Care sunt cele mai mortale virusuri din istorie? Unele dintre ele circulă și în România, în zilele noastre

În ultimii ani, se pare că multe virusuri apar din senin. Dar multe dintre aceste boli mortale ne pândesc de secole, în adâncul pădurilor noastre și sub suprafața pământului.

Schimbările climatice, invadarea junglei și a pădurilor de către oameni, creșterea comerțului cu animale sălbatice și creșterea populației contribuie la răspândirea acestor boli. Unele au fost eradicate cu ajutorul unor vaccinuri eficiente.

Multe dintre ele continuă să infecteze și să ucidă mii, iar în unele cazuri milioane de oameni în fiecare an. Specialiștii se așteaptă iarna aceasta la o „twindemie', cazuri de gripă și Covid-19 în același timp. Între timp, Uganda a fost recent afectată de o tulpină periculoasă de Ebola, pentru care nu există în prezent niciun vaccin dovedit.

Care sunt cele mai mortale virusuri din istorie prezente și astăzi

Virusul Marburg. Boala cu virusul Marburg este similară cu Ebola și se poate răspândi rapid de la o persoană la alta. Aceasta are o rată de mortalitate de până la 88% în cazul pacienților care o contractează și nu există niciun tratament sau leac cunoscut.

A fost identificată pentru prima dată în 1967 atât în Marburg și Frankfurt, în Germania, cât și în Belgrad, Serbia. Epidemia a fost legată de laboratoarele care foloseau maimuțe verzi africane importate din Uganda.

Boala cauzată de virus începe de obicei destul de repede, cu simptome severe, cum ar fi febră mare, dureri de cap, stare de rău, diaree și greață. Cei mai mulți pacienți ajung să dezvolte hemoragii în decurs de o săptămână, iar în cazurile fatale sângerarea se produce în mai multe zone, cum ar fi nasul, gingiile și vaginul. Potrivit The Sun, decesul survine de obicei între opt și nouă zile de la debut, în mare parte din cauza pierderii severe de sânge și a șocului.

Virusul Ebola. Boala cu virus Ebola, denumită anterior febră hemoragică Ebola, este o infecție virală care apare la om și la primate. Aceasta provoacă o boală acută, gravă, care este adesea fatală atunci când nu este tratată.

Virusul debutează cu simptome care includ febră, oboseală intensă, dureri musculare și dureri în gât, înainte de a evolua spre vărsături și diaree, precum și spre hemoragii interne și externe.

Rabie. Rabia este cunoscută ca fiind un virus mortal care infectează creierul. Acesta se transmite de obicei prin mușcătura sau zgârietura unui animal infectat, și anume câini, lilieci, coioți, vulpi, sconcși și ratoni.

Infecția este comună în întreaga lume, dar se întâlnește cu precădere în Asia, Africa și America Centrală și de Sud. După o mușcătură sau o altă expunere la rabie, virusul poate dura săptămâni sau luni pentru a începe să provoace simptome.

Simptomele vor începe de obicei ca o gripă și vor deveni mai agresive pe măsură ce trece timpul.
Odată ce simptomele bolii încep, virusul este fatal în 100% din cazuri. Cu toate acestea, există un vaccin eficient împotriva rabiei.

HIV/SIDA. HIV este un virus care, netratat, poate slăbi sistemul imunitar și poate provoca SIDA.
HIV în sine nu este mortal, dar SIDA este mortală.

SIDA, care înseamnă sindromul imunodeficienței dobândite, reprezintă o serie de infecții și boli care pot pune viața în pericol și care apar atunci când sistemul imunitar a fost grav afectat de HIV.

În prezent, nu există un tratament pentru HIV sau SIDA. Dar medicamente antivirale puternice au făcut posibil ca oamenii să trăiască ani de zile cu HIV, astfel încât acesta să nu se transforme în SIDA. Se estimează că 32 de milioane de oameni au murit din cauza SIDA de când boala a fost recunoscută pentru prima dată, la începutul anilor 1980.

Variola. Variola a fost cândva o boală comună la nivel mondial. Aceasta provoca infectarea vaselor mici de sânge din piele, gură și gât înainte ca virusul să se răspândească în tot corpul.

Din fericire, după diverse campanii de vaccinare în secolele XIX și XX, în 1979, OMS a considerat că variola a fost eradicată la nivel mondial. Dar, înainte de aceasta, oamenii au luptat cu variola timp de mii de ani, iar versiunea mai gravă a bolii, Variola major, ucidea aproximativ 30% dintre cei infectați, potrivit OMS, scrie sursa mai sus citată.

Ea lăsa supraviețuitorilor cicatrici adânci și permanente și, adesea, orbire. Numai în secolul al XX-lea, variola a ucis 300 de milioane de oameni, potrivit National Geographic.

Virusul gripal. Gripa este una dintre cele mai comune boli din întreaga lume. Deși uneori se poate fi fatală, vestea bună este că există vaccinuri pentru a o combate. În fiecare an, virusul gripal se schimbă, iar vaccinurile sunt ajustate pentru a face față acestei situații.

În general, vaccinurile antigripale par a fi eficiente în prevenirea virusului în aproximativ 40-60% din cazuri. Simptomele gripei sunt foarte asemănătoare cu cele ale unei răceli foarte puternice cu febră peste 38°C.

Dengue. Febra Dengue este răspândită de țânțari în regiunile tropicale și subtropicale ale globului. Potrivit OMS, denga infectează între 100 și 400 de milioane de persoane pe an.

Deși febra dengue are o rată de mortalitate mai mică decât alte virusuri, în jur de 1%, virusul poate provoca o boală asemănătoare cu Ebola, numită febră hemoragică dengue, mai scrie The Sun.

Această versiune a virusului are o rată de mortalitate de 20 la sută dacă nu este tratată. Un vaccin este disponibil pentru copiii care locuiesc în zonele în care dengue este frecventă. Nu există niciun vaccin disponibil împotriva febrei dengue pentru cei care călătoresc.

Rotavirus. Rotavirusul este o boală diareică ce ucide aproximativ 200.000 de copii în fiecare an. Datorită vaccinurilor, copiii din lumea occidentală sunt protejați de acest virus. Cu toate acestea, boala este fatală în țările în curs de dezvoltare, unde tratamentele de rehidratare nu sunt disponibile pe scară largă.

SARS. Potrivit OMS, virusul mortal care provoacă sindromul respirator acut sever sau SARS a fost identificat pentru prima dată în 2003, în timpul unei epidemii în China.

Virusul a apărut probabil la lilieci, a trecut la alte mamifere înainte de a face saltul la oameni. Se știe că boala provoacă simptome asemănătoare gripei, precum febră, frisoane și dureri de corp.

Adesea, evoluează spre pneumonie, o afecțiune severă în care plămânii se inflamează și se umplu de puroi. SARS ucide în jur de 9,6 la sută dintre cei pe care îi infectează.

Cu toate acestea, niciun caz nou de SARS nu a mai fost raportat de la începutul anilor 2000, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Covid. Covidul, similar cu SARS, este o boală respiratorie care a apărut pentru prima dată în China în 2019.

Nu ucide o proporție uriașă dintre cei pe care îi infectează, dar a provocat peste 6,57 milioane de decese în întreaga lume și continuă să se înregistreze. Virusul prezintă, de asemenea, un risc mai mare pentru persoanele care au condiții de sănătate subiacente, cum ar fi diabetul, tensiunea arterială ridicată sau obezitatea.

Simptomele comune includ febră, tuse, pierderea gustului sau a mirosului și dificultăți de respirație, iar simptomele mai grave includ dificultăți de respirație, dureri în piept și pierderea mobilității.

MERS. Sindromul respirator din Orientul Mijlociu, sau MERS, a declanșat pentru prima dată o epidemie în Arabia Saudită în 2012 și o alta în Coreea de Sud în 2015. Boala are o rată de mortalitate ridicată, ucigând aproximativ 35% dintre persoanele diagnosticate cu ea.

Însă virusul a ucis doar 858 de persoane până în 2021, deoarece este ușor de stăpânit, întrucât nu se răspândește cu ușurință între oameni.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate