Cum putem ajuta o persoană care are o criză epileptică. Dr Ioana Mândruță ne spune cum trebuie procedat în această situație | Lifestyle sănătos

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE

O criză epileptică reprezintă un moment foarte delicat atât pentru bolnav, cât și pentru cei care asistă la o astfel de situație. Din acest motiv, este foarte important să știm cum ar trebui să reacționăm atunci când cineva suferă o astfel de criză în public și cum îi putem acorda primul ajutor.

Cum putem ajuta o persoană în timpul unei crize epileptice?

Ioana Mândruță este medic neurolog și de-a lungul carierei și-a concentrat atenția către studierea epilepsiei. Invitată în emisiunea “Lifestyle sănătos”, difuzată în fiecare luni, pe pagina de facebook a Revistei Avantaje, medicul Ioana Mândruță a oferit o serie de sfaturi prețioase referitoare la modul în care putem ajuta o persoană în timpul unei crize epileptice. În cele mai multe dintre cazuri, o astfel de criză poate dura câteva secunde sau chiar minute, moment în care este esențial să ajutăm bolnavul să depășească acest moment dificil.

“În primul rând, trebuie să o ferim de leziuni pe cât posibil. Eliberăm căile respiratorii, suntem atenți la libertatea respirației, căilor aeriene. Pe parcursul crizei, poate fi plasat pe poziția de siguranță, poziția pe o parte, în care secrețiile, în care tulburarea respiratorie este net îmbunătățită și este prevenită aspirarea în căile aeriene a secrețiilor care survin în timpul crizei”, a spus Ioana Mândruță, pentru Revista Avantaje.

În plus, dacă bolnavul are o cravată în jurul gâtului sau orice alt accesoriu, persoana care acordă primul ajutor trebuie să încerce să slăbească nodul cravatei sau să înlăture accesoriile, astfel încât acestea să nu afecteze respirația.

Ce nu trebuie să faci atunci când o persoană suferă o criză epileptică?

Dacă o persoană suferă o criză epileptică, aceasta nu trebuie stropită cu apă și nu este nevoie să i se facă respirație artificială. Mai mult, acest lucru nici măcar nu va putea fi posibil și asta pentru că maxilarul va fi încleștat, ceea ce va face ca gura să nu poată fi deschisă.

Urmărește materialul video pentru a vedea declarația Ioanei Mândruță, medic neurolog.

Foto: captură video

Citește și:

Interviu cu medicul neurolog Ioana Mândruță | Lifestyle sănătos

Rețete naturiste pentru detoxifierea ficatului. Îți cureți organismul și scapi rapid de 5 kilograme

Medicamentul natural care întărește inima și reduce colesterolul, în cel mai scurt timp! Este creația ingenioasă a unui medic rus

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Lifestyle sănătos