe cineva să sune la 112. Dacă nu respiră, începeți insuflațiile și compresiile toracice. Între timp operatorul de la urgențe îți poate da instrucțiuni de îngrijire până la sosirea ambulanței.

Primul ajutor pentru sufocare

Sufocarea are loc atunci când traheea unei persoane este blocată de alimente sau de un obiect. Este un eveniment grav care poate duce la inconștiență sau chiar la moarte.

Semne de sufocare:

 • Gag, gâfâială sau respirație șuierătoare
 • Incapacitatea de a vorbi
 • Învinețirea feței
 • Apucarea de gât
 • Agitarea brațelor
 • Privire panicată

Manevra Heimlich este o serie de împingeri abdominale care pot ajuta la îndepărtarea obiectului cu care o persoană se sufocă. Această tehnică de prim ajutor ar trebui să fie efectuată numai dacă cineva se sufocă cu adevărat. Înainte de a face ceva, întreabă persoana dacă se sufocă. Nu uita: dacă cineva tușește sau vorbește, nu se îneacă.

Iată care sunt pașii manevrei Heimlich:

 • Stai în spatele persoanei și înclin-o ușor în față.
 • Pune-ți brațele în jurul taliei lor.
 • Strânge pumnul și plasează-l între buricul (ombilicul) și cutia toracică a acesteia.
 • Prinde-ți pumnul cu cealaltă mână.
 • Trage pumnul strâns brusc în spate și în sus, sub cutia toracică a persoanei, în 5 împingeri rapide.
 • Repetă până când obiectul este eliminat.

Pentru o persoană obeză sau însărcinată, efectuează împingerile în jurul pieptului în loc de abdomen.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate