Cum ne afecteaza stresul la serviciu

De origine engleza, conceptul de „stress“ a fost introdus in limbajul medical prin 1936, de catre psihologul canadian Hans Selye, si are un inteles mai larg: presiune, apasare, efort, solicitare, tensiune, constrangere, incordare nervoasa.

Ulterior, a aparut ipoteza, confirmata mai apoi de numeroase cercetari, ca in cadrul organizatiilor se poate vorbi de un stres specific: stresul organizational, iar o varianta a acestuia poate fi considerata stresul ocupational, care se manifesta la anumite categorii socio-profesionale si este generat de factori de mediu cu conotatii negative, cum sunt situatiile economice dificile.

Managerii si creativii sunt cei mai expusi
Astfel, data fiind perioada de recesiune economica prin care trecem cu totii, aproape ca nu exista domeniu in care sa nu fie prezent acest tip specific de stres. Expertii in consultanta HR apreciaza, insa, ca exista si domenii in care nivelul de stres ocupational atinge cote foarte apropiate de maximumul suportabil, cum sunt: pozitiile manageriale complexe, activitatile de creatie care sunt supuse unor dead-line-uri dure, apoi vanzarile, achizitiile si activitatile bursiere.

„Cauzele care contribuie la stresul organizational pot fi multiple, dar, in principal, e vorba despre presiunea timpului si despre comunicarea defectuoasa la locul de munca, ceea ce conduce frecvent la tensiuni si conflicte. Presiunea timpului, la randul ei, poate veni, fie de la o organizare defectuoasa in companie sau de la slaba eficienta a personalului, fie de la supraincarca-rea cu sarcini si responsabilitati, precum si de la rutina excesiva sau de la folosirea unor mijloace tehnice depasite si neperformante“, spun specialistii in Resurse Umane.

Cercetarile de psihologie sociala organizationala au mai identificat o serie de alti factori caracteristici ce duc la declansarea stresului organizational: complexitatea, diversitatea, noutatea si schimbarea frecventa a sarcinilor de zi cu zi cu care se confrunta o persoana la locul de munca, ritmul alert de adoptare a deciziilor, responsabilitatile sporite si prelungirea duratei de munca, dar si preocuparile legate de viitor sau exacerbarea dorintei de afirmare si promovare.

„Si din punct de vedere organizational efectele sunt dintre cele mai severe si implica: scaderea randamentului, schimbarea job-ului, absenteism pe motive medicale, accidente, workoholism, hartuirea psihologica, epuizarea psihica si, in final, pot duce la o patologie organizationala generalizata (o organizatie bolnava, nevrotica, haotica). O precizare: stresul de la locul de munca este frecvent adus in spatiul personal, in familie, si are perponderent efecte negative asupra relatiei de cuplu, a calitatii si timpului acordat copiilor, uneori cu consecinte dramatice, manifestate prin divorturi, violenta domestica, tulburari emotionale si de comportament ale copiilor“, afirma Elvira Alexandrescu, psiholog la Centrul Medicover.

Mamele se autoprotejeaza la stres

Psihosociologii sunt de acord cu faptul ca femeile sunt mai sensibile la efectele stresului ocupational decat barbatii, iar rezultatele unor studii arata ca acest tip de stres creste de la 40 la 67% in ceea ce le priveste pe femeile fara copii in comparatie cu cele care au copii.

„Stresul poate fi definit strict din perspectiva psihologica si anume ca nu atat ceea ce ni se intampla e important, ci ceea ce credem noi despre ceea ce ni se intampla. Exista diferente semnificative in psihologia sexelor, privitor la modul lor de raportare la activitatea profesionala si la locul de munca, iar anumite trasaturi specifice femeilor (centrarea pe relatii, emotionalitatea, implicarea) pot deveni elemente de succes in reusita lor profesionala, dar pot atrage in acelasi timp si mari vulnerabilitati.

Asadar, femeile au un risc sporit de preluare a unui stres cu un grad mai mare de afectare decat la barbati. Uzura emotionala, re-zonanta emotionala mai profunda si de durata mai lunga fata de diferite evenimente profesionale le expun mai mult“, crede psihologul Elvira Alexandrescu.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie